Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΈκκληση Μπλίνκεν για συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

Έκκληση Μπλίνκεν για συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε χθες Πέμπτη, για μια ακόμη φορά, το Ισραήλ και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνησή του εκτιμά ότι το 90% των ζητημάτων που εκκρεμούν έχει ήδη διευθετηθεί.

«Επαφίεται (…) στα δυο μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία για τα εναπομείναντα ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αϊτή.

Πρόσθεσε ότι «αν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στον δρόμο της εξομάλυνσης» των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, σημειώνοντας πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί πριν ολοκληρωθεί η θητεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2025.

Επιπλέον, ο κ. Μπλίνκεν ανακοίνωσε νέα ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 45 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Αϊτή και εξέφρασε τη δέσμευσή του να υποστηρίξει την ανανέωση της εντολής του ΟΗΕ για διεθνή ασφάλεια στη χώρα, ώστε να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ένοπλων συμμοριών που ελέγχουν μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας. Προέτρεψε επίσης τις κυβερνήσεις άλλων χωρών να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της διεθνούς δύναμης, η οποία ξεκίνησε να αναπτύσσεται το καλοκαίρι για να βοηθήσει την Αϊτή στην αντιμετώπιση της βίας των συμμοριών.

«Αυτή την κρίσιμη στιγμή, χρειαζόμαστε περισσότερα κεφάλαια» και «περισσότερο προσωπικό για να υποστηρίξουμε και να επιτύχουμε τους στόχους αυτής της αποστολής», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, διαβεβαιώνοντας στα γαλλικά «Nous sommes avec vous!» («είμαστε μαζί σας»).



Ροη Ειδήσεων