Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΨηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή η έκτακτη εισφορά για τους παρόχους ρεύματος

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή η έκτακτη εισφορά για τους παρόχους ρεύματος

Η διάταξη για την έκτακτη εισφορά στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία στη Βουλή.

Η τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που περιλαμβάνει την επιβολή ειδικής εισφοράς στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο για τη χρηματοδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τον Αύγουστο, καθώς και των αγροτικών παροχών στο ειδικό τιμολόγιο «Γαία», ψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, την Ελληνική Λύση και τους Σπαρτιάτες. Την καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Νίκη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας δήλωσαν «παρών».

Η ρύθμιση αυτή θεωρείται αναγκαία για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές λόγω των υψηλών τιμών πώλησης του ρεύματος από τις μονάδες φυσικού αερίου, που είναι σημαντικά υψηλότερες από το κόστος παραγωγής. Τα έσοδα από την εισφορά θα χρησιμοποιηθούν για την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο, με τις τελικές τιμές να διαμορφώνονται κοντά στα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Επιπλέον, με την ίδια τροπολογία, οι αγροτικές παροχές θα μεταφερθούν από την 1η Αυγούστου στο ειδικό τιμολόγιο «Γαία» με πρωτοβουλία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αγρότες και οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο ειδικό τιμολόγιο, μπορούν να το δηλώσουν στους προμηθευτές τους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Οποιεσδήποτε ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών για καταναλώσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα ρυθμίζονται με μηδενικό επιτόκιο.



Ροη Ειδήσεων