Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΑλβανία, Ιταλία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία είπαν το "ναι" στη Στρατιωτική Κινητικότητα

Αλβανία, Ιταλία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία είπαν το “ναι” στη Στρατιωτική Κινητικότητα

Ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Νίκο Πελέσι, υπέγραψε κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον την Επιστολή Προθέσεων για την εξασφάλιση της Στρατιωτικής Κινητικότητας στον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο VIII, μαζί με τους ομολόγους του από την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Με το έγγραφο αυτό, τα κράτη δεσμεύονται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή ευελιξία και στρατιωτική κινητικότητα στα εδάφη τους, υποστηρίζοντας την ατζέντα του ΝΑΤΟ για αποτροπή και άμυνα στον ευρωατλαντικό χώρο.

Αυτή η δέσμευση θα εξυπηρετήσει όχι μόνο τις αποστολές του ΝΑΤΟ αλλά και εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έγγραφο, που υπογράφηκε από τους υπουργούς Νίκο Πελέσι (Αλβανία), Guido Crosetto (Ιταλία), Atanas Zaprianov (Βουλγαρία) και Vlado Misajlovski (Βόρεια Μακεδονία), επιτρέπει στα στρατιωτικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ να κινούνται γρήγορα και ελεύθερα από την Αδριατική Θάλασσα προς τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και να διεισδύουν στα Βαλκάνια όταν χρειάζεται.

Η Αλβανία, η οποία ηγήθηκε της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και συντονισμού, πρότεινε την ύπαρξη αυτού του εγγράφου για να διασφαλίσει την κινητικότητα κατά μήκος του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου VIII. Η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία συμμετείχαν ενεργά στη διαδικασία και δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν αυτή την πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στην Ουάσινγκτον.

Η υπογραφή της Επιστολής Προθέσεων υποστηρίζει το όραμα της Αλβανίας για τον Διάδρομο VIII και το μεγάλο έργο κατασκευής της Ναυτικής Βάσης του ΝΑΤΟ στο Πόρτο Ρομάνο, που θα λειτουργεί ως η κύρια πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Επιστολή Προθέσεων θα ενισχύσει την προβολή των κοινών έργων και τη γεωστρατηγική τους σημασία για ολόκληρη την περιοχή.



Ροη Ειδήσεων