Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΤι φέρνει η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Σινουάρ: Χεσμπολάχ και Ιράν...

Τι φέρνει η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Σινουάρ: Χεσμπολάχ και Ιράν κλιμακώνουν τη σύγκρουση;

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πόλεμος εναντίον του Ισραήλ περνά σε νέα κλιμάκωση μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ενώ το Ιράν δήλωσε πως «το πνεύμα της αντίστασης θα ενισχυθεί».

Η Χαμάς δεν έχει προβεί ακόμη σε κάποια επίσημη δήλωση, αλλά ο θάνατος του Σινουάρ ενδέχεται να προκαλέσει νέες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, αυξάνοντας την πιθανότητα μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης.

Δυτικοί ηγέτες τόνισαν ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς αποτελεί ευκαιρία για τον τερματισμό της σύγκρουσης, ωστόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την επιστροφή των ομήρων που είχαν συλληφθεί πριν από ένα χρόνο από μαχητές της Χαμάς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου για να τον συγχαρεί, επισημαίνοντας ότι ο θάνατος του Σινουάρ προσφέρει την ευκαιρία να τελειώσει η σύγκρουση στη Γάζα και να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί όμηροι.

Εδώ και ένα μήνα, το Ισραήλ έχει ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο, ενώ σχεδιάζει την απάντησή του στην πυραυλική επίθεση από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

Η δολοφονία του Σινουάρ έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να απειλούν με περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ισραήλ.

Ο Σινουάρ, που είχε αναλάβει ηγέτης της Χαμάς μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, κρυβόταν στις σήραγγες που είχε κατασκευάσει η Χαμάς στη Γάζα για πάνω από δύο δεκαετίες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σκοτώθηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια σύγκρουσης στη νότια Γάζα, χωρίς αρχικά τα στρατεύματα να γνωρίζουν πως αντιμετώπιζαν τον βασικό τους αντίπαλο.

Ο στρατός δημοσίευσε βίντεο από drone που δείχνει έναν άνδρα, τον οποίο ταυτοποίησε ως τον Σινουάρ, να κάθεται σε πολυθρόνα, καλυμμένος με σκόνη, μέσα σε ένα κατεστραμμένο κτίριο.



Ροη Ειδήσεων