Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΟΗΕ: Ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης για την κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά...

ΟΗΕ: Ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης για την κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ξεκινήσει τις εργασίες της την επόμενη εβδομάδα, από την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, για να εξετάσει ένα ψήφισμα που συνέταξε η παλαιστινιακή μόνιμη αντιπροσωπεία στον Οργανισμό. Το ψήφισμα ακολουθεί τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) της Χάγης, το οποίο έκρινε ότι η κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ είναι «παράνομη».

Τον Ιούλιο, το ΔΔ, ανταποκρινόμενο σε αίτημα της Γενικής Συνέλευσης, εξέδωσε γνωμοδότηση σχετικά με την ισραηλινή κατοχή από το 1967, καταλήγοντας πως «η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη» και το Ισραήλ είναι «υποχρεωμένο να την τερματίσει το συντομότερο δυνατόν».

Σε απάντηση στη γνωμοδότηση, αραβικά κράτη ζήτησαν νέα σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία προγραμματίστηκε για τις 17 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την εξέταση ενός ψηφίσματος, που θα συζητηθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη, ανάλογα με τον αριθμό των κρατών που θα λάβουν τον λόγο.

Το περιεχόμενο του ψηφίσματος:

Το πιο πρόσφατο προσχέδιο του ψηφίσματος, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη, απαιτεί «το Ισραήλ να τερματίσει χωρίς καθυστέρηση την παράνομη παρουσία» του στα παλαιστινιακά εδάφη εντός «δώδεκα μηνών από την υιοθέτηση του ψηφίσματος αυτού». Το αρχικό προσχέδιο έθετε προθεσμία έξι μηνών.

Το ψήφισμα «απαιτεί» επίσης την αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη, τον τερματισμό της ανέγερσης νέων εβραϊκών οικισμών, την επιστροφή των κατεσχεμένων γαιών και περιουσιών, καθώς και την παροχή δικαιώματος επιστροφής στους Παλαιστίνιους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τη Δυτική Όχθη —συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ—, τότε υπό την Ιορδανία, τη Λωρίδα της Γάζας, τότε υπό αιγυπτιακό έλεγχο, μεγάλο μέρος του Σινά, καθώς και τμήματα των υψιπέδων του Γκολάν που ανήκαν στη Συρία.

Το Ισραήλ συνεχίζει την κατοχή των 70.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων αραβικών εδαφών που κατέλαβε, η οποία έχει κηρυχθεί παράνομη από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι τα παλαιστινιακά εδάφη (Γάζα, Δυτική Όχθη, ανατολική Ιερουσαλήμ) αποτελούν ενιαία κατεχόμενη περιοχή.

«Όταν ψηφίσετε στη Γενική Συνέλευση, θυμηθείτε εκείνους που σκοτώθηκαν και εκείνους που επιβίωσαν για να υποστούν δεινά που κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να υπομείνει», δήλωσε πρόσφατα ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ. «Σας ικετεύουμε: μην κάνετε τη λάθος επιλογή».

Το ψήφισμα ζητά επίσης τη δημιουργία «διεθνούς μηχανισμού επανόρθωσης για όλες τις ζημιές, τις απώλειες ή τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν από τις αυθαίρετες ενέργειες του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Παρόλο που τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι νομικά δεσμευτικά, το Ισραήλ αντέδρασε έντονα σε αυτή την πρωτοβουλία. «Οι Παλαιστίνιοι διεξάγουν διπλωματική τρομοκρατία εναντίον του Ισραήλ και ο ΟΗΕ είναι συνένοχος», δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντάνον.



Ροη Ειδήσεων