Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΚινούται προς το βορρά στρατεύματα του Ισραήλ - Σε σοκ η Χεσμπολάχ...

Κινούται προς το βορρά στρατεύματα του Ισραήλ – Σε σοκ η Χεσμπολάχ μετά τα χτύπημα στους βομβητές

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, μετά από ένα νέο κύμα βίαιων εκρήξεων στον Λίβανο, όπου συσκευές ασύρματης επικοινωνίας ανατινάχτηκαν στα χέρια χρηστών – μελών της Χεζμπολάχ, αλλά και πολιτών. Μέχρι στιγμής, 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 450 τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις των μπαταριών σε γουόκι-τόκι, ενώ την προηγούμενη ημέρα άλλοι 12, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από άλλες εκρήξεις βομβητών, με περίπου 3.000 τραυματίες.

Οι επιθέσεις φαίνεται να έχουν πλήξει την οργάνωση της Χεζμπολάχ, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας συνεχίζεται για 11ο μήνα, εντείνοντας τους φόβους για κλιμάκωση στα σύνορα με τον Λίβανο και αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης. «Ανοίγουμε μια νέα φάση στον πόλεμο. Απαιτεί θάρρος, αποφασιστικότητα και επιμονή από εμάς», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, σημειώνοντας ότι το «κέντρο βάρους» της σύγκρουσης μετακινείται στα βόρεια σύνορα με τη Χεζμπολάχ. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «το καθήκον μας είναι σαφές: να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κατοίκων του βορρά».

Σύμφωνα με το BBC, η 98η Μεραρχία των IDF μετακινήθηκε ήδη στο βόρειο Ισραήλ. Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι κατηγόρησε το Ισραήλ ότι με την κλιμάκωση δημιουργεί τις συνθήκες για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Οι ΗΠΑ αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στις εκρήξεις και μέσω της διπλωματίας προσπαθούν να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως το Ισραήλ ενημέρωσε την Ουάσινγκτον ότι «θα προβεί σε κάποια ενέργεια στον Λίβανο», χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.

Αργότερα αναμένεται δήλωση από τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα.

Σε μια νέα υβριδική επίθεση, εκρήξεις σημειώθηκαν όχι μόνο σε ασυρμάτους, αλλά και σε αυτοκίνητα και ηλιακά πάνελ. Μια από αυτές έλαβε χώρα κοντά σε κηδεία της Χεζμπολάχ, μετά από έκρηξη χιλιάδων βομβητών που τραυμάτισαν πολλούς μαχητές της οργάνωσης.

Η Χεζμπολάχ φαίνεται να είχε στραφεί σε βομβητές και συσκευές χαμηλής τεχνολογίας για να αποφύγει την παρακολούθηση από το Ισραήλ. Φήμες μιλούν για ισραηλινή κυβερνοεπίθεση πίσω από τις εκρήξεις, με διασυνδέσεις μεταξύ Ταϊβάν και Λιβάνου μέσω Ουγγαρίας.

Η εταιρεία που κατασκεύασε τα γουόκι-τόκι, σύμφωνα με πηγές, είναι η ιαπωνική ICOM, και τα μοντέλα αυτά είχαν καταργηθεί το 2014.



Ροη Ειδήσεων