Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΟ στόχος της ΝΔ στις ευρωεκλογές: Τα διλήμματα που βάζει ο Κυριάκος...

Ο στόχος της ΝΔ στις ευρωεκλογές: Τα διλήμματα που βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τον κίνδυνο να «ξαναφουντώσει το κίνημα της αντισυστημικότητας» που κυριάρχησε στα χρόνια της κρίσης με συνέπειες για την χώρα και την οικονομία έβαλε στον προεκλογικό διάλογο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος τόσο προς τους συντηρητικούς ψηφοφόρους όσο και σε αυτούς του κέντρου που απωθούνται από τα άκρα.

Ο στόχος της ΝΔ στις επερχόμενες ευρωεκλογές

Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αποφεύγει να θέσει έναν εκλογικό πήχη για την 9η Ιουνίου, όμως, είναι δεδομένο ότι εκείνο το βράδυ η σύγκριση από την πλευρά της ΝΔ θα είναι με το ποσοστό που συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές του 2019 και στις εθνικές του περασμένου Ιουλίου. «Πρόκειται για διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις με ξεχωριστά χαρακτηριστικά η κάθε μία», σημειώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού που θεωρούν ορόσημο το 33% που είχε επιτευχθεί τότε. Έτσι, κάθε μονάδα πάνω από το 30% θα χαρακτηριστεί ως μία ικανοποιητική επίδοση που θα αποτελεί και διαβατήριο για την συνέχιση, χωρίς ταλαντεύσεις, του κυβερνητικού έργου. Ειδικά, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπολείπονται περισσότερες από 10 μονάδες.

Ο στόχος αυτή τη στιγμή μοιάζει απολύτως εφικτός με τις όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να προβλέπουν ότι η κυβερνητική παράταξη δεν θα πέσει κάτω από αυτό το όριο. Και η μέτρηση της Οpinion Poll που παρουσιάστηκε προχθές από το Action24 στην εκτίμηση του εύρους της ψήφου βρίσκει τη ΝΔ να κυμαίνεται από 30,1% έως 34,1%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 14%-16%, το ΠΑΣΟΚ στο 11,4%-13,4%, το ΚΚΕ από 7,5% ως 9,5% και η Ελληνική Λύση από 9,7% ως 11,7%. Η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφονται από 2,7% έως 4,7%, η Νέα Αριστερά από 2,5% έως 3,9%, το ΜέΡΑ25 από 0,8% έως 1,8%, οι Δημοκράτες του Α. Λοβέρδου από 2,3% ως 3,7% και η Φωνή Λογικής από 0,9% έως 1,9%. Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ διατηρεί διαφορά 17,1 ποσοστιαίων μονάδων, καθώς βρίσκεται στο 32,1%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15%. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 12,4%, η Ελληνική Λύση είναι στο 10,7% και το ΚΚΕ στο 8,5%. Τον πήχη του 3% περνούν Πλεύση και Νίκη (από 3,7%), Νέα Αριστερά (3,2%) και οι Δημοκράτες του Α. Λοβέρδου με 3%.

Εντείνει τις επιθέσεις στην Ελληνική Λύση ο Μητσοτάκης

Τα στοιχεία της ίδιας έρευνας για την περιοχή της Μακεδονίας επιβεβαιώνουν τους λόγους για τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης έχει εντείνει τις επιθέσεις προς τον Κυριάκο Βελόπουλο. Είναι το κόμμα που ευνοείται περισσότερο από την χαλαρή ψήφο και την διαρροή ψηφοφόρων αποκτώντας ένα διευρυμένο κοινό στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει 25,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15%, ενώ η Ελληνική Λύση είναι τρίτη με 12,6%. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 12,4% και έπονται ΚΚΕ με 7,8%, Νίκη με 6,1%. Το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ από τη νομοθέτηση του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, οι οποίοι πιθανώς να θέλουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους ψηφίζοντας ένα άλλο κόμμα, είναι «να δουν τη μεγάλη εικόνα» του κυβερνητικού έργου και όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης «να μην απομονώσουν ένα συγκεκριμένο ζήτημα με το οποίο διαφωνούν».

Επειδή, όμως, αυτή η έκκληση δεν αρκεί και εκλογική μάχη δίνεται στο πεδίο, μέχρι τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί αρκετές φορές τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ κλιμάκια υπουργών και κομματικών στελεχών θα περιοδεύσουν σε όλους τους νομούς και τις μεγάλες πόλεις για να έρθουν από κοντά σε επαφή με του πολίτες συσπειρώνοντας την κομματική βάση.



Ροη Ειδήσεων