Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΝέα Υόρκη: Τι έβγαλε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της 79ης Γενικής...

Νέα Υόρκη: Τι έβγαλε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Σε επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται ότι «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan».

Στη συνάντηση αυτή, «οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα» και συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο ζήτημα του μεταναστευτικού, με στόχο την καταπολέμηση των διακινητών. Επιπλέον, ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Hakan Fidan, να προετοιμάσουν το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα γίνει στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, «στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών».

Η τουρκική προεδρία επιβεβαίωσε τη συνάντηση, αναφέροντας πως «Ο πρόεδρος μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετέβη στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών». Στη συζήτηση τέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, ενώ ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η ενίσχυση του διαλόγου και η τήρηση της Διακήρυξης των Αθηνών θα είναι επωφελής για τις δύο χώρες».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, λέγοντας ότι «εκτός από αθώους πολίτες, στοχεύεται και η ειρήνη στην περιοχή», τονίζοντας την ανάγκη για πίεση στο Ισραήλ ώστε να επιτραπεί η ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η συνάντηση των δύο ηγετών ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, με επίκεντρο τις διμερείς σχέσεις, το μεταναστευτικό και τις περιφερειακές εξελίξεις. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Δημήτρη Γκάτσιο, η συνάντηση έγινε σε σχήμα «τρεις συν τρεις» και περιελάμβανε χειραψίες μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών και των επικεφαλής των διπλωματικών γραφείων των δύο χωρών.

Τα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνουν την επιβεβαίωση της ηρεμίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την προώθηση του πολιτικού διαλόγου και της θετικής ατζέντας, ενώ αναμένονται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο και Νοέμβριο.



Ροη Ειδήσεων