Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΙράν και σύμμαχοι ετοιμάζονται για να «τιμωρήσουν» το Ισραήλ - Ο Πρόεδρος...

Ιράν και σύμμαχοι ετοιμάζονται για να «τιμωρήσουν» το Ισραήλ – Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εκφράζει την ανησυχία του

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Τεχεράνη σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ, θα ταφεί σήμερα στο Κατάρ, όπου διέμενε εξόριστος. Η Τεχεράνη και οι σύμμαχοί της προετοιμάζουν αντίποινα.

Μετά την επίσημη τελετή της κηδείας του στην Τεχεράνη, που χαρακτηρίστηκε από εκκλήσεις για εκδίκηση, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες, Πέμπτη, στην Τεχεράνη. Σήμερα θα πραγματοποιηθούν προσευχές στο μεγαλύτερο τζαμί της Ντόχας, του Ιμάμη Μοχάμαντ μπιν Άμπντελ Ουάχαμπ.

Η Χαμάς κάλεσε για μια “ημέρα οργής” μετά την ταφή του Χανίγια, ζητώντας πορείες από κάθε τζαμί μετά την προσευχή της Παρασκευής. Ο Χανίγια θα ταφεί στη Λουσάιλ, με την παρουσία πολιτών και ηγετών από τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο. Η Τουρκία κήρυξε εθνικό πένθος.

Ο Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα στη βόρεια Τεχεράνη, λίγες ώρες μετά την παρουσία του στην ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν. Το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολά κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία, ενώ το Ισραήλ ανέφερε ότι το μοναδικό πλήγμα εκτός επικράτειας ήταν στη Βηρυτό, όπου σκοτώθηκε ο Φουάντ Σουκρ της Χεζμπολά.

Σύμφωνα με τους New York Times, πέντε αξιωματούχοι της Μέσης Ανατολής ανέφεραν ότι ο Χανίγια σκοτώθηκε από βόμβα κρυμμένη για δύο μήνες στο κτίριο όπου διέμενε, φυλασσόμενο από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Η Χεζμπολά ανακοίνωσε εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ, ενώ ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε για αντίποινα.

Η κλιμάκωση των εντάσεων αυξάνει τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευσή του για την ασφάλεια του Ισραήλ. Η διεθνής κοινότητα καλεί σε ψυχραιμία και συνέχιση των προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Χανίγια, σημαντικός διαπραγματευτής για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ζούσε εξόριστος στο Κατάρ. Το Ιράν και η Χεζμπολά φαίνεται να προσπαθούν να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση, σύμφωνα με αναλυτές.

Η Χαμάς και η Χεζμπολά συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, το οποίο διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμο για κάθε σενάριο, ενώ η διεθνής κοινότητα παροτρύνει για συνέχιση των ειρηνευτικών προσπαθειών.



Ροη Ειδήσεων