Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΣτη Σύνοδο των 27 στις Βρυξέλλες σήμερα ο πρωθυπουργός - Ποια η...

Στη Σύνοδο των 27 στις Βρυξέλλες σήμερα ο πρωθυπουργός – Ποια η ατζέντα του Κ. Μητσοτάκη

Με τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να βρίσκονται στο επίκεντρο και την ανησυχία για ενδεχόμενες νέες μεταναστευτικές ροές, η Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Το «αγκάθι» ανάμεσα στους «27» παραμένει η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Κατά την άφιξή του στη χθεσινή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τους ηγέτες των χωρών του Κόλπου στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία αυξημένων πιέσεων ώστε ο νότιος Λίβανος να μην καταλήξει όπως η Γάζα, και έκανε έκκληση για «κατάπαυση του πυρός». Στο θέμα του μεταναστευτικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα και αύριο, Πέμπτη 17 και Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, είναι η πρώτη Σύνοδος της νέας περιόδου, με μια «βαριά» ατζέντα. Πέρα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, η ατζέντα περιλαμβάνει επίσης το μεταναστευτικό και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, σύμφωνα με την «έκθεση Ντράγκι».

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό γίνεται σε ένα κλίμα όπου κράτη-μέλη έχουν επιβάλει ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αυξάνει τους φόβους για νέες ροές από τον Λίβανο.

Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και η στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής για την προστασία και τη φύλαξη των συνόρων.

Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει τη σημασία της αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, που αποτελεί κεντρικό στοιχείο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς και της περαιτέρω ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με πόρους και επιπλέον κοινοτική χρηματοδότηση. Αναμένεται επίσης να υπογραμμίσει την ανάγκη επιτάχυνσης των επιστροφών και ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες.

Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, η Ελλάδα υποστηρίζει την αύξηση των επενδύσεων για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων. Ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει την «έκθεση Ντράγκι» ως ένα τολμηρό και σημαντικό κείμενο που πρέπει να συζητηθεί σε βάθος. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πετύχει όλους τους φιλόδοξους στόχους, όπως η άμυνα και η πράσινη μετάβαση, χωρίς επιπλέον κοινή χρηματοδότηση.



Ροη Ειδήσεων