Κυριακή 28 Απριλίου 2024


ΑρχικήΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ: ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ Η ΕΕ;

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ: ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ Η ΕΕ;

Η ΕΕ υπερψήφισε τη νομοθεσία-ορόσημο για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχουν, όμως, αμφιβολίες για το αν οι νέοι κανόνες θα βρουν εφαρμογή στους αιτούντες άσυλο, κάποιοι από τους οποίους ζουν στη Σάμο, στο πιο τεχνολογικά προηγμένο καμπ της Ευρώπης.

Ο Πυθαγόρας και ο φιλόσοφος Επίκουρος κατάγονταν και οι δύο από τη Σάμο, αλλά το νησί του ανατολικού Αιγαίου φημίζεται πλέον διεθνώς για το κάμπ προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενεί, εξοπλισμένο με κάποιες από τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες ασφαλείας και επιτήρησης στην Ευρώπη.

Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, ηΚλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου(ΚΕΔ), είναι ένα κλειστό καμπ για αιτούντες άσυλο σε μια ορεινή περιοχή, περίπου οκτώ χιλιόμετρα από το Βαθύ. Με δυναμικότητα περίπου 3.000 φιλοξενούμενων, εγκαινιάστηκε το 2021 ως ένα “υπόδειγμα” χρήσης προηγμένων τεχνολογιών ασφαλείας.

Υπάρχουν κάμερες που παρακολουθούν τους διαμένοντες 24 ώρες το 24ωρο, ενώ η είσοδος είναι εξοπλισμένη με σύστημα βιομετρικής ταυτοποίησης που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI). Το μέλλον τέτοιου είδους συστημάτων, ωστόσο, έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση βάσει της νομοθεσίας που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις 8 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, μετά από δυόμισι χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων.

Το νομοσχέδιο-ορόσημο θα είναι πιθανότατα το πρώτο στον κόσμο που θα ρυθμίζει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, καθορίζοντας τα ηθικά πρότυπα και τις αρχές σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα πρέπει να διέπουν τον τρόπο χρήσης της ΑΙ τεχνολογίας. Υπάρχουν, όμως, αμφιβολίες για το αν οι νέοι κανόνες θα βρουν εφαρμογή στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στα σύνορα της Ευρώπης.

 

ΤΟΥΡΝΙΚΈ, ΜΑΓΝΗΤΙΚΈΣ ΠΎΛΕΣ, ΑΚΤΊΝΕΣ Χ, ΤΑΥΤΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΑΚΤΥΛΙΚΆ ΑΠΟΤΥΠΏΜΑΤΑ

Ένας 24χρονος άνδρας από το Κονγκό, ο Μαρσέλ [δεν είναι το πραγματικό του όνομα], εγκατέλειψε τη χώρα του για μεγαλύτερη ελευθερία. “Νόμιζα ότι θα πήγαινα σε μια χώρα όπου τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Αλλά όταν έφτασα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνειδητοποίησα ότι εξακολουθούσα να είμαι παγιδευμένος και περιορισμένος”, δήλωσε στο BIRN.



Ροη Ειδήσεων