Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΈρχεται στην ολομέλεια της Βουλής τι νομοσχέδιο για την Κτηματογράφηση: Προτάσεις και...

Έρχεται στην ολομέλεια της Βουλής τι νομοσχέδιο για την Κτηματογράφηση: Προτάσεις και από την αντιπολίτευση

Με την ανακοίνωση νομοτεχνικών βελτιώσεων από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστα Κυρανάκη, ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα Τρίτη στην ολομέλεια, με τη ΝΔ να το υποστηρίζει, ενώ ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας εξέφρασαν την αντίθεσή τους, και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν επιφυλάξεις για την τελική τους στάση.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε μια διάταξη που επιτρέπει στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο» να δέχεται την ψηφιακή υποβολή πράξεων 24 ώρες το 24ωρο. Η αντιπολίτευση προειδοποιεί για τον κίνδυνο μεταμεσονύκτιων κατασχέσεων από funds. Ο κ. Κυρανάκης επεσήμανε ότι η διάταξη αυτή προστατεύει τους πολίτες και όχι τα funds, καθώς οι τράπεζες και τα funds λειτουργούν σε συγκεκριμένο ωράριο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το Κτηματολόγιο θα μπορεί να εισάγει εξαιρέσεις από την 24ωρη λειτουργία, όπως για πράξεις κατάσχεσης.

Ο υφυπουργός έκανε νομοτεχνικές βελτιώσεις μετά από διαβούλευση, συμπεριλαμβανομένης τροποποίησης στο άρθρο 9 που αφορά την ανάθεση αιτήσεων διόρθωσης μέσω αλγοριθμικής κληρωτίδας, ώστε να αποφεύγονται συγκρούσεις συμφερόντων. Αφαιρέθηκε επίσης μια διάταξη του άρθρου 16 που επέτρεπε στον ιδιοκτήτη να διορθώσει μονομερώς τα στοιχεία των συμβολαιογραφικών πράξεων.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Ιωάννης Λοβέρδος, χαιρέτισε τις διευκρινίσεις για την 24ωρη λειτουργία του Κτηματολογίου, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωσή του θα ωφελήσει την οικονομία, καθώς θα επιταχύνει τις συναλλαγές ακινήτων. Αντίστοιχα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, αναφέρθηκε στη συμβολή της κυβέρνησης Τσίπρα στην αναδιάρθρωση του Κτηματολογίου και ζήτησε σαφή διατύπωση για την ασφάλεια δικαίου στις 24ωρες υποβολές.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Ιλχάν Αχμέτ, στάθηκε στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για τη διακίνηση εγγράφων και ζήτησε να εξασφαλιστεί ότι θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα ενημέρωσης των πολιτών μέσω τηλεφώνου. Το ΚΚΕ, δια μέσου της Μαρίας Κομνηνάκα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιβαρύνει τους πολίτες με έξοδα για διορθώσεις λαθών των αναδόχων.

Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, ο Βασίλης Γραμμένος αναφέρθηκε στα προβλήματα με τους δασικούς χαρακτηρισμούς, που απαξιώνουν την περιουσία πολλών πολιτών. Η Πέτη Πέρκα, εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, ζήτησε την αναβάθμιση των κτηματογραφήσεων με ενιαίους κανόνες.

Τέλος, ο Γιώργος Ρούντας από τη «Νίκη» ζήτησε νέες προθεσμίες για τους πλημμυροπαθείς της Λάρισας, ενώ ο υφυπουργός Κώστας Κυρανάκης διαβεβαίωσε ότι οι πολίτες θα έχουν πάντοτε τη δυνατότητα να διορθώνουν λάθη χωρίς να χάνουν την περιουσία τους λόγω προθεσμιών.



Ροη Ειδήσεων