Κυριακή 28 Απριλίου 2024


ΑρχικήMain RightΣτη Βουλή η μάχη για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια - «Εμβληματική μεταρρύθμιση»,...

Στη Βουλή η μάχη για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια – «Εμβληματική μεταρρύθμιση», απαντά η κυβέρνηση

Σήμερα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι επιτέλους ανάγκη «να ξεπεράσουμε εκείνες τις χρόνιες παθογένειες οι οποίες κράτησαν την πατρίδα μας πίσω» και «το ιδιότυπο μονοπώλιο της ανώτατης εκπαίδευσης από το κράτος ήταν ίσως η πιο εμβληματική, ένδειξη μιας ιδεολογικής ομηρίας ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος», σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη.

Στο στρατόπεδο της κυβέρνησης πιστεύουν ότι η μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επικρατεί αμηχανία και εσωτερική αναταραχή στην αντιπολίτευση και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ. Τα όσα συνέβησαν χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, με το 55% των ψηφοφόρων του κόμματος να θεωρεί ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση με κάποιες βελτιώσεις και το 8% προς τη σωστή κατεύθυνση, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση συνεργατών του πρωθυπουργού.

Στον αντίποδα, το κυβερνητικό στρατόπεδο θα εμφανιστεί συμπαγές και με καθαρή πρόταση που αντιμετωπίζει την εκπαιδευτική πραγματικότητα στη χώρα, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο έρχεται να βάλει αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις για τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ενώ εστιάζει ταυτόχρονα στην ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, το οποίο αφορούν οι 176 από τις 205 διατάξεις, δηλαδή το 70% του συνόλου. Το υπουργείο Παιδείας προτάσσει την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που έχει και εθνική σημασία, θεσπίζει το αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που διέπουν τα ΑΕΙ.

Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλά ιδρύματα του εξωτερικού για να δημιουργήσουν παραρτήματα στη χώρα, παρά, όπως τονίζουν τα πολύ αυστηρά κριτήρια λειτουργίας που προβλέπονται στο νομοσχέδιο σε σχέση με τις οικονομικές και εκπαιδευτικές προδιαγραφές. «Δεν πρόκειται εδώ να επιτρέψουμε τη δημιουργία πανεπιστημίων στο μοντέλο κάποιων ορόφων σε μία πολυκατοικία», όπως σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Η συζήτηση στη Βουλή θα έχει και έντονο προεκλογικό άρωμα, αφού τα κόμματα έχουν λάβει θέσεις μάχης ενόψει των ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει την Παρασκευή, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνησή του.



Ροη Ειδήσεων