Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑσφάλειαΈβδομη Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας.

Έβδομη Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας.

Στις 18 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκε η έβδομη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, με τον Υφυπουργό Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου, να έχει την τιμή να συντονίζει τις συζητήσεις.

Στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε η απόφαση για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας, που θα ενταχθεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το Παρατηρητήριο θα έχει ως στόχο τη συλλογή και ανακατάταξη των απαραίτητων στοιχείων για την οδική ασφάλεια, προσφέροντας έτσι ένα κεντρικό σημείο αναφοράς για τα δεδομένα που απαιτούνται για την ανάλυση και βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε ήταν η αναβάθμιση του μαθήματος οδικής ασφάλειας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Η επιτροπή πρότεινε την ένταξη περισσότερων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων, ώστε οι μαθητές όλων των ηλικιών να αποκτήσουν συνείδηση και γνώσεις σχετικά με την ασφαλή οδήγηση και τη συμπεριφορά στους δρόμους. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να ολοκληρωθεί η διαβούλευση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, με στόχο να ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων τον Οκτώβριο.

Ο νέος ΚΟΚ θα περιλαμβάνει σύγχρονες διατάξεις και αυστηρότερα μέτρα για την τήρηση της οδικής ασφάλειας. Στη συνεδρίαση υπογραμμίστηκε η ανάγκη για συνεργασία με τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών για την αστυνόμευση του νέου ΚΟΚ και την ψηφιοποίηση των παραβάσεων. Ειδική μνεία έγινε στην τοποθέτηση καμερών σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου για την παρακολούθηση και την καταγραφή των παραβάσεων. Ο Υφυπουργός Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου, ανακοίνωσε την έγκριση του νέου εγχειριδίου υποψηφίων οδηγών, ενώ παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου εγχειριδίου για ειδικές κατηγορίες οδηγών. Επίσης, αναφέρθηκε στην προτεραιοποίηση των πολυπρόσωπων οδικών ατυχημάτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια στους δρόμους αποτελεί προτεραιότητα και απαιτεί συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυσή της. Η επιτροπή κατέληξε στην ανάγκη για συνεχείς προσπάθειες και συνεργασίες, προκειμένου να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια στη χώρα.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν επίσης ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, και ο Γενικός Γραμματέας Προστασίας Πολίτη, Μάνος Λογοθέτης, καθώς και άλλα υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων.

Με τις αποφάσεις που ληφθήκαν, γίνεται ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δείχνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για ασφαλέστερους δρόμους και προστασία της ζωής των πολιτών.



Ροη Ειδήσεων