Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΈρχονται οι «Μέρες της Μετάνοιας»: Πως έρχεται η απάντηση του Ισραήλ στο...

Έρχονται οι «Μέρες της Μετάνοιας»: Πως έρχεται η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν

Η χθεσινοβραδινή απαντητική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, γνωστή ως «Γιμί Τ’σουβά», πραγματοποιήθηκε σε τρία κύματα. Στο πρώτο κύμα, στόχος ήταν το σύστημα αεράμυνας του Ιράν, ενώ τα επόμενα δύο επικεντρώθηκαν σε πυραυλικές και drone βάσεις, καθώς και σε εγκαταστάσεις κατασκευής όπλων.

Το Ιράν, αρχικά αποδίδοντας τις εκρήξεις σε πυρά από τη δική του αεράμυνα, αργότερα επιβεβαίωσε την επίθεση, αναφέροντας όμως ότι υπήρξαν μόνο «περιορισμένες ζημιές» σε στρατιωτικούς στόχους, γεγονός που δείχνει πιθανή απουσία άμεσης απάντησης από την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με την AXIOS, το Ισραήλ ενημέρωσε εκ των προτέρων το Ιράν για τους στόχους που δεν επρόκειτο να χτυπήσει – όπως πυρηνικές εγκαταστάσεις και πετρελαϊκές υποδομές – και, επικαλούμενο δύο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι το Ισραήλ έστειλε μήνυμα να μην υπάρξει απάντηση στην επίθεση. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αν το Ιράν αντιδράσει με αντίποινα, θα ακολουθήσει μια πιο σφοδρή επίθεση, ιδιαίτερα αν υπάρξουν θύματα Ισραηλινούς πολίτες.

Σημαντική ήταν η δήλωση αμερικανού αξιωματούχου, που ανέφερε πως οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην ισραηλινή επιχείρηση αλλά είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το Ισραήλ αν το Ιράν απαντήσει. «Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της άμεσης στρατιωτικής ανταλλαγής μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «εάν το Ιράν επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ θα υπάρξουν συνέπειες» και ότι το μήνυμα αυτό διαβιβάστηκε στο Ιράν με διάφορους τρόπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Κάσπαρ Βέλντκαμπ, φέρεται να ήταν ο μεταφορέας του ισραηλινού μηνύματος. Ο ίδιος είχε συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό του για την “αυτοσυγκράτηση” και ανέφερε ότι «όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση».

Το Ιράν έχει δηλώσει ότι δεν επιδιώκει έναν γενικευμένο πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά θα ανταποκριθεί σε κάθε επίθεση.

Ο εκπρόσωπος των IDF, αντιναύαρχος Daniel Hagari, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι αν το Ιράν κλιμακώσει την αντίδρασή του, το Ισραήλ θα προχωρήσει σε ανταπόδοση. Αυτό αφήνει να φανεί τι μπορεί να ακολουθήσει, εάν τελικά το Ιράν επιλέξει να μην ανταπαντήσει, κάτι που με βάση τη μέχρι τώρα αντίδραση παραμένει αβέβαιο.



Ροη Ειδήσεων