Πέμπτη 2 Μαΐου 2024


ΑρχικήΑττικήΠΕ Δυτικού Τομέα ΑθηνώνΣτις 11 η ορκωμοσία του Δούκα και του νέου δημοτικού συμβουλίου της...

Στις 11 η ορκωμοσία του Δούκα και του νέου δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας

Το σχέδιό του για την Αθήνα και τις προτεραιότητες των 100 πρώτων ημερών της πενταετούς θητείας του στο Δήμο θα παρουσιάσει ο Χάρης Δούκας κατά την τελετή της ορκωμοσίας του ιδίου και των νέων δημοτικών συμβούλων στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, που έχει προγραμματιστεί για τις 11 σήμερα το πρωί.

Ο κ. Δούκας, παρουσία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θόδωρου Λιβάνιου που διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων επί Γιώργου Καμίνη, του νέου περιφερειάρχη Γιώργου Χαρδαλιά, του τέως Δημάρχου, του Κώστα Ζαχαριάδη, των άλλων αυτοδιοικητικών στελεχών και των προσκεκλημένων στη τελετή, θα περιγράψει τα βήματα της επόμενης μέρας, ξεκινώντας από την δέσμευση ότι θα είναι Δήμαρχος όλων των Αθηναίων. Δίνοντας θρησκευτικό όρκο και υπογράφοντας το σχετικό έγγραφο θα δεσμευτεί ότι στόχος του θα είναι η βελτίωση της ζωής των πολιτών στην Αθήνα, την οποία θα επιχειρήσει μέσω της συνεργασίας με την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη, με όλες τις δημοτικές παρατάξεις και με την Πολιτεία- αλλά «όχι με όρους υποταγής», όπως έχει ήδη πει.Ο νέος Δήμαρχος της Αθήνας κάνει λόγο για «ισότιμους συνομιλητές» που τους ενώνει η αγάπη τους για την πόλη, ενώ έχει ήδη δηλώσει ότι κατά τη μεταβατική περίοδο διαπίστωσε μια σειρά αποφάσεων που δημιουργούν εκ των πραγμάτων προβλήματα στην αρχή της πορείας του. Ο ίδιος ωστόσο επιμένει ότι από την πρώτη στιγμή στο τιμόνι του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας θα αρχίσει να εφαρμόζει το σχέδιο για την «πράσινη» κατεύθυνση της Αθήνας, για την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διοίκησης και για την άμεση επικοινωνία με τους πολίτες. Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του χθες, στο Real FM είναι τρεις οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου που θα καθοδηγήσουν αρχικά τις κινήσεις των 100 πρώτων ημερών. Ο πρώτος πυλώνας αφορά τον τομέα της βιωσιμότητας, δηλαδή το πως θα γίνει «πράσινη» η πόλη. «Θέλω να αξιοποιήσω κάθε σπιθαμή γης, για να πρασινίσω την πόλη. Βεβαίως, θα δώσουμε τη μάχη για τον ελεύθερο χώρο. Δυστυχώς, η Αθήνα είναι μια τσιμεντούπολη και ο νέος, αστικός πολιτισμός μετριέται πλέον διαφορετικά, με το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο, και το ποσοστό ελεύθερου χώρου ανά κάτοικο», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει την περιγραφή: «Δεύτερος βασικός πυλώνας είναι ένα νέο μοντέλο διοίκησης. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέλαβαν αντιδήμαρχοι ή εντεταλμένοι σύμβουλοι με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Από τις πρώτες μου, επίσης, δράσεις θα είναι ένας νέος κώδικας δεοντολογίας για τους αιρετούς, για να μπορούμε να έχουμε κανόνες και διαδικασίες και να είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα υποβαλλόμαστε σε ελέγχους και σε αξιολόγηση. Τρίτος πυλώνας είναι μια νέα σχέση με τον πολίτη, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο. Είχαμε πολύ χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές. Η αυτοδιοίκηση, όμως, πρέπει να έχει στόχο την επαφή με τον πολίτη στο μέγιστο βαθμό. Θέλω όλοι μαζί να παλεύουμε για τα μικρά που είναι όμως πολύ μεγάλα, που είναι η καθημερινότητα».

Στην ερώτηση για το «μεγάλο περίπατο» ο κ. Δούκας απαντά ότι «θα αφήσουμε στην ησυχία της την Πανεπιστημίου». Πως; «Έχω ζητήσει από τον εργολάβο να τελειώσουν επιτέλους τα έργα, κοντά στην Ομόνοια, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και να μπορέσουμε επιτέλους να απελευθερώσουμε χώρο, να αποσυμπιεσθεί η περιοχή εκεί και οι εργαζόμενοι στα μαγαζιά και συνολικά η Αθήνα, γιατί είναι ένας πολύ κομβικός δρόμος». Στα άμεσα πλάνα είναι προφανώς και η Βασιλίσσης Όλγας. Επιλέγοντας να θυμίσει ότι ο συγκεκριμένος δρόμος «έκλεισε από μια απόφαση της δημοτικής αρχής, της αντίστοιχης επιτροπής ποιότητας, την οποία σεβάστηκε η κυβέρνηση», δεσμεύεται ότι με δική του απόφαση θα ανοίξει. «Και ελπίζω, όπως η κυβέρνηση σεβάστηκε την προηγούμενη απόφαση, να σεβαστεί και τη δική μου απόφαση», προσθέτει και σημειώνει ότι: «Ρώτησα τον εργολάβο της Βασ. Όλγας, εάν τελικά βρέθηκαν αρχαία στον δρόμο (που αυτή τη στιγμή είναι όλος σκαμμένος) και με ενημέρωσε ότι δεν έχει γίνει η αποκάλυψη αρχαίων στον δρόμο κι ότι προχωράει κανονικά η εργολαβία. «Συνεπώς, μόλις αναλάβω τα καθήκοντα μου, η πρώτη μου απόφαση θα είναι να μου παραδοθεί η Όλγας για να την ανοίξω», τονίζει σχετικά.

Για τον κ. Δούκα καθοριστικής σημασίας είναι οι παρεμβάσεις και στα σχολεία, καθώς στα περισσότερα καταγράφονται μεγάλα προβλήματα στις κτιριακές δομές. «Το θέμα είναι από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα μου. Επισκέφθηκα πολλά σχολεία, στην Αχαρνών, στην Αγίου Μελετίου όπου είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα καθώς βρίσκεται εκεί ένα παλιό κτίριο. Πήγαν προσωρινά εκεί πριν πολλά χρόνια εκατοντάδες παιδιά και μένουν ακόμα εκεί. Προβλήματα έχει και το Καλλιτεχνικό Σχολείο. Θέλω πάρα πολύ να προχωρήσουμε γρήγορα σε βελτιώσεις. Σε άλλο σχολείο είχαν αποκαλυφθεί τα θεμέλια και ευτυχώς κινηθήκαμε γρήγορα ακόμα και τώρα που δεν έχουμε αναλάβει και είμαστε σε περίοδο μετάβασης και πήγαν τα συνεργεία. Είναι πολύ παλιά κτίρια. Χρειαζόμαστε πολύ μεγάλη βοήθεια και από τα αρμόδια υπουργεία και το Υπουργείο Παιδείας διότι χρειάζεται να κατασκευαστούν και νέα κτίρια. Θέλουμε και ανοιχτά σχολεία τα Σαββατοκύριακα με δραστηριότητες για τα παιδιά και θα προσπαθήσουμε γι΄ αυτό», αναφέρει συγκεκριμένα.Ποια είναι η εξέλιξη μετά την έντονη συζήτηση για τη συμμετοχή ή όχι του Δημάρχου Αθηναίων στη διοίκηση της εταιρείας «Ανάπλαση Α.Ε.»; «Υπάρχει αποκλεισμός όλων των δημοτικών συμβούλων από το διοικητικό συμβούλιο και εγώ δεν θα είμαι πια πρόεδρος», υποστηρίζει και συμπληρώνει ότι «αυτός ο αποκλεισμός δεν τιμά κανέναν, είναι μια οπισθοδρόμηση συνολική για την αυτοδιοίκηση». Μιλώντας για το ίδιο θέμα προσπαθεί να εξηγήσει τη διαφωνία του και τον προγραμματισμό του: «Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε με αυτονομία και ανεξαρτησία. Γι’ αυτό έδωσα μία μάχη, θα συνεχίσω να τη δίνω, δεν καταθέτω τα όπλα, θα προσπαθήσω να βρω κάθε νομική διέξοδο για να σταματήσει ο αποκλεισμός . Για τον οικονομικό έλεγχο, ήθελα να πω ότι είναι μία ΑΕ, και ήταν αυτονόητο ότι όταν θα παραλάμβανα μία ΑΕ θα έπρεπε να ελεγχθεί διαχειριστικά και οικονομικά. Θέλουμε λογοδοσία και διαφάνεια παντού. Υπάρχει κάποιος που φοβάται τον έλεγχο σε μία ΑΕ;».

Στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημάρχου, Χάρη Δούκα, των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των Μελών των Συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων της Αθήνας δεν θα είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, που εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος. Ο νέος Δήμαρχος εξηγεί ότι η ορκωμοσία του θα γίνει άλλη στιγμή και σε διαφορετικό τόπο, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, για λόγους προφανώς ασφάλειας».



Ροη Ειδήσεων