Σάββατο 4 Μαΐου 2024


ΑρχικήΘέματαΠολιτισμόςΠεριφέρεια Αττικής: Κοινή προσπάθεια με το Υπουργείο Πολιτισμού με στόχο την πολιτιστική...

Περιφέρεια Αττικής: Κοινή προσπάθεια με το Υπουργείο Πολιτισμού με στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη

Τα έργα που τίθενται σε σχεδιασμό για την Πολιτιστική Κληρονομιά και τον Σύγχρονο Πολιτισμό και θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027

Πάνω από 170 εκ. ευρώ θα είναι ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονου πολιτισμού που θα υλοποιηθούν στην Αττική με πόρους από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Τα 60 εκ. θα προέρχονται από πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής η οποία και συνδράμει εμπράκτως την πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, στα μεγάλα έργα που ήδη έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται, μεταξύ των οποίων η ανάπλαση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου και του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων και η αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης, της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού των Αθηνών προστίθενται η αποκατάσταση και διαρρύθμιση διατηρητέου κτηρίου επί της οδού Φιλελλήνων, προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, η επαναλειτουργία του Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης, ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και η ενίσχυση μεγάλων διοργανώσεων και μεμονωμένων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε τακτική βάση και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της Αττικής.

Αυτά ανακοίνωσαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, χθες Πέμπτη 18/4/24 στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του σχεδιασμού για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του μνημειακού πλούτου της Αττικής απ΄ όπου, όπως εξήγησαν, προέρχονται τα ¾ της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του πολιτιστικού κλάδου, εκεί όπου εδρεύει το 58% των επιχειρήσεων, απασχολείται το 60% των εργαζομένων και συγκεντρώνεται πάνω από το 40% των αντίστοιχων επισκεπτών.

Η υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε για μία ακόμη φορά, τη «σημασία του Πολιτισμού ως κρίσιμου στρατηγικού παράγοντα για την οικονομική και κοινωνική της συνοχή και ανάπτυξη, καθώς και ως προνομιακού πεδίου, στο οποίο η ελληνική οικονομία και κοινωνία μπορούν, με υψηλές αξιώσεις, να στηρίξουν την εξέλιξη και την πρόοδό τους»

ενώ μίλησε για «ένα νέο όραμα για τη συνολική αποτελεσματική διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού Αττικού τοπίου ως μείζονος τουριστικού προορισμού και αναπτυξιακού κεφαλαίου» με στόχους «την προστασία και διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με άξονα τη βιωσιμότητα, την αειφορία, την βελτίωση της ποιότητας υποδομών και υπηρεσιών, την αναδιοργάνωση, αποκέντρωση, διάχυση, διασπορά και στοχευμένη και ισόρροπη ανακατανομή της τουριστικής κίνησης και της επισκεψιμότητας σε όλη την έκταση της Περιφέρειας με σκοπό τον αποκορεσμό και την άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού μέσω της ανάδειξης νέων αποκεντρωμένων πόλων έλξης και της οργανωμένης δικτύωσης των σημείων ενδιαφέροντος».

Όσον αφορά τους αριθμούς η υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες που έχουν διενεργηθεί σχετικά με την αποτίμηση της συμβολής του Πολιτισμού είναι πρόδηλο πως «κάθε ευρώ που επενδύθηκε στον Πολιτισμό επέστρεψε στην ελληνική οικονομία 3,16 και 3,44 ευρώ αντίστοιχα, ενώ για κάθε 1 εκ. ευρώ που επενδύεται δημιουργούνται 48,78 ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης – νέες θέσεις εργασίας ή διατήρηση υφιστάμενων».

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στη χρησιμότητα του μοντέλου της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στον Τομέα του Πολιτισμού που χρησιμοποιούν υπουργείο Πολιτισμού και Περιφέρεια Αττικής το οποίο, όπως σημείωσε η Λίνα Μενδώνη, «προσφέρει τη δυνατότητα μεγιστοποίησης των δυνατοτήτων μιας ευρύτερης περιοχής με βάση ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, που υλοποιεί αλληλένδετες και αλληλοσυμπληρούμενες δράσεις σε διαφορετικούς τομείς, ενώ συγχρόνως κάνει συντονισμένη και στοχευμένη χρήση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων και της ψηφιακής τεχνολογίας».

Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για, Για «ένα ολιστικό σχέδιο έργων από την Περιφέρεια Αττικής για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας»:

«Έχουμε την τύχη και την ευλογία, να ζούμε σ’ έναν τόπο ταυτισμένο με τον πολιτισμό. Στην Αττική συνυπάρχουν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιολογικοί χώροι με διεθνή ακτινοβολία, μουσεία σύγχρονης Τέχνης και κέντρα πολιτισμού. Αποτελεί ύψιστο καθήκον μας, όχι μόνο η διαφύλαξη αυτών των πολιτιστικών θησαυρών, αλλά και η προσπάθεια ανάδειξής τους»

δήλωσε και συνέχισε: «Επενδύουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής μας, επιδιώκουμε την επανατοποθέτηση της εικόνας της. Πιστεύουμε βαθύτατα, ότι τα έργα πολιτισμού είναι έργα αναπτυξιακά, δημιουργούν προστιθέμενη αξία, αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα για την περιφερειακή οικονομική ανταγωνιστικότητα, καθώς επίσης και μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης».



Ροη Ειδήσεων