Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΛίβανος: Περισσότεροι από 500 νεκροί από τον σφοδρό βομβαρδισμό των Ισραηλινών -...

Λίβανος: Περισσότεροι από 500 νεκροί από τον σφοδρό βομβαρδισμό των Ισραηλινών – Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη

Οι έντονοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που πραγματοποιήθηκαν από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατά της Χεζμπολάχ οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 492 ατόμων στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων 35 παιδιών, όπως ανέφεραν οι αρχές της χώρας. Η Δευτέρα χαρακτηρίστηκε ως η πιο αιματηρή ημέρα στον σχεδόν έναν χρόνο συγκρούσεων στα σύνορα, που έλαβε χώρα παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «ανησυχεί πολύ σοβαρά» για τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων στον νότιο και ανατολικό Λίβανο, ο οποίος επλήγη από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του τη Δευτέρα. Οι φόβοι της διεθνούς κοινότητας για μια περιφερειακή κλιμάκωση λόγω της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, γίνονται ολοένα πιο έντονοι.

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ανακοίνωσε από τη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι το Παρίσι ζήτησε έκτακτη «σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο εντός της εβδομάδας».

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Τζουζέπ Μπορέλ, προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου».

Η κατάσταση έγινε χειρότερη καθώς οι ώρες περνούσαν. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, «οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έκαναν μάρτυρες 492 ανθρώπους, ανάμεσά τους 35 παιδιά και 58 γυναίκες, και τραυμάτισαν άλλους 1.645».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι σκότωσε «μεγάλο αριθμό» μαχητών της Χεζμπολάχ και υπογράμμισε ότι χτυπήθηκαν περίπου «1.600» θέσεις των «τρομοκρατών» στο νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα, κατά την επιχείρηση «Βέλη του βορρά».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με μήνυμα μέσω βίντεο, προέτρεψε τους πολίτες του Λιβάνου να «απομακρυνθούν από επικίνδυνες ζώνες», μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, καταδίκασε το «σχέδιο καταστροφής» της χώρας του, ενώ τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Χιλιάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ πολλοί βρήκαν καταφύγιο σε σχολεία και κέντρα υποδοχής σε περιοχές όπως η Βηρυτός και η Σαΐντα.

Ο Χασάν Μπαντζάκ, κάτοικος της Σαΐντα, δήλωσε πως αρχικά δεν σκόπευε να εγκαταλείψει την περιοχή του, αλλά οι βομβαρδισμοί που πλησίασαν, τον ανάγκασαν να φύγει με την οικογένειά του.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, έγιναν «1.300 πλήγματα» σε μόλις 24 ώρες, ενώ η Χεζμπολάχ συνέχισε να εκτοξεύει ρουκέτες από την 8η Οκτωβρίου, την επομένη της έναρξης του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ έχουν ήδη στοιχίσει εκατοντάδες ζωές, κυρίως μαχητών αλλά και πολλών αμάχων, ενώ η κατάσταση γίνεται όλο και πιο κρίσιμη και στις δύο πλευρές των συνόρων.



Ροη Ειδήσεων