Κυριακή 19 Μαΐου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΓάζα: Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη Ράφα

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη Ράφα

Λίγο πριν συμπληρωθούν επτά μήνες από την έναρξη της νέας αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη Ράφα.

Η τύχη χιλιάδων πολιτών και τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, βρίσεκται στον αέρα ενώ καταδικάζει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα. Η Χαμάς μιλάει για «επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες».

Eπτά μήνες μετά τις συντονισμένες επιθέσεις με την υπογραφή της Χαμάς και το ισραηλινό σφυροκόπημα που ακολούθησε στη Γάζα, το Ισραήλ ετοιμάζεται για την επίθεση στη Ράφα, ενώ απομακρύνονται όπως όλα δείχνουν οι ελπίδες για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους της Ράφα, να κινηθούν προς μια διευρυμένη ανθρωπιστική ζώνη, πριν την αναμενόμενη επίθεση στην πόλη όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μία περιορισμένου βεληνεκούς επιχείρηση και όχι για εκκένωση ευρείας κλίμακας στην ανατολική Ράφα, η οποία όμως θα επηρεάσει 100.000 ανθρώπους. Χρονοδιάγραμμα για την εκκένωση της Ράφα, δεν θα τεθεί από τους Ισραηλινούς που  θα προβούν σε επιχειρησιακές αξιολογήσεις.

Η επίθεση πλησιάζει, δείχνουν όλα τα δεδομένα. Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί παρόλα αυτά ότι θα εισβάλει στη Ράφα και θα εκδιώξει τις δυνάμεις της Χαμάς, αντιμετωπίζει ωστόσο αυξανόμενη πίεση να μην το κάνει, αφού μία τέτοια επιχείρηση θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις ευάλωτες ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα και να θέσει σε κίνδυνο περισσότερες ζωές αμάχων.

Η παλαιστινιακή υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNRWA) έχει διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια στη Ράφα ενέχει «καταστροφικές» συνέπειες. Η UNRWA ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα εκκενώσει τη Ράφα και θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια σε περίπου 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή. Χθες (5.5) ο Philippe Lazzarini, ηγέτης της UNRWA, δήλωσε ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στη Γάζα για δεύτερη φορά.



Ροη Ειδήσεων