Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΑΑΔΕ: Έρχεται διακοπή εργασιών άμεσα και εύκολα για ελ. επαγγελματίες και επιχειρήσεις

ΑΑΔΕ: Έρχεται διακοπή εργασιών άμεσα και εύκολα για ελ. επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Η ΑΑΔΕ καθιερώνει ψηφιακές και ταχύρρυθμες διαδικασίες με λιγότερα δικαιολογητικά για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που θέλουν να προχωρήσουν σε διακοπή εργασιών.

Μέσα στον Οκτώβριο, θα ξεκινήσει η λειτουργία μιας νέας εφαρμογής στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν όσοι πρόκειται να «κατεβάσουν ρολά». Η διακοπή εργασιών θα γίνεται ψηφιακά μέσω ενός αυτοματοποιημένου συστήματος που θα ελέγχει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα είναι μειωμένα σε σχέση με αυτά που ζητούνται σήμερα.

Οι φορολογούμενοι που σκοπεύουν να κλείσουν την επιχείρησή τους ή να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους στη νέα πλατφόρμα, και το σύστημα θα ελέγχει αυτόματα αν μπορούν να προχωρήσουν σε διακοπή εργασιών.

Οι δηλώσεις που υποβάλλονται εγκαίρως, δηλαδή εντός 30 ημερών από την ημερομηνία παύσης εργασιών, θα εξετάζονται γρήγορα, χωρίς ταλαιπωρία για την επιχείρηση ή τον επαγγελματία.

Για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, θα γίνεται ηλεκτρονικός έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων για να επαληθευτεί αν η ημερομηνία διακοπής εργασιών που δήλωσε ο φορολογούμενος είναι η σωστή.

Σε όλες τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, το σύστημα θα διενεργεί ελέγχους για να εντοπίσει:

  • Ενδεχόμενες συναλλαγές που έγιναν μετά την ημερομηνία διακοπής εργασιών.
  • Νέες φορολογικές υποχρεώσεις.
  • Μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων.

Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος και επαληθευτεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, το σύστημα θα δίνει το «πράσινο φως» για την οριστική διακοπή εργασιών.

Σήμερα, η διαδικασία ξεκινά ηλεκτρονικά, με την υποβολή της αίτησης, αλλά στη συνέχεια εμπλέκεται ελεγκτής για να ελέγξει τις προϋποθέσεις. Με το νέο σύστημα, αυτός ο έλεγχος θα γίνεται αυτόματα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Ωστόσο, όπως σημειώνει αρμόδιος παράγοντας, θα εξακολουθούν να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου για να διασφαλιστεί ότι οι διαδικασίες και τα στοιχεία που δηλώνουν οι επιχειρήσεις είναι ακριβή.

Τα σημερινά δικαιολογητικά αποστέλλονται κατά την υποβολή της αίτησης μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων, «Τα Αιτήματά μου», στο ΚΕΦΟΔΕ ή στην αρμόδια ΔΟΥ της έδρας της επιχείρησης. Η μη υποβολή όλων των δικαιολογητικών αποτελεί λόγο απόρριψης της αίτησης.



Ροη Ειδήσεων