Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΙσραήλ: Συνεχείς πυραυλικές επιθέσεις από τη Χεσμπολάχ μέσα στη νύχτα

Ισραήλ: Συνεχείς πυραυλικές επιθέσεις από τη Χεσμπολάχ μέσα στη νύχτα

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Κυριακής ότι εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους κατά της ισραηλινής αεροπορικής βάσης Ραμάτ Νταβίντ, ως απάντηση στις «επανειλημμένες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο», όπως δήλωσε μέσω του καναλιού της στο Telegram. Ακολούθησαν άλλες δύο επιθέσεις στην κοιλάδα Τζεζρίλ, και σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, όλοι οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν.

Ένας άνδρας περίπου 60 ετών υπέστη ελαφρύ τραυματισμό από θραύσματα μετά από την αναχαίτιση, όπως ανέφεραν Ισραηλινοί γιατροί.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε νέες επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αφού προηγουμένως είχε στοχεύσει εκτοξευτές πυραύλων και άλλους στόχους της οργάνωσης στον νότιο Λίβανο. «Ο ισραηλινός στρατός πλήττει αυτήν την στιγμή στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο», ανέφερε η τελευταία ανακοίνωση του στρατού.

Προηγουμένως, σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε σε συγκρότημα κατοικιών, σκοτώθηκε ο επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν της Χεζμπολάχ, Ιμπραήμ Ακίλ, με την οργάνωση να επιβεβαιώνει τον θάνατό του, καθώς και άλλων 16 μαχητών της, μεταξύ των οποίων και ο ανώτατος διοικητής Αχμέτ Γουάχμπι. Οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί εκπρόσωποι ανέφεραν ότι οι διοικητές της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του Ακίλ, κρύβονταν σε υπόγειο πολυκατοικίας στη Βηρυτό, χρησιμοποιώντας Λιβανέζους πολίτες ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε επικηρύξει τον Ακίλ για 7 εκατομμύρια δολάρια, κατηγορώντας τον για συμμετοχή στις επιθέσεις του 1983 στην αμερικανική πρεσβεία και στη ναυτική βάση στη Βηρυτό. Αυτή η επίθεση θεωρείται ένα σημαντικό πλήγμα για τη Χεζμπολάχ, μετά από μια σειρά εκρήξεων που αποδίδονται στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σχολίασε ότι «οι στόχοι είναι ξεκάθαροι, οι πράξεις μιλούν από μόνες τους». Η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι η δεύτερη στοχευμένη επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό σε διάστημα δύο μηνών, μετά τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ τον Ιούλιο, που είχε προκαλέσει απειλές για αντίποινα. Ωστόσο, η τελευταία επίθεση είναι η πιο θανατηφόρα για τη Χεζμπολάχ τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Στο μεταξύ, το σαουδαραβικό δίκτυο αλ Αραμπίγια μετέδωσε πληροφορίες για σοβαρές εντάσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ιράν, καθώς πολλοί Ιρανοί αξιωματικοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις πρόσφατες επιθέσεις. Η Τεχεράνη έστειλε δική της ομάδα να διερευνήσει την κατάσταση, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τη διαχείριση από τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, ανέφερε ότι ενδέχεται να υπάρχουν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και πιθανώς εγκλήματα πολέμου. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτές ως πρωτοφανείς στην ιστορία των πολέμων, δηλώνοντας ότι επαναφέρουν τον Λίβανο στη «λίθινη εποχή».

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ επανέλαβε ότι «δεν θα επιτραπεί στον τρόμο της Χεζμπολάχ να υπαγορεύσει το μέλλον του ισραηλινού έθνους».



Ροη Ειδήσεων