Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΠαγκόσμια κατακραυγή για τον βομβαρδισμό στο Κίεβο που μεταξύ άλλων έπληξε και...

Παγκόσμια κατακραυγή για τον βομβαρδισμό στο Κίεβο που μεταξύ άλλων έπληξε και παιδιατρικό νοσοκομείο

Γιατροί με αιματοβαμμένες ποδιές και πολλοί εθελοντές σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα για να απομακρύνουν τα μπάζα και να επιταχύνουν τις προσπάθειες διάσωσης ανθρώπων, παιδιών και ιατρικού προσωπικού που παγιδεύτηκαν στα ερείπια του 10ώροφου παιδιατρικού νοσοκομείου στο Κίεβο, το οποίο χτυπήθηκε το πρωί από ρωσικό πύραυλο.

«Τρέξαμε στο ισόγειο, ήταν πολύ σκοτεινά, υπήρχαν πολλά παιδιά, όλοι ούρλιαζαν», είπε η Βικτόρια, μητέρα ενός μικρού ασθενούς. Μία από τις πτέρυγες του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου στο Κίεβο έχει καταρρεύσει, ενώ τα δωμάτια και τα χειρουργεία μέσα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι πρόκειται για τη σφοδρότερη επίθεση των τελευταίων τεσσάρων μηνών και μία από τις χειρότερες από την αρχή του πολέμου. Οι δυτικές πρωτεύουσες εκφράζουν έντονα την καταδίκη τους.

«Ακούμε φωνές μέσα στα συντρίμμια, δουλεύουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε», είπε ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κίτσκο.

Εκτός από το Κίεβο, όπου και δεύτερη ιατρική εγκατάσταση χτυπήθηκε μέσα σε λίγες ώρες, οι ρωσικές επιθέσεις με τουλάχιστον σαράντα πυραύλους προκάλεσαν δεκάδες νεκρούς και τραυματίες σε άλλες τέσσερις πόλεις στα νότια και ανατολικά της χώρας, και κατέστρεψαν κατοικίες και κρίσιμες υποδομές.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στόχευσε την ουκρανική αμυντική βιομηχανία και αεροπορικές βάσεις, και για την επίθεση στο Κίεβο κατηγόρησε την Ουκρανία.

Η κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων γίνεται λίγες ώρες πριν την κρίσιμη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, όπου θα παραστεί και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με αναμενόμενες αποφάσεις για την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Λίγο νωρίτερα, ο Βίκτορ Όρμπαν παρουσίασε με κινηματογραφικό στυλ στα κοινωνικά δίκτυα την ειρηνευτική αποστολή που έχει αναλάβει, παρά τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων και του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

«Ο κ. Όρμπαν πραγματικά αναλαμβάνει σοβαρές πρωτοβουλίες για να συγκριθούν οι θέσεις των διαφόρων πλευρών με βάση πρωταρχικές πηγές. Και το εκτιμούμε ιδιαίτερα», είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντιμίτρι Πέσκοφ.

Μετά το Κίεβο και τη Μόσχα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, που προεδρεύει στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για το τρέχον εξάμηνο, πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στο Πεκίνο, καθώς όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο Χ, «η Κίνα είναι μια δύναμη-κλειδί για την επίτευξη ειρήνης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κινέζο πρόεδρο, συζητήθηκε το κινεζικό σχέδιο έξι σημείων για την ειρήνευση στην Ουκρανία.



Ροη Ειδήσεων