Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήMain CenterΤο παρασκήνιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουκρανία - Τι συζητήθηκε με τον...

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουκρανία – Τι συζητήθηκε με τον Ζελένσκι

Στην Οδησσό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας πως «τον 21ο αιώνα κανείς πόλεμος δεν μπορεί να ματώνει την καρδιά της Ευρώπης». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα για τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία.

«Η παρουσία μου εδώ αντανακλά, πιστεύω, τον σεβασμό όλου του ελεύθερου κόσμου προς τον ηρωικό λαό σας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Προσέθεσε πως η χώρα μας υπερασπίζεται διαχρονικά την ειρήνη, απορρίπτοντας τον όποιο ανιστόρητο αναθεωρητισμό.

Η απόφαση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού δεν ελήφθη ξαφνικά. Κι αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την επιθυμία εδώ και καιρό να επισκεφτεί την Οδησσό.

Η επίσκεψη οργανώθηκε υπό άκρα μυστικότητα για λόγους ασφαλείας και δεν είχε γίνει γνωστό τίποτα παρά το ό,τι το θέμα είχε συζητηθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στο τέλος Ιανουαρίου. Στη συνέχεια αναζητήθηκε η κατάλληλη ημερομηνία μέσω διπλωματικών διαύλων.

Στην συνάντηση που είχε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στήριξη προς την Ουκρανία, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, που θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Ελλάδας και χωρίς να αποδυναμωθούν οι αμυντικές ικανότητες της χώρας μας.

Από την Οδησσό ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη βούληση της Ελλάδας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό, πόλη που έχει ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για τη χώρα μας.

Πάντως, οι δύο ηγέτες ήταν στο λιμάνι της Οδησσού όταν ήχησαν σειρήνες και καθώς έμπαιναν στα αυτοκίνητα ακούστηκε μία μεγάλη έκρηξη. «Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα γίνεται πόλεμος, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας μίλησε χθες για πέντε νεκρούς από την ρωσική επίθεση. Από την πλευρά της η Μόσχα ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση, υποστηρίζοντας ότι έπληξε μια βάση μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων πλωτών μέσων.



Ροη Ειδήσεων