Κυριακή 28 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΝίκος Ανδρουλάκης: Σε πρωτοφανή στεγαστική κρίση βρίσκεται η χώρα μας

Νίκος Ανδρουλάκης: Σε πρωτοφανή στεγαστική κρίση βρίσκεται η χώρα μας

Σε πρωτοφανή στεγαστική κρίση βρίσκεται η πατρίδα μας, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησή του με θέμα: «Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;», στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού». Η golden visa είναι «φαρμάκι» για χιλιάδες νέους της πατρίδας μας είπε ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι περιφρονείτε τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Για τη golden visa είπε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος να κάνουμε απλησίαστες λαϊκές γειτονιές.

Σήμερα έχουμε χρέος να έρθουμε στη θέση χιλιάδων Ελλήνων που δυσκολεύονται να βρουν σπίτι, υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης στην αρχή της ομιλίας του. Ακόμα είπε ότι λόγω του κόστους της στέγασης αναγκάζονται να μετακομίσουν κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Μίλησε για πολυκατοικίες που διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις και για τις golden visa που οδηγούν στον αφελληνισμό ολόκληρων περιοχών. Αναφέρθηκε ακόμα στη δύσκολη θέση των φοιτητών που κάνουν μηχανογραφικά όχι με βάση τις φιλοδοξίες τους αλλά με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των οικογενειών τους.

Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη

«Τα τελευταία χρόνια όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία το κόστος στέγασης έχει εκτοξευτεί. 2018 – 2022 αύξηση 50% των ενοικίων. Πολλοί κάτοικοι των κέντρων αναγκάζονται να μετακομίσουν μην αντέχοντας το κόστος. Πολυκατοικίες μετατρέπονται σε οικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η golden visa που θεσπίστηκε από πολλά κράτη όπως και το δικό μας για να ξεπαγώσει την αγορά ακινήτων έχει προκαλέσει πλέον αφελληνισμό των ακινήτων.

Ενώ έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα στεγαστικής κρίσης εντάξατε ελάχιστα ακίνητα στο σχέδιο ανθεκτικότητας και ανάκαμψης ενώ σε άλλες χώρες εντάχθηκαν χιλιάδες ακίνητα.

Όλα αυτά δεν ήταν προτεραιότητες σας γιατί περιφρονείτε τις μεγάλες ανάγκες του ελληνικού λαού.

Συζητάμε για αυτούς που δυσκολεύονται να αγοράσουν και να νοικιάσουν σπίτι.

Το πρόγραμμα “Σπίτι μου” αφορά 1800 δικαιούχους. Δεν μιλάμε μόνο γι αυτούς. Ερχόμαστε σήμερα να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να αποκλιμακωθούν τα ενοίκια. Δημιουργία δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών που θα είναι διαθέσιμες με κοινωνικά κριτήρια. Τα μικρότερο μέρος των ακινήτων θα ανήκουν στο Δημόσιο – είτε κατασκευαστούν απ την αρχή είτε αξιοποιηθούν υπάρχοντα. Τα περισσότερα θα είναι ιδιωτικά και θα μπαίνουν στην δεξαμενή παραχωρώντας κίνητρα (μείωση ΕΝΦΙΑ κ.α.). Ο ιδιοκτήτης θα δεσμεύεται να παραχωρεί το ακίνητο του για συγκεκριμένο διάστημα που δεν θα είναι μικρότερο των 10 ετών. Το ύψος ενοικίου στην συνέχεια θα είναι προσιτό. Στόχος να φτάσουμε 150 χιλ κατοικίες. Οφείλει και η αυτοδιοίκηση να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Επίσης, περιορισμοί στην βραχυχρόνια μίσθωση. Δεν είναι δυνατόν ολόκληρες περιοχές να ερημώνουν από μόνιμους κατοίκους. Πραγματοποιείται γιγάντια αλλαγή στις πόλεις μας και οι πολίτες αντιδρούν.

Πρέπει από αύριο πρωί ρητή απαγόρευση για ακίνητα που έχουν αγοραστεί με golden visa να μπαίνουν σε βραχυχρόνια μίσθωση. Πρέπει να χρησιμοποιούνται είτε για ιδιοκατοίκιση είτε για μακροχρόνια μίσθωση. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερα ενοίκια. Η golden visa ψηφίστηκε και καλώς τότε για να ξεπαγώσει την αγορά ακινήτων. Όμως ένα φάρμακο αν συνεχίσει κάποιος να το παίρνει και μετά την θεραπεία του ιθα γίνει φαρμάκι. Η golden visa έχει γίνει φαρμάκι. Είπατε ότι θα αυξήσετε το κόστος golden visa στο ύψος τιμής ακινήτων κέντρου, νοτίων προαστίων αλλά η λύση αυτή δεν είναι επαρκής καθώς μετέφερε το πρόβλημα στις φτωχότερες συνοικίες. Άλλες χώρες έχουν αναστείλει την golden visa. Και θα μου πείτε δεν θέλουμε άμεσες επενδύσεις; Σας απαντούμε ότι θα δίνουμε golden visa μόνο σε όσους επενδύουν σε άλλους τομείς έρευνας για παράδειγμα για όχι σε ακίνητα για να πάψει να είναι μπίζνα. Οι προτάσεις έχουν στόχο την αντιμετώπιση και λύση της στεγαστικής κρίσης».



Ροη Ειδήσεων