Δευτέρα 13 Μαΐου 2024


ΑρχικήΘέματαΠολιτισμόςΗ πολιτιστική ατζέντα της Παρασκευής (25/08)

Η πολιτιστική ατζέντα της Παρασκευής (25/08)

Συνεχίζεται στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου η έκθεση «Αστυγραφία / Urbanography. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970»

Μια αλληγορική και ποιητική περιγραφή της ιδανικής πολιτείας με πρότυπο τον κόσμο των μελισσών, μια «μουσική ανάγνωση» που βασίζεται στο τέταρτο βιβλίο των «Γεωργικών» του Βιργιλίου είναι η παράσταση «Οι μέλισσες», που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός». Αφήγηση, σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Κρεβάικας. Στο Ιερό Μέσσου Μυτιλήνης. Στις 7 μ.μ.

Ο «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή, από τις κορυφαίες αρχαίες τραγωδίες, παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου σήμερα και αύριο σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα, με τον Γιάννη Στάνκογλου στο ομώνυμο ρόλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου ως Ιοκάστη. Σε αυτή την παράσταση, ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού, μια ομάδα γερόντων με μάσκες αποτελεί τον χορό που συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Στις 9 μ.μ.

Συνεχίζεται στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου η έκθεση «Αστυγραφία / Urbanography. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» (φωτογραφία), παρουσιάζοντας 78 δημιουργούς, 202 εικαστικά έργα και 22 ταινίες. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στη διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ και επιμελήτρια της έκθεσης, Συραγώ Τσιάρα. ΕΒΕ, Κεντρικό Κτίριο – Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων. Βασ. Κωνσταντίνου 50. Διάρκεια έως τις 3/3.

«Βυσσινόκηπος ή Στον κήπο του μουσείου» ονομάζεται η παράσταση που βασίζεται στο έργο του Τσέχοφ, μια ωδή στην προσωπική απώλεια. «Ενα ανέκδοτο, μια αστεία ιστορία, μια φάρσα για την αποτυχία του Θεού να μας δώσει μια ζωή που να διαρκεί αιώνια», σημειώνει η σκηνοθέτις Δέσποινα Ντορίνα Ρεμεδιάκη, που έχει και τη δραματουργική επεξεργασία. Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη («Ολη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός») Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς, Ηράκλειο. Σήμερα και αύριο στις 8.30 μ.μ.

Το έργο «Οι τέσσερις εποχές» αποτελεί μια ευφάνταστη απεικόνιση των εποχών που θα εισαγάγει τα παιδιά στις έννοιες της εναλλαγής των φυσικών φαινομένων και του πώς αυτή επηρεάζει τη φύση, αλλά και την ίδια τη ζωή. Το κείμενο έγραψε ειδικά για την παράσταση η Χλόη Μάντζαρη. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στις 8.30 μ.μ.

 



Ροη Ειδήσεων