Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΣυνάντηση Ερντογάν - Σολτς: «Σχέδιο εν εξελίξει η πώληση Eurofighter στην Τουρκία»

Συνάντηση Ερντογάν – Σολτς: «Σχέδιο εν εξελίξει η πώληση Eurofighter στην Τουρκία»

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έδωσαν σήμερα, 19 Οκτωβρίου, συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία κινούνται προς «μια πιο θετική κατεύθυνση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή η πορεία θα οδηγήσει σε μόνιμες φιλικές σχέσεις».

Στις κοινές τους δηλώσεις, οι δύο ηγέτες δεν προέβησαν σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας. Σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για αγορά μαχητικών Eurofighter και τις επιφυλάξεις του Βερολίνου, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι «βέβαια υπάρχουν σχέδια που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, για παράδειγμα, υπάρχουν διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τη βρετανική κυβέρνηση και φυσικά θα υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα αυτό».

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε: «Στις προμήθειες των προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας, επιθυμούμε να αφήσουμε πίσω μας ορισμένα από τα προβλήματα του παρελθόντος και να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Θέλω να εκφράσω σήμερα για μία ακόμη φορά ότι εκτιμώ τις προσπάθειες στο θέμα αυτό του αγαπητού μου φίλου Σολτς».

Πέρα από τη Γερμανία, τα άλλα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν εγκρίνει την πώληση των μαχητικών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, ωστόσο η διαδικασία καθυστερεί λόγω της αντίθεσης της Γερμανίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται αρχικά να αγοράσει 20 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, ενώ συνολικά σχεδιάζει την προμήθεια 40 μαχητικών πέμπτης γενιάς.

Η διαφωνία των δύο ηγετών για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έγινε φανερή κατά τις δηλώσεις τους. Ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές απόψεις, υπενθυμίζοντας τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς. Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αρκεί να τηρείται το διεθνές δίκαιο, το οποίο καθοδηγεί την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας εδώ και πολλά χρόνια. «Καταβάλλουμε πάντα προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό» είπε, προσθέτοντας ότι τώρα απαιτείται δράση για μια λύση δύο κρατών, κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων.

Αντίθετα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως πρέπει να πούμε «στοπ» στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι «αν δεν το σταματήσουμε, η περιοχή δεν πρόκειται να βρει ηρεμία». Υπογράμμισε πως περισσότεροι από 50 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτή τη «σφαγή» και τόνισε ότι δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε «καλά τους κάνατε με τα F-35», αλλά πρέπει να ρωτήσουμε «πού το πάτε;».

Στο ζήτημα της μετανάστευσης, οι απόψεις των δύο ηγετών διέφεραν επίσης. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «η πόρτα μας ήταν πάντα ανοιχτή για τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας από τη Συρία και είναι ανοιχτή και τώρα», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και για πρόσφυγες από τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων των τουρκογενών Τουρκομάνων.

Αναφορικά με την ισλαμοφοβία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως είναι ένα πρόβλημα στην Ευρώπη, ενώ ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι είναι ενάντια σε κάθε μορφή εχθρότητας προς τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, αναφέροντας ρητά και τον αντισημιτισμό και διαχωρίζοντας τους ακραίους ισλαμιστές.

Σχετικά με τις θεωρήσεις εισόδου στη ζώνη Σένγκεν για τους Τούρκους πολίτες, ο Γερμανός καγκελάριος αναγνώρισε ότι τα παράπονα της τουρκικής πλευράς είναι δικαιολογημένα, αλλά επισήμανε ότι τα γερμανικά προξενεία εκδίδουν τον μεγαλύτερο αριθμό βίζας παγκοσμίως.

Τέλος, για το διμερές εμπόριο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε ότι ο ετήσιος όγκος συναλλαγών ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ και έθεσε στόχο το ποσό να φτάσει τα 60 δισ. ευρώ.



Ροη Ειδήσεων