Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΠαναγιώτης Μανούρης στους Attica Times: «Περιμένουμε οι υποσχέσεις να μετατραπούν σε έργα»

Παναγιώτης Μανούρης στους Attica Times: «Περιμένουμε οι υποσχέσεις να μετατραπούν σε έργα»

Ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στους Attica Times.

Ψηλά στην ατζέντα του Δήμου Νέας Ιωνίας βρίσκονται τα θέματα ασφάλειας των πολιτών, επιστρέφοντας τους καταπατημένους χώρους στους δημότες και περιορίζοντας τις εστίες παραβατικότητας.

O Παναγιώτης Μανούρης, Δήμαρχος Νέας Ιωνίας στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη μιλά μεταξύ άλλων για τις προτεραιότητες της θητείας του. «Έργα που λίμναζαν ξεκινούν. Όπως η ανάπλαση  των πλατειών  Μουταλάσκη και Αναπήρων, ενώ αισθητές έχουν γίνει οι παρεμβάσεις μας στην καθημερινότητα των δημοτών όπως οι επισκευές πεζοδρομίων, οι συντηρήσεις  στα σχολικά κτίρια κ.α.», επισημαίνει.

Με ποιες δράσεις θα ξεκινήσετε και ποια ζητήματα εντοπίσατε κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας στο Δημαρχείο ότι απαιτούν άμεση προσοχή;

Π.Μ.: Πέρασαν δύο μήνες από τότε που αναλάβαμε και έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα η οποία δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Στις αρχές του μήνα έδωσα συνέντευξη όπου παρουσίασα αναλυτικά όλα τα στοιχεία σύμφωνα με τα δεδομένα των υπηρεσιών. Θα πορευθούμε με διαφάνεια και συναίνεση . Δεν θα κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί γιατί μας ενδιαφέρει να φέρουμε αποτελέσματα.

Κατά την παραλαβή οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν  καθώς είχαμε αυτή την εκτίμηση και από  τη συμμετοχή μας στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Κυρίως επιβεβαιώθηκε  ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή  δεν είχε όραμα αλλά ούτε και σχέδιο. Περιορίστηκε σε κάποια ανούσια έργα βιτρίνας και άφησε χρονίζοντα προβλήματα στην τύχη τους. Εμείς ακολουθούμε διαφορετικό δρόμο. Έχουμε το δικό μας σχέδιο, τις δικές μας προτάσεις  ώστε ο Δήμος μας να αλλάξει πρόσωπο και να αισθάνεται κάποιος περήφανος που μένει στη Νέα Ιωνία.

Η επικίνδυνη πρακτική της προηγούμενη Δημοτικής Αρχής άφησε να χαθούν περίπου 20 εκατ. σε έργα δημοπρατημένα όπως το παρκινγκ στο κέντρο της πόλης, τα αντιπλημμυρικά του Περισσού ή η πεζογέφυρα στην Παναγούλη. Εξίσου επικίνδυνη ήταν η αδιαφορία της για την ΕΡΙΟΤΕΚ. Από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε δράση για να προλάβουμε τις προθεσμίες και να έρθει ο χώρος του παλιού εργοστασίου στο Δήμο ώστε να γίνει σχολείο.

Κάνω συνεχείς επαφές με  όλους τους αρμόδιους Υπουργούς για να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα κονδύλια. Οι παρεμβάσεις μας  αποδίδουν καρπούς, όπως στο θέμα του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ που απομακρύνθηκε. Έχουμε την δέσμευση του Υπουργού Υγείας για επιστροφή στο Δήμο μας. Έργα που λίμναζαν ξεκινούν. Όπως η ανάπλαση  των πλατειών  Μουταλάσκη και Αναπήρων, ενώ αισθητές έχουν γίνει οι παρεμβάσεις μας στην καθημερινότητα των δημοτών όπως οι επισκευές πεζοδρομίων, οι συντηρήσεις  στα σχολικά κτίρια κ.α.

Στη συνάντησή σας με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, αναφερθήκατε στην ανάγκη χρηματοδοτικών εργαλείων για την έναρξη έργων στον Δήμο. Θα μπορούσατε να αναφέρετε συγκεκριμένα έργα που χρειάζονται άμεσα χρηματοδότηση;

Π.Μ.: Σας ανέφερα ήδη τον αγώνα να «αναστηθούν» έργα της προ- προηγούμενης δημοτικής αρχής που τόσο ανάγκη τα έχει η περιοχή. Έχουμε σχέδιο και δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια αλλά θα πάρουμε το κομμάτι που μας ανήκει δικαιωματικά. Δεν είναι ο Δήμος Νέας Ιωνίας, Δήμος  δεύτερης κατηγορίας. Είμαστε έτοιμοι με προτάσεις να συνεργαστούμε με όλες τις υπηρεσίες του κράτους. Έχω κάνει σειρά επαφών με  όλους αρμόδιους υπουργούς και τον Περιφερειάρχη και είμαι αισιόδοξος γιατί βρήκα ευήκοα ώτα. Περιμένουμε οι υποσχέσεις να μετατραπούν και σε έργα ….

Πώς θεωρείτε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του κυρίαρχου προβλήματος της ακρίβειας; Ποια μέτρα προτείνετε για να διορθωθεί η κατάσταση σε τοπικό επίπεδο;

Π.Μ.: Δεν έχουμε τα μέσα του κεντρικού κράτους.  Όπως επίσης δεν έχουμε αρμοδιότητες και πόρους. Αν μας δώσουν αυτά τα εργαλεία θα μπορούσαμε να ασκήσουμε πιο ουσιαστική  κοινωνική πολιτική και να μην περιοριζόμαστε στη λειτουργία του  κοινωνικού  παντοπωλείου που είναι εμφανές ότι δεν φτάνει, ειδικά σε περιοχές όπως η Νέα Ιωνία που έχει πληγεί από την κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πριν από μερικές μέρες το Εργατικό Κέντρο Αθήνας επέλεξε το Δήμο μας για τη διεξαγωγή ημερίδας με αυτό το θέμα και εμείς συμπορευόμαστε με το συνδικαλιστικό κίνημα και θεωρούμε ότι είναι σωστά τα αιτήματα τους για αυξήσεις μισθών των εργαζομένων και αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της αισχροκέρδειας.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα ζητήματα ασφάλειας στον Δήμο Νέας Ιωνίας;

Π.Μ.: Τα θέματα ασφάλειας των πολιτών, μας απασχολούν και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μπει μία τάξη. Είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Είμαστε σε συνεργασία με την τοπικές αστυνομικές αρχές και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες που πιθανόν θα μπορούσαν να βοηθήσουν σ αυτή την προσπάθεια.

Ήδη ξεκινήσαμε τις διοικητικές αποβολές, απελευθερώνουμε δηλ. χώρους από καταπατητές  και τους παραδίδουμε στους πολίτες. Π.χ. κάτω από το Κωσταντοπούλειο Νοσοκομείο Αγία Όλγα γκρεμίσαμε  εγκαταλειμμένα κτίρια που ήταν εστίες παραβατικότητας και θα μετατρέψουμε το χώρο σε πάρκο τσέπης. Και δεν θα μείνουμε εκεί. Θα ακολουθήσουν και άλλοι χώροι. Θα επιστρέψουμε  τους καταπατημένους χώρους στους δημότες και θα περιορίσουμε τις εστίες παραβατικότητας όπου υπάρχουν. Δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτά. Θα πάρουμε και μέτρα για την προστασία των σχολικών κτιρίων και άλλων χώρων του Δήμου από τις φθορές που μας στοιχίζουν ακριβά, ώστε να εξοικονομήσουμε πόρους που θα κατευθύνουμε σε άλλους τομείς που πάσχουν.



Ροη Ειδήσεων