Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΚηδεία Ισμαήλ Χανίγια: Η αφρόκρεμα των Ισλαμιστών ηγετών στο Κατάρ

Κηδεία Ισμαήλ Χανίγια: Η αφρόκρεμα των Ισλαμιστών ηγετών στο Κατάρ

Η κηδεία του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, πραγματοποιήθηκε στο Κατάρ. Μετά τη δολοφονία του, το Ισραήλ δέχεται προειδοποιήσεις για αντίποινα.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Ντόχα του Κατάρ για να αποχαιρετήσει τον Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη. Η δολοφονία του αποτελεί μέρος μιας σειράς επιθέσεων κατά υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Χαμάς, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα.

Στην κηδεία, που έλαβε χώρα σε μεγάλο τέμενος βόρεια της Ντόχα, παραβρέθηκαν ο Χάλεντ Μεσάαλ, που πιθανώς να διαδεχτεί τον Χανίγια, άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς, καθώς και ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

Ο Χανίγια θα ταφεί σε κοιμητήριο στην πόλη Λουσάιλ, βόρεια της Ντόχα. Το φέρετρό του, καλυμμένο με την παλαιστινιακή σημαία, μεταφέρθηκε στο τέμενος μαζί με το φέρετρο του σωματοφύλακά του, ο οποίος σκοτώθηκε στην ίδια επίθεση στην Τεχεράνη. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε στο Reuters από την κηδεία: «Το μήνυμά μας στο Ισραήλ είναι ότι βυθίζεστε και το τέλος σας πλησιάζει. Το αίμα του Χανίγια θα αλλάξει τα δεδομένα».

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χαμάς, Χαλίλ αλ Χάγια, ο Χανίγια σκοτώθηκε από πύραυλο που χτύπησε τον κρατικό ξενώνα στην Τεχεράνη όπου διέμενε. Το Ιράν και η Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία και υπόσχονται αντίποινα, ενώ το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Ο Ισμαήλ Χανίγια ήταν κεντρικό πρόσωπο της διεθνούς διπλωματίας της Χαμάς, με ρόλο σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Διορίστηκε ηγέτης της Χαμάς το 2017 και διέμενε κυρίως στην Τουρκία και το Κατάρ. Το Μάιο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τρεις ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Χανίγια, καθώς και για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, κάτι που και οι δύο πλευρές αρνούνται.

Το Ιράν πραγματοποίησε επίσης μια τελετή στη μνήμη του Χανίγια, στην οποία παρευρέθηκε η χήρα του, Αμάλ Χανίγια, ενώ ο Ιζάτ αλ Ρισκ, μέλος της ηγεσίας της Χαμάς, κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για την ψυχή του.

Η δολοφονία του Χανίγια αποτελεί μέρος μιας σειράς επιθέσεων, με το Ισραήλ να ανακοινώνει ότι σκότωσε τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, σε αεροπορικό πλήγμα στη Γάζα, και τη Χεζμπολάχ να επιβεβαιώνει το θάνατο του στρατιωτικού διοικητή της, Φουάντ Σουκρ, από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό. Η Χεζμπολάχ έχει υποσχεθεί σαφή απάντηση στη δολοφονία του Σουκρ, με τον ηγέτη της, Χάσαν Νασράλα, να αναφέρει ότι αναζητούν μια σοβαρή και μελετημένη απάντηση.



Ροη Ειδήσεων