Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΣυμβολική κίνηση του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ που δείχνει την επόμενη μέρα στο...

Συμβολική κίνηση του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ που δείχνει την επόμενη μέρα στο Ιράν

Οι Φρουροί της Επανάστασης, το ελίτ στρατιωτικό σώμα του Ιράν, έχουν ανακοινώσει πως η συγκεκριμένη επιχείρηση ήταν αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, καθώς και ενός διοικητή της οργάνωσης, του Αμπάς Νιλφορουσάν, σε ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό στις 27 Σεπτεμβρίου.

Στόχευε επίσης στην εκδίκηση για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, που συνέβη στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη, σε μια επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Πριν την προσευχή της Παρασκευής θα γίνει μια «τελετή μνήμης» προς τιμήν του Νασράλα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του αγιατολάχ Χαμενεΐ. Η προσευχή θα λάβει χώρα στις 10:30 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) στο μεγάλο τέμενος Μοσάλα, στο κέντρο της Τεχεράνης.

Η τελευταία φορά που ο Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής της Παρασκευής ήταν τον Ιανουάριο του 2020, μετά από ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον δύο βάσεων με Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ, ως αντίποινα για τον θάνατο του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμανί, από αμερικανικό drone στη Βαγδάτη.

Χθες, Πέμπτη, διαδηλωτές με σημαίες της Χεζμπολάχ και του Ιράν συγκεντρώθηκαν έξω από το παλιό κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ, για να καταγγείλουν «τα εγκλήματα» του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο, σύμφωνα με τοπικές πηγές.



Ροη Ειδήσεων