Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΑποκλειστική συνέντευξη Attica Times:Γιάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης: «Θα είμαι παρών για μια...

Αποκλειστική συνέντευξη Attica Times:Γιάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης: «Θα είμαι παρών για μια ΚΕΔΕ με ανθρώπινο και αμιγώς αυτοδιοικητικό χαρακτήρα»

Γιάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης: «Θα είμαι παρών για μια ΚΕΔΕ με ανθρώπινο και αμιγώς αυτοδιοικητικόχαρακτήρα»

Με την επένδυση στο Ελληνικό ενισχύθηκε η ενότητα της περιοχής. Το κτιριακό συγκρότημα ΑμεΑ στο Ελληνικό που παραδόθηκε το φθινόπωρο του 2023αποτελεί πρότυπο για τις εγκαταστάσεις Κοινωνικής Φροντίδας σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ έπονται το υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο στην παραλία του Αγίου Κοσμά, το νέο Δημαρχείο, το νέο Επισκοπείο και Κειμηλιαρχείο, το δημοτικό γηροκομείο κ.α. όλα σε εκτάσεις και οικόπεδα που παραχωρήθηκαν στο Δήμο, αυξάνοντας την ακίνητη περιουσία του.

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη, μιλά για τις προτεραιότητες της νέας του θητείας, την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού και τα σενάρια περί υποψηφιότητάς του στην  ΚΕΔΕ. «Το ζητούμενο δηλαδή είναι, η ΚΕΔΕ να γίνει πρωταγωνίστρια ξανά και όχι απλώς ένα φερέφωνο της εκάστοτε Κυβερνητικής πολιτικής που διαμορφώνει την ατζέντα στους Δήμους ερήμην τους. Σε αυτή την προσπάθεια, για μια ΚΕΔΕ με ανθρώπινο και αμιγώς αυτοδιοικητικό χαρακτήρα θα είμαι παρών», επισημαίνει.

Ως έμπειρος Δήμαρχος ξανά στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης και μάλιστα με υψηλό ποσοστό, ποιες είναι οι νέες προτεραιότητές σας;

Γ.Κ.: Υιοθετήσαμε από την πρώτη ημέρα της θητείας μας, ένα πλάνο που δίνει έμφαση στην καθημερινότητα, στις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας και που σβήνει παθογένειες του παρελθόντος. Η κατάσταση που αντικρίσαμε στο Δήμο μας, προ 10 ετών, ήταν το λιγότερο απογοητευτική και με πολλούς κόπους και συλλογική προσπάθεια καταφέραμε να αντιστρέψουμετο αρνητικό κλίμα σε υπέρ θετικό προσελκύοντας όλα τα βλέμματα εγχώρια και διεθνή πάνω μας. Τολμήσαμε σε εποχές δύσκολες να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο και να συγκρουστούμε με κατεστημένα που κρατούσαν πίσω το Δήμο μας. Ο αγώνας αυτός εκτός από δύσκολος είναι και διαρκής. Δεν επιτρέπει στιγμή εφησυχασμού καθώς οι προκλήσεις της νέας εποχής είναι μπροστά μας και τα λιθαράκια που έχουμε βάλει, θα τα δούμε να οικοδομούνται τα προσεχή χρόνια, απολαμβάνονταςτους καρπούς ενός οράματος.

Οι προτεραιότητες μας έχουν επιγραμματικάπαρουσιαστεί στο πρόγραμμα της νέας θητείας με 33 μεγάλα έργα, ενώ σταθερά μπροστά παραμένουν η καθημερινότητα, η καθαριότητα, ο πολιτισμός, η νεολαία μας κ.ο.κ.

Οι συμπολίτες μας, μας αναγνώρισαν ότι την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν την αποτυπώσαμε σε έργο με μετρήσιμα αποτελέσματα. Και γι αυτό σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, μας δίνουν όλο και περισσότερα ποσοστά επιβραβεύοντας τις θέσεις, το πρόγραμμα, το όραμα, το αποτέλεσμα. Τους ευχαριστούμε!

Ακούγεται ότι έχετε ενδιαφέρον  για την ΚΕΔΕ και ότι μάλιστα έχει συσταθεί για την κάθοδό σας στις εκλογές και ανεξάρτητη παράταξη. Με δεδομένο ότι το χρονικό πλαίσιο στενεύει καθώς μέχρι 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΚΕΔΕ,  έχετε αποφασίσει  αν  θα θέσετε υποψηφιότητα, αν θα ηγείστε της παράταξης και αν ναι ποιος είναι ο βασικό σας στόχος;

Γ.Κ.: Το διάστημα που μεσολάβησε από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι και σήμερα, έγινε και γίνεται πολύ κουβέντα για τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης. Σίγουρα είναι ιδιαίτερα τιμητικό, όχι μόνο να ακούγεται το όνομα μου από χείλη συναδέλφων που επιθυμούν να είναι η ΚΕΔΕ ένας φορέας δυναμικός και ανεξάρτητος, αλλά και να βάζουν την υπογραφή τους ενισχύοντας τη σύσταση μιας ανεξάρτητης παράταξης.

Ποτέ δε θα προχωρούσα σε μια κίνηση που θα είχε εγωκεντρικό πρόσημο, καθώς η φιλοσοφία μου πρεσβεύει μια αυτοδιοίκηση μάχιμη, διεκδικητική, ισάξιο συνομιλητή με την εκάστοτε Κυβέρνηση προς όφελος των Δήμων και των πολιτών τους, σύγχρονη και ακομμάτιστη. Το ζητούμενο δηλαδή είναι, η ΚΕΔΕ να γίνει πρωταγωνίστρια ξανά και όχι απλώς ένα φερέφωνο της εκάστοτε Κυβερνητικής πολιτικής που διαμορφώνει την ατζέντα στους Δήμους ερήμην τους.

Σε αυτή την προσπάθεια, για μια ΚΕΔΕ με ανθρώπινο και αμιγώς αυτοδιοικητικό χαρακτήρα θα είμαι παρών.

Αναφορικά με το εμβληματικό έργο του Ελληνικού πως προχωρά η επένδυση; Εκδόθηκε πρόσφατα και η άδεια του Commercial Hub. Πώς θα επηρεάσει το Commercial Hub την τοπική οικονομία και την απασχόληση;

Γ.Κ.: Όλοι εμείς που αγωνιστήκαμε για να γίνει αυτή η επένδυση στο παρελθόν και ταχθήκαμε σθεναρά, απέναντι στις δυνάμεις της μιζέριας και της οπισθοδρόμησης, αισθανόμαστε δικαίωση, γιατί ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο λαμβάνει χώρα στην περιοχή μας και τα πρώτα θετικά του οφέλη είναι έμπρακτα και εμφανή!

Πρώτο όλων, το κτιριακό συγκρότημα ΑμεΑ που αποτελεί πρότυπο για τις εγκαταστάσεις Κοινωνικής Φροντίδας σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι στο Δήμο μας και αξιοποιείται ήδη προς όφελος των συμπολιτών μας ΑμεΑ. Η αξία του αναγνωρίστηκε πανελλαδικά, ξεπερνώντας τα τοπικά του όρια και αποτελεί την επισφράγιση τόσο των αγώνων της Διοίκησής μας, όσο και των ανταποδοτικών οφελών προς την τοπική μας κοινωνία, ως ένα ισχυρό αποτύπωμα προσφοράς των επενδυτών προς τους δημότες μας.

Έπονται το υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο που θα βρίσκεται στην παραλία του Αγίου Κοσμά σε μια έκταση αποκλειστικά για τους δημότες μας και για χιλιάδες αθλητές. Επίσης το νέο Δημαρχείο, το νέο Επισκοπείοκαι Κειμηλιαρχείο, το δημοτικό γηροκομείο κ.α. όλα σε εκτάσεις και οικόπεδα που παραχωρήθηκαν στο Δήμο μας, αυξάνοντας την ακίνητη περιουσία του.

Η επένδυση του Ελληνικού έρχεται να αποκαταστήσει μια αδικία δεκαετιών ενώνοντας το Ελληνικό που είχε χωριστεί στα δύο, σε άνω και κάτω.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ανάπλασης του δημοτικού εμπορικού κέντρου στη Λεωφ. Βουλιαγμένης 602; Υπάρχει ενδιαφέρον από καταστήματα για συμμετοχή στο ανανεωμένο εμπορικό κέντρο;

Γ.Κ.: Το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Ιμερας ήρθε η ώρα να  ανακαινιστεί, να γίνει σύγχρονο και λειτουργικό εξυπηρετώντας τόσο τις δημοτικές ανάγκες όσο και την αγοραστική ζήτηση. Εκεί βρίσκονται τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων χώρων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά, καθώς και το ΚΑΠΗ μας, αλλά και διοικητικές υπηρεσίες. Με την ανακαινισμένη του μορφή θα φιλοξενεί και καταστήματα ενισχύοντας το Δημοτικό ταμείο, αλλά και την τοπική επιχειρηματικότητα. Δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα, καθώς συναντήσαμε πολλά εμπόδια για να φτάσουμε στο σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας σας, εγκαταστήσατε καφέ κάδους και ενημερώσατε τους πολίτες για την ανακύκλωση. Παρατηρήσατε αν υπήρξε ανταπόκριση από το κοινό σε αυτές τις πρωτοβουλίες; Τι άλλες πρωτοβουλίες είναι στον σχεδιασμό σας για την αειφόρο ανάπτυξη του Δήμου;

Γ.Κ.: Οι πολίτες όταν τους δίνονται τα κίνητρα, τα εφόδια και όταν έχουν σωστή ενημέρωση δείχνουν πρόθυμοι να συνδράμουν κάθε ενέργεια που αφήνει περιβαλλοντικό αποτύπωμα και επιθυμούν να είναι μέρος της συλλογικής προσπάθειας για το καλό της πόλης μας. Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας ήταν θετική και υπήρξε η παρότρυνση να επεκταθεί η πιλοτική εφαρμογή και στο σύνολο της πόλης. Με στόχο να αυξάνουμε διαρκώς τις επιδόσεις μας στην ανακύκλωση και να μειώνουμε τα απορρίμματα που καταλήγουν στις χωματερές εφαρμόζουμε ένα σχέδιο καθαριότητας και ανακύκλωσης που έχει επενδύσει σε πολλά ρεύματα ανακύκλωσης, προστατεύοντας το περιβάλλον μας, αλλά και την τσέπη των Δημοτών, αφού η εκτροπή απορριμμάτων από την χωματερή έχει άμεσο αποτύπωμα στα δημοτικά τέλη.



Ροη Ειδήσεων