Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΈφυγε ο μεγάλος Μίμης Πλέσσας: Φτωχότερο το Ελληνικό πεντάγραμμο

Έφυγε ο μεγάλος Μίμης Πλέσσας: Φτωχότερο το Ελληνικό πεντάγραμμο

Ο διάσημος συνθέτης, μουσικός και πιανίστας Μίμης Πλέσσας έφυγε από τη ζωή μόλις μία εβδομάδα πριν συμπληρώσει τα 100 του χρόνια, βυθίζοντας την Ελλάδα σε πένθος.

Ο Δημήτριος (Μίμης) Πλέσσας, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1924, ήταν έτοιμος να γιορτάσει τα 100 χρόνια του σε μια μουσική παράσταση προς τιμήν της καριέρας του.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε από τη σύζυγό του, Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα, μέσω μιας συγκινητικής ανάρτησης στα social media.

«Και ξαφνικά “Έπεσε βαθειά σιωπή…”…..”Κι εσύ δεν θα’σαι πλάι μου Αστέρι της Ζωής μου……” ….θα είσαι πάντα μέσα μου και θα με προσέχεις από ψηλά…..μέχρι να ξαναβρεθούμε Ψυχή μου. “Πέρασαν τόσα καλοκαίρια… βρέξαν τη στράτα μας φωτιές” στο κοινό μας ταξίδι ΖΩΗΣ που έφτασε στο τέλος του μέχρι να ανταμώσουμε και να το ξαναρχίσουμε…. Ευχαριστώ για όλα…. Σ’ αγαπώ για πάντα…..Γιατί η Αγάπη δεν τελειώνει ποτέ. Καλό ταξίδι Ψυχή μου… Καλή μας αντάμωση», έγραψε η Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα.

Ποιος ήταν ο Μίμης Πλέσσας

Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο, ενώ αργότερα σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ. Από μικρή ηλικία αναδείχθηκε ως πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Σε ηλικία 28 ετών, το 1952, έλαβε το πρώτο βραβείο μουσικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατατάχθηκε πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 ξεκίνησε να συνθέτει και το 1956 ανέλαβε ως μαέστρος και συνθέτης.

Η συνθετική του δραστηριότητα επεκτάθηκε σε όλους τους τομείς της μουσικής, από το θέατρο και τον κινηματογράφο, μέχρι το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Συνεργάστηκε με πολλούς κορυφαίους τραγουδιστές, αναδεικνύοντας αρκετούς από αυτούς με τα τραγούδια του.

Επιπλέον, έγραψε μουσική για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, συμμετέχοντας σε 104 ταινίες και 70 παραστάσεις. Συνέθεσε επίσης τη μουσική και τα τραγούδια για την τηλεοπτική σειρά «Τα παιδιά της Νιόβης».

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του, διηύθυνε μεγάλες ορχήστρες παγκοσμίως, ενώ διακρίθηκε για τη συνεισφορά του στο θέατρο στο Παρίσι το 1958, αλλά και στον κινηματογράφο στο Εδιμβούργο και τις ΗΠΑ το 1964 και το 1965. Ακολούθησαν πολλές ελληνικές και διεθνείς βραβεύσεις.

Ο Μίμης Πλέσσας ήταν ο παραγωγός της ιστορικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Σε 30 δευτερόλεπτα», η οποία βράβευε τις γνώσεις με διάφορα δώρα, στη δεκαετία του 1960 και 1970. Είχε επίσης συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές κριτικής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, τόσο σε διεθνές όσο και σε ελληνικό επίπεδο.

Ήταν μέλος πολλών καλλιτεχνικών συλλόγων, όπως η Ελληνική Εταιρία Θεατρικών Συγγραφέων και η Εταιρία Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος. Ο Μίμης Πλέσσας είχε σημαντικές γνώσεις ξένων γλωσσών και έζησε στην Αθήνα. Από το 1986 έως το 1988, συνυπήρξε συμπαρουσιαστής στην επιτυχημένη εκπομπή της ΕΡΤ, «Καλλιτεχνικό καφενείο», όπου φιλοξενούσαν καλλιτεχνικές προσωπικότητες που μοιράζονταν τις ιστορίες τους, ενώ ο Πλέσσας συνόδευε με το πιάνο τους καλεσμένους.

Το 2010, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ ήταν επίσης διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.

Το 2016, με αφορμή τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία του δίσκου «Ραντεβού στον αέρα», ο Μίμης Πλέσσας παρουσίασε το τελευταίο έργο του, «Διάφανος Σταυρός», με ερμηνευτή τον Θάνο Ολύμπιο, δίσκος που έγινε πλατινένιος.

Ήταν παντρεμένος με τη Λουκίλα Καρρέρ, με την οποία απέκτησαν μια κόρη το 1998. Από προηγούμενο γάμο είχε επίσης έναν γιο, τον συνθέτη Αντώνη Πλέσσα.



Ροη Ειδήσεων