Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΠρος άγνωστη κατεύθυνση ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή: Τι θα ακολουθήσει το...

Προς άγνωστη κατεύθυνση ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή: Τι θα ακολουθήσει το θάνατο του Νασράλα

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή διαφαίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική και επικίνδυνη για την παγκόσμια ειρήνη, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και τις σοβαρές απώλειες στη Χεζμπολάχ. Μετά την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξουδετέρωσαν και τον αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης. Το απόγευμα του Σαββάτου (28/9), σκοτώθηκε επίσης και ο επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της Χεζμπολάχ σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ. Η παρακολούθηση του Νασράλα από τις ισραηλινές δυνάμεις διήρκεσε μήνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το Ισραήλ γνώριζε για μήνες τη θέση του Νασράλα στη Βηρυτό, και αποφάσισε να δράσει όταν είχε σαφή πληροφόρηση για την τοποθεσία του. Τρεις ανώτατοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι η επιχείρηση είχε προγραμματιστεί πριν την αναχώρηση του Νετανιάχου για τις ΗΠΑ. Ο Χασέμ Σαφιεντίν, ξάδερφος του Νασράλα και ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ, φέρεται ως ο πιθανός διάδοχός του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε τη δολοφονία του Νασράλα «ιστορική καμπή» με τη δυνατότητα να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, αλλά προειδοποίησε για «δύσκολες ημέρες» που έρχονται. Δήλωσε πως η εξόντωση του Νασράλα ήταν απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων του Ισραήλ, όπως η ασφάλεια των κατοίκων του βορρά και η αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι ο θάνατός του θα επιταχύνει και την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ο Νετανιάχου τόνισε: «Αν κάποιος έρθει να σε σκοτώσει, σήκω και σκότωσέ τον πρώτος».

Ο θάνατος του Νασράλα θεωρείται ως εκδίκηση για τις επιθέσεις στη Βηρυτό το 1983, με τον Νετανιάχου να αναφέρει πως «κανονίσαμε τους λογαριασμούς μας» με έναν υπεύθυνο για τον θάνατο αμέτρητων Ισραηλινών και πολιτών άλλων χωρών, περιλαμβανομένων Αμερικανών και Γάλλων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε απειλές κατά της Τεχεράνης, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν ή στη Μέση Ανατολή που δεν μπορεί να φτάσει το Ισραήλ».

Μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, το Ιράν αντέδρασε έντονα, με τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να κηρύσσει πενθήμερο πένθος και να υπόσχεται εκδίκηση. Το Ιράν δεν έχει ακόμα αντιδράσει στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη της Χαμάς, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να ωθήσουν το καθεστώς σε κάποια απάντηση, σύμφωνα με αναλύσεις του BBC.

Το Ιράν διαθέτει συμμάχους όπως οι Χούθι στην Υεμένη και άλλες ένοπλες ομάδες σε Συρία και Ιράκ, και θα μπορούσε να τους κατευθύνει να εντείνουν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ.



Ροη Ειδήσεων