Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑποκλειστικά πλάνα - Κόρινθος: Η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει – Ισχυρή κινητοποίηση...

Αποκλειστικά πλάνα – Κόρινθος: Η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει – Ισχυρή κινητοποίηση της πυροσβεστικής, έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Η μεγάλη φωτιά στην περιοχή Ροζενά-Δερβένι Ξυλοκάστρου συνεχίζει να καίει με ένταση. Οι αρχές έχουν στείλει πολλές προειδοποιήσεις μέσω του 112, καλώντας τους κατοίκους να προστατευτούν και να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες ζώνες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Τάσος Γκιουλής, δήλωσε ότι “είναι μια σοβαρή κατάσταση, δύσκολη η νύχτα που μας περιμένει”. Εξήγησε επίσης ότι “οι άνεμοι είναι το ίδιο δυνατοί με το πρωί”.

 

Στην κατάσβεση συμμετέχουν 255 πυροσβέστες, 9 ομάδες δασοκομάντος, 81 οχήματα, καθώς και 24 εναέρια μέσα, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • 14 αεροσκάφη
  • 10 ελικόπτερα, με τα 2 να συντονίζουν από αέρος.

Στη μάχη κατά της φωτιάς συνεισφέρουν εθελοντές, υδροφόρες, μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και 2 μηχανήματα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Η πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι στο Ξυλόκαστρο, αρχικά δεν φαινόταν απειλητική, αλλά γρήγορα επεκτάθηκε, κινητοποιώντας μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι δύσκολη, και οι πυκνοί καπνοί περιορίζουν την ορατότητα.

Στάλθηκαν τρία μηνύματα από το 112, εκ των οποίων τα δύο αφορούσαν την εκκένωση των οικισμών Πύργος και Ελληνικό. Στην Τ.Κ. Πύργου, η φωτιά πέρασε περιμετρικά, χωρίς να καταστρέψει το χωριό, ενώ οι πυροσβέστες το προστάτευσαν. Στην περιοχή Ροζενά, οι κάτοικοι κλήθηκαν να είναι σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση.

Οι άνεμοι, που φτάνουν τα 7 και 8 μποφόρ, δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι προσπαθούν να ελέγξουν τη φωτιά σε δύσβατες περιοχές με πυκνή βλάστηση. Εναέρια μέσα αντιμετώπισαν προβλήματα με τον έντονο κυματισμό στον Κορινθιακό κόλπο, που δυσχέραινε τον ανεφοδιασμό νερού.

Εν τω μεταξύ, ένα πυροσβεστικό όχημα υπέστη ζημιές όταν κάηκε η καμπίνα του, αλλά οι πυροσβέστες απομακρύνθηκαν εγκαίρως χωρίς να τραυματιστούν.

Νωρίτερα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας οργάνωσε συντονιστική σύσκεψη με άλλους υπουργούς για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων.

 



Ροη Ειδήσεων