Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΑΑΔΕ: Αποκαλύφθηκε κύκλωμα φοροδιαφυγής με εμπόριο κινητών τηλεφώνων - Ξεπέρασαν τα 130...

ΑΑΔΕ: Αποκαλύφθηκε κύκλωμα φοροδιαφυγής με εμπόριο κινητών τηλεφώνων – Ξεπέρασαν τα 130 εκατ. τα πρόστιμα

Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανακάλυψαν ένα μεγάλο κύκλωμα φοροδιαφυγής στον τομέα του εμπορίου κινητών τηλεφώνων. Ένας ειδικός αλγόριθμος της ΑΑΔΕ σήμανε συναγερμό, οδηγώντας τους σε δύο επιχειρήσεις που πουλούσαν κινητά τηλέφωνα και απέκρυπταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την εφορία.

Μετά τον συναγερμό του αλγόριθμου, οι ελεγκτές πραγματοποίησαν τριπλή διασταύρωση δεδομένων από το market place όπου γίνονταν οι πωλήσεις, το myDATA και το VIES, το σύστημα ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Τι ανακάλυψαν;

Βρήκαν ότι το 2017 και 2018 οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δήλωναν εικονικές ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Συγκεκριμένα, πουλούσαν τα προϊόντα τους εντός Ελλάδας χωρίς την έκδοση φορολογικών παραστατικών, ενώ ταυτόχρονα εξέδιδαν εικονικά παραστατικά, δηλώνοντας για τα ίδια προϊόντα ενδοκοινοτική παράδοση σε αποθήκες εκτός Ελλάδας, αποφεύγοντας έτσι την απόδοση του ΦΠΑ.

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, οι εν λόγω επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν με φόρους και πρόστιμα συνολικού ποσού 54,2 εκατομμυρίων ευρώ και 76 εκατομμυρίων ευρώ. Μια τρίτη επιχείρηση ακολουθούσε παρόμοια πρακτική, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, και της επιβλήθηκε πρόστιμο 320.000 ευρώ. Ο έλεγχος συνεχίζεται τόσο για τις υπόλοιπες χρήσεις των τριών επιχειρήσεων όσο και για άλλες εταιρείες που πωλούν κινητά τηλέφωνα μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και marketplaces.



Ροη Ειδήσεων