Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΒηρυτός: Καταιγισμός βομβαρδισμών από το Ισραήλ - Χτυπά τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους»

Βηρυτός: Καταιγισμός βομβαρδισμών από το Ισραήλ – Χτυπά τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους»

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποίησαν αεροπορικό χτύπημα νωρίς το πρωί σήμερα, στο κέντρο της Βηρυτού, σύμφωνα με πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου. Αυτό αποτελεί το πρώτο πλήγμα σε αυτήν την κυρίως σουνιτική περιοχή της πόλης από την αρχή των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ, σχεδόν πριν από έναν χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδιζαν συνεχώς νότια προάστια της Βηρυτού, τα οποία αποτελούν οχυρά της Χεζμπολάχ, είναι η πρώτη φορά που το κέντρο της λιβανικής πρωτεύουσας γίνεται στόχος από τις 8 Οκτωβρίου, την επόμενη μέρα της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, που πυροδότησε τη σύρραξη. Αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η σύγκρουση ενδέχεται να γενικευτεί.

Μια πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στις λιβανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφερε ότι τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν από χτύπημα ισραηλινού drone σε διαμέρισμα στο κέντρο της Βηρυτού, που ανήκε στην Τζεμάα Ισλαμίγια, μια οργάνωση συνδεδεμένη με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, η οποία έχει γίνει στόχος επανειλημμένων ισραηλινών επιθέσεων από την αρχή των συγκρούσεων. Αν και σουνιτική, η οργάνωση αυτή έχει συμμαχήσει με τη Χεζμπολάχ και συμμετέχει σε επιθέσεις εναντίον του βόρειου Ισραήλ, σε ένδειξη «υποστήριξης» προς τη Χαμάς.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), μια κοσμική αριστερή οργάνωση, ανέφερε ότι τρία μέλη του, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων στελεχών, σκοτώθηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό.

Βίντεο από λιβανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν έναν όροφο του κτιρίου που χτυπήθηκε να έχει μερικώς καταρρεύσει.

Το Ισραήλ συνεχίζει την πίεση στη Χεζμπολάχ για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, με σφοδρούς βομβαρδισμούς σε προπύργια της οργάνωσης σε όλο τον Λίβανο, δυο μέρες μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χασάν Νασράλα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί ότι έπληξαν δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα, συμπεριλαμβανομένων «δεκάδων εκτοξευτήρων ρουκετών και αποθηκών όπλων».

Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 105 ανθρώπων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του λιβανικού υπουργείου Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι χτύπησε 120 στόχους της Χεζμπολάχ, όπως εκτοξευτήρες ρουκετών και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ως μέρος των «ευρείας κλίμακας» επιχειρήσεων.

Μετά από σχεδόν έναν χρόνο συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ και τις συμμαχικές της ομάδες, ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς από τις 23 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει θέσει ως «στόχο» του πολέμου την επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων Ισραηλινών στα σπίτια τους.

Παράλληλα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν επιδρομές κατά θέσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, μετά από πυραυλική επίθεση κατά του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ.

Οι βομβαρδισμοί στόχευσαν λιμάνια και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Χοντάιντα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα των Χούθι.

«Καμιά τοποθεσία δεν είναι υπερβολικά μακρινή» για το Ισραήλ, είπε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Η κατάσταση εντείνει τους φόβους για περιφερειακή ανάφλεξη.

«Πρέπει να αποφευχθεί» γενικευμένος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, είπε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αν και χαρακτήρισε τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα «μέτρο δικαιοσύνης».

Η Σαουδική Αραβία, σημαντικός παράγοντας στην περιοχή με επιρροή στον Λίβανο, ζήτησε σεβασμό στην «εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα» της χώρας, εκφράζοντας «μεγάλη ανησυχία» για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.

Σε μια επιχείρηση με την ονομασία «Νέα Τάξη», ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως, εκτός από τον Χασάν Νασράλα, σκότωσε «πάνω από 20 άλλους τρομοκράτες» σε ένα υπόγειο αρχηγείο της Χεζμπολάχ, που βρισκόταν κάτω από πολιτικά κτίρια.

Το Ισραήλ επιμένει ότι η «πλειονότητα» των ανώτερων αξιωματούχων της Χεζμπολάχ έχει εξουδετερωθεί τους τελευταίους μήνες από τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.

Παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την εκτόξευση ρουκετών προς τον βόρειο Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι περίπου 8 βλήματα έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές κοντά στην Τιβεριάδα.

«Φοβόμαστε πως θα υπάρξει ολοκληρωτική κλιμάκωση», δήλωσε ο Ματάν Σοφέρ, κάτοικος της κοινότητας Ρος Πινά στο Ισραήλ.

«Η γραμμή» του Νασράλα «θα συνεχιστεί» και «ο ιερός στόχος του θα γίνει πραγματικότητα, με την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ», δήλωσε το Ιράν, σταθερός εχθρός του Ισραήλ και υποστηρικτής της Χεζμπολάχ.

Ο Χασέμ Σαφιεντίν, συγγενής του Χασάν Νασράλα, θεωρείται πιθανός διάδοχός του.

Ο πρώτος ξένος διπλωμάτης που επισκέφθηκε τον Λίβανο μετά την κλιμάκωση των βομβαρδισμών, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, έφτασε χθες βράδυ στη Βηρυτό, παραδίδοντας επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στον υπουργό Υγείας του Λιβάνου.

Η άφιξή του συνέπεσε με την ανακοίνωση του θανάτου δεύτερου Γάλλου πολίτη. Μια Γαλλίδα 87 ετών σκοτώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου σε «ισχυρή έκρηξη» σε χωριό στο νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, οι εκτοπισμένοι λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών ενδέχεται να φθάσουν το ένα εκατομμύριο, ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία της χώρας.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ξεκινά κατεπείγουσα επιχείρηση



Ροη Ειδήσεων