Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΒιβή Χαραλαμπογιάννη: Πως θα γίνουν σχεδόν 20.000 προσλήψεις στο Δημόσιο για το...

Βιβή Χαραλαμπογιάννη: Πως θα γίνουν σχεδόν 20.000 προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2025

Η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» με τους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, υπογράμμισε ότι «Προσπαθούμε να μειώσουμε όλες τις προθεσμίες από την έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων μέχρι και το διορισμό και την ανάληψη καθηκόντων του υπαλλήλου». Ανέφερε πως γίνονται “σημειακές παρεμβάσεις” και τόνισε τη σημασία του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού που εισήχθη με το νόμο του 2021. Στόχος είναι, όπως δήλωσε, «μόλις βγαίνει ένας προγραμματισμός προσλήψεων, το επόμενο έτος να καταφέρουμε να κάθεται στην καρέκλα ο υπάλληλος ο οποίος έχει εγκριθεί η πρόσληψή του».

Αναφορικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο, εξήγησε ότι φέτος εγκρίθηκαν 19.181 προσλήψεις για το 2025, οι οποίες έγιναν μετά από λεπτομερή ανάλυση των αναγκών των υπουργείων, δεδομένων των περιορισμών “1 προς 1”, δηλαδή για κάθε αποχώρηση γίνεται μία πρόσληψη. Αναφέρθηκε και στα προβλήματα στην προετοιμασία των προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ, λόγω της μη ανάπτυξης των διαλειτουργικοτήτων. Ωστόσο, ανέφερε ότι καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες ώστε οι πληροφορίες, όπως π.χ. τα προσόντα των υποψηφίων, να φτάνουν κατευθείαν στο ΑΣΕΠ χωρίς ανάγκη χειροκίνητων ελέγχων.

Παραδείγματα όπως τα προσόντα αποφοίτων πανεπιστημίων θα αντλούνται κατευθείαν από τις πηγές, επιταχύνοντας τη διαδικασία. Ο στόχος είναι οι νέοι υπάλληλοι να αντικαθιστούν άμεσα όσους συνταξιοδοτούνται.

Η κ. Χαραλαμπογιάννη πρόσθεσε ότι από τις 19.181 θέσεις, περίπου 7.000 θα περάσουν μέσω ΑΣΕΠ, κυρίως για τις κατηγορίες Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν ένστολο προσωπικό, μέλη ΔΕΠ και γιατρούς του ΕΣΥ. Επίσης, ανακοίνωσε προκηρύξεις για 1.100 θέσεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης και 2.500 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις 1.500 θέσεις για άτομα με αναπηρία.

Τέλος, σημείωσε ότι ο επόμενος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός θα γίνει το 2025, καθώς οι προγραμματισμοί προσλήψεων για το 2022 έως το 2025 θα καλυφθούν από τη δεξαμενή των επιτυχόντων του προηγούμενου διαγωνισμού, ενώ ειδικές ανάγκες, όπως για κτηνιάτρους, θα καλυφθούν με νέες προκηρύξεις. Επιπλέον, ο προγραμματισμός περιλαμβάνει και 2.700 θέσεις νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού.



Ροη Ειδήσεων