Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΜεγάλη η συμβολή του Ελληνοαμερικανού Μάρκου Δρακωτού για το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου...

Μεγάλη η συμβολή του Ελληνοαμερικανού Μάρκου Δρακωτού για το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης

Το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, που είναι αφιερωμένο στην Κρήτη, άνοιξε με την υποστήριξη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νέας Υόρκης, Μάρκος Δρακωτός, καθώς και η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Μαρία Τζαμπανάκη, με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, και τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, Νίκο Καστρινάκη, κήρυξαν την έναρξη του φεστιβάλ στη Βιβλιοθήκη και Μουσείο Μόργκαν.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νέας Υόρκης, Μάρκος Δρακωτός

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, Νίκος Καστρινάκης, ανέφερε: «Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, είναι ένας θεσμός, στη Νέα Υόρκη, Πρωτεύουσα του Κόσμου, όπως χαρακτηρίζεται και είναι ειδικά αφιερωμένο αυτή την χρονιά στην Κρήτη. Η Ελλάδα και η Κρήτη συνεχίζουν να παράγουν εξαιρετική, υψηλής ποιότητας τέχνη και είναι δική μας ευθύνη να προβάλουμε αυτή την τέχνη στον κόσμο».

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Μαρία Τζομπανάκη, τόνισε: «Πιστεύω βαθιά ότι τα έθνη θα έπρεπε να υπερασπίζονται την πολιτισμική τους ταυτότητα, περισσότερο και από τα εδαφικά τους σύνορα. Γιατί οι λαοί που κρατούν ζωντανή την ιστορία και την κουλτούρα τους, είναι πλουσιότερα και δυνατότερα και επιβιώνουν στον χρόνο και τις ιστορικές κακουχίες».

Πρώτη, εναρκτήρια προβολή του Φεστιβάλ έγινε με την ταινία «Η Φόνισσα», της Εύας Νάθενα, ενώ στο πλαίσιο της έναρξης του Φεστιβάλ βραβεύθηκαν οι συντελεστές της τηλεοπτικής σειράς «Σασμός», Μιχάλης Αεράκης, Μαρία Πρωτόπαππα, Δανάη Παππά και Αλίνα Κοτσοβούλου.

Πότε ιδρύθηκε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών ιδρύθηκε το 2003, με σκοπό την προάσπιση, τη διαφύλαξη της ιστορίας, της πολιτιστικής παράδοσης της Κρήτης και της Ελλάδας, τη μετάδοσή τους τόσο στις νεότερες γενιές, όσο και στις κοινωνίες που διαβιούν και δραστηριοποιούνται Κρήτες όπου γης.

Αποτελείται από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής, την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, την Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης, την Παγκρήτια Ένωση Αθηνών, την Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας, την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Ομόνοια» και την Παγκρήτια Ένωση Νότιας Αφρικής.

 



Ροη Ειδήσεων