Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΦορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία για χωριστές δηλώσεις παντρεμένων ζευγαριών

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία για χωριστές δηλώσεις παντρεμένων ζευγαριών

Μέχρι 28 Φεβρουαρίου ισχύει η προθεσμία για να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ τα παντρεμένα ζευγάρια την επιλογή τους να κάνουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μετά την 28η Φεβρουαρίου 2024 δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης για το φορολογικό έτος 2023. Η γνωστοποίηση της επιλογής γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στον σύνδεσμο: https://www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis είτε από τον φορολογούμενο με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης είτε από ειδικά για το σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένο λογιστή – φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, τότε οι σύζυγοι θα υποβάλουν υποχρεωτικά κοινή δήλωση για το φορολογικό έτος 2023.

Όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν για το φορολογικό έτος 2023 να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις, για το φορολογικό έτος 2024 και επόμενα, θα χρειαστεί να εισέλθουν στη σχετική εφαρμογή, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του οικείου έτους, μόνο εφόσον επιθυμούν να ανακαλέσουν την επιλογή τους.

Σε περίπτωση ανάκλησης, και εφόσον υπάρχει εκ νέου επιθυμία για υποβολή χωριστής δήλωσης σε επόμενο έτος, πρέπει να γνωστοποιηθεί ξανά για το έτος αυτό, από τουλάχιστον έναν εκ των συζύγων, μέχρι την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου.



Ροη Ειδήσεων