Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΚυριάκος Μητσοτάκης: Στην 4η Σύνοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην 4η Σύνοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε μια σημαντική Σύνοδο με ηγέτες από όλη την Ευρώπη. Στη Βρετανία, σε ένα κάστρο της Οξφόρδης, θα υποδεχθεί ο νέος Βρετανός ηγέτης, Κιρ Στάρμερ, ως οικοδεσπότης της 4ης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Στο κάστρο του Μπλενάιμ, οι ηγέτες 47 χωρών θα συζητήσουν κρίσιμα θέματα όπως η υπεράσπιση της δημοκρατίας, η ενέργεια και η μετανάστευση. Σε μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, οι πρόσφατες ευρωεκλογές έχουν φέρει νέα δεδομένα για ισχυρές χώρες όπως η Γαλλία, που ακόμα αναζητά πρωθυπουργό.

Η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, προκαλώντας ενόχληση στους εταίρους της με τη φιλορωσική της στάση. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και πρόσφατα ανακοίνωσε μέτρα στήριξης για τους πολίτες απέναντι στις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.

Τα θέματα της Συνόδου θα συζητηθούν σε διάφορα στρογγυλά τραπέζια, με τον πρωθυπουργό να συμμετέχει στη συζήτηση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία, τονίζοντας την ανάγκη για την απόλυτη εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό το πολιτικό σύστημα και αναδεικνύοντας τις αξίες που προσφέρει: ασφάλεια, ευημερία, ελευθερία, σεβασμό και δικαιοσύνη. Θα συζητήσει επίσης τα πολεμικά μέτωπα στην περιοχή και την ανάγκη για κανόνες στη ρύθμιση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο των deep fakes.

Η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βρετανία αποτελεί το πρώτο ευρωπαϊκό γεγονός για τον Κιρ Στάρμερ, λίγες μέρες μετά την πρώτη του διεθνή εμφάνιση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Αν και έχει διαβεβαιώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επανενταχθεί στην ΕΕ, υπάρχει προσδοκία για στενότερη συνεργασία με τη νέα βρετανική κυβέρνηση.

Τέλος, σήμερα είναι σημαντική ημέρα για την ΕΕ, καθώς θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γεγονός που θα κρατήσει την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Στρασβούργο.



Ροη Ειδήσεων