Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΠώς κατάφερε η Χεζμπολάχ να διαπεράσει την αεράμυνα του Ισραήλ: Τι είναι...

Πώς κατάφερε η Χεζμπολάχ να διαπεράσει την αεράμυνα του Ισραήλ: Τι είναι το Misrad-1

Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ κοντά στην Μπινγιαμίνα την Κυριακή, η οποία προκάλεσε θύματα, αναδεικνύει την αυξανόμενη απειλή που αποτελούν τα drones στις σύγχρονες συγκρούσεις, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η “Jerusalem Post”.

Το “Mirsad-1” είναι ένα drone που η Χεζμπολάχ έχει χρησιμοποιήσει για περισσότερο από είκοσι χρόνια, βασισμένο σε ιρανικά σχέδια. Ειδικοί από το Κέντρο Ερευνών Alma σημειώνουν ότι το “Mirsad-1” προέρχεται από το ιρανικό μοντέλο “Mohajer-2”, με μικρές τροποποιήσεις για τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ. Το drone μπορεί να φέρει έως 40 κιλά εκρηκτικών, έχει μέγιστη ταχύτητα 370 χιλιομέτρων ανά ώρα και επιχειρησιακή εμβέλεια 120 χιλιομέτρων.

Κατά την επίθεση στην Μπινγιαμίνα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πολλά drones ταυτόχρονα με πυραυλική επίθεση, μια τακτική που αποσκοπούσε στην εξουδετέρωση των αμυντικών συστημάτων του Ισραήλ.

Στη συγκεκριμένη επίθεση, ένα drone κατάφερε να παρακάμψει τα συστήματα εντοπισμού και συνετρίβη στην περιοχή, σηματοδοτώντας μια σοβαρή αποτυχία στην ισραηλινή αεράμυνα. Σύμφωνα με το “Defense Industry Daily”, αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό που ένα “Mirsad-1” ξεφεύγει από την ισραηλινή άμυνα. Παρόμοιο συμβάν είχε καταγραφεί νωρίτερα φέτος, όταν drones της Χεζμπολάχ διείσδυσαν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ για λίγα λεπτά και επέστρεψαν στον Λίβανο χωρίς να καταρριφθούν.

Η χρήση των drones από τη Χεζμπολάχ αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης ιρανικής στρατηγικής για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των πληρεξουσίων δυνάμεών της. Το “Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών” αναφέρει ότι η Χεζμπολάχ έχει ενσωματώσει όλο και περισσότερα drones στο οπλοστάσιό της, ως συμπλήρωμα των πυραύλων της. Με drones όπως το “Mirsad-1”, η Χεζμπολάχ μπορεί να πραγματοποιεί ακριβείς επιθέσεις στο βάθος του ισραηλινού εδάφους, μειώνοντας τον κίνδυνο για το ανθρώπινο δυναμικό της.

Το “Mirsad-1” είναι μόνο ένα από τα πολλά drones που διαθέτει η Χεζμπολάχ. Το οπλοστάσιο της περιλαμβάνει ποικιλία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πολλά από τα οποία είναι ιρανικής κατασκευής ή προσαρμοσμένα από εμπορικά μοντέλα, χρησιμοποιούμενα για παρακολούθηση, συλλογή πληροφοριών ή επιθέσεις αυτοκτονίας.

Πηγές από το Κέντρο Ερευνών Alma δείχνουν ότι η Χεζμπολάχ έχει πάνω από 2.000 drones, ενώ κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι διαθέτει πιο προηγμένα μοντέλα, όπως τα “Mohajer-4” και “Shahed”.

Η επίθεση στην Μπινγιαμίνα έθεσε ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αμυντικών συστημάτων του Ισραήλ απέναντι στις απειλές από drones. Αν και το σύστημα “Iron Dome” είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά των ρουκετών, έχει δυσκολευτεί να εντοπίσει και να αναχαιτίσει μικρά, χαμηλά ιπτάμενα drones όπως το “Mirsad-1”.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) έχουν ξεκινήσει έρευνα για το γιατί δεν ενεργοποιήθηκε κανένας συναγερμός κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην Μπινγιαμίνα, δεδομένης της αυξημένης χρήσης drones από τη Χεζμπολάχ στις επιχειρήσεις της. Αυτή η επίθεση αποτελεί μέρος ενός συνεχιζόμενου πολέμου drones μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Από τη δεκαετία του 1990, η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει πολλά drones πάνω από το ισραηλινό έδαφος, ειδικά σε περιόδους έντασης. Αμυντικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι συχνά η Χεζμπολάχ συνδυάζει τις επιθέσεις drones με πυραύλους, προσπαθώντας να αποσυντονίσει τις ισραηλινές άμυνες και να συλλέξει δεδομένα για μελλοντικές επιθέσεις.



Ροη Ειδήσεων