Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτική88η ΔΕΘ: Σήμερα η ομιλία του Πρωθυπουργού - Που θα εστιάσει ο...

88η ΔΕΘ: Σήμερα η ομιλία του Πρωθυπουργού – Που θα εστιάσει ο Κ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εστιάσει την ομιλία του στη ΔΕΘ το Σάββατο σε παρεμβάσεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και μέτρα που συνδέονται άμεσα με την αύξηση των εισοδημάτων. Το κεντρικό μήνυμα που θα μεταδώσει είναι ότι «η κάθε μέρα μετράει», τονίζοντας την αντιμετώπιση προβλημάτων στους τομείς της Υγείας, Παιδείας και Ασφάλειας ως βασικό στόχο της κυβέρνησης.

Η στήριξη της οικογένειας και η αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος θα είναι ο πυρήνας των σχεδίων που θα παρουσιαστούν. Οι ανακοινώσεις γίνονται ενώ η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 2,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τον απολογισμό της κυβερνητικής του πορείας και θα δώσει το όραμά του για τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2027.

Οι κύριοι άξονες των εξαγγελιών περιλαμβάνουν:

1. Αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος.
2. Στήριξη της οικογένειας και μέτρα για το δημογραφικό.
3. Λύσεις για το στεγαστικό ζήτημα.
4. Βελτίωση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με επιπλέον κίνητρα για γιατρούς.
5. Στήριξη του αγροτικού κόσμου.
6. Παρεμβάσεις για ελεύθερους επαγγελματίες.
7. Ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
8. Κοινωνικά δίκαια επιδόματα.
9. Ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για εισοδηματική ενίσχυση εργαζομένων στο ΕΣΥ και τους ένστολους, με αυξήσεις στις εφημερίες και τα νυχτερινά. Σημαντικές παρεμβάσεις θα αφορούν το στεγαστικό, με προγράμματα όπως το «Σπίτι μου 2», αξίας 2 δισ. ευρώ, το οποίο θα επιδοτεί επιτόκια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Προγραμματίζεται επίσης η διεύρυνση κριτηρίων ηλικίας και εισοδήματος, ενώ θα εφαρμοστεί φορολογική απαλλαγή για τρεις χρόνια για ακίνητα που θα μισθώνονται μακροπρόθεσμα.

Στα φορολογικά, αναμένεται η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ θα υπάρξει στήριξη για χαμηλοσυνταξιούχους και αγρότες. Η λίστα των δικαιούχων της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης πριν τα Χριστούγεννα διευρύνεται, περιλαμβάνοντας χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η στήριξη της οικογένειας θα είναι κεντρικό θέμα της ομιλίας, με μέτρα για το δημογραφικό, αυξήσεις σε επιδόματα ανεργίας και παιδιών, και ειδικά κίνητρα για οικογένειες με πολλά παιδιά. Η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι τα μέτρα θα είναι στοχευμένα και κοστολογημένα, ώστε να διατηρηθεί η δημοσιονομική σταθερότητα.



Ροη Ειδήσεων