Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΕλίνα Αλεξίου, Αντιδήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης: Το πλέον σύγχρονο κτίριο ΑμεΑ στην...

Ελίνα Αλεξίου, Αντιδήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης: Το πλέον σύγχρονο κτίριο ΑμεΑ στην Ευρώπη βρίσκεται στο Ελληνικό

Την περαιτέρω ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα, εξασφαλίζοντας ότι οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του δήμου με τον πιο εύκολο και φιλικό τρόπο σχεδιάζει ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης. Όπως τονίζει η Ελίνα Αλεξίου, Αντιδήμαρχος Νεολαίας και ΑμεΑ  του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης στην Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη στους atticatimes.gr η προσβασιμότητα και η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Δήμο.

Ποιες είναι οι κύριες δράσεις που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία στον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης; Υπάρχουν σχέδια για την βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών για άτομα με αναπηρία στο μέλλον;

Ε.Α.: Η προσβασιμότητα και η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης. Έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά σημαντικών δράσεων, όπως η αναβάθμιση των πεζοδρομίων με ράμπες πρόσβασης και οδηγούς τυφλών, η εγκατάσταση αναβατορίων σε δημοτικά κτήρια και σχολεία, καθώς και η ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχονται στα άτομα με αναπηρία. Έχουμε επίσης προχωρήσει στην ανάπτυξη προγραμμάτων αθλητισμού και ψυχαγωγίας ειδικά σχεδιασμένα για τα άτομα αυτά, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή της πόλης μας.

Δίκαια ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης χαρακτηρίζεται ως πρωταγωνιστής στον τομέα αυτό καθώς φιλοξενεί δεκάδες υποδομές και σωματεία ΑμεΑ (Πόρτα Ανοιχτή, Καλός Σαμαρείτης, Ερμής, Ιππόκαμπος, Αμυμώνη, κλπ).

Κορυφαίο όλων το νέο υπερσύγχρονο, πρωτοποριακό και ενεργειακό Κέντρο Φροντίδας για ΑμεΑ στο Ελληνικό – για το οποίο ο Δήμος μας απέσπασε πρόσφατα πανελλαδική διάκριση – που ξεκίνησε τη λειτουργία του, τον Σεπτέμβριο του 2023 και ανεγέρθηκε σε οικόπεδο του Δήμου μας, εντός της επένδυσης, με αποκλειστική χορηγία του επενδυτή.

Η Διοίκηση, με επικεφαλής τον Δήμαρχο μας, Γιάννη Κωνσταντάτο έχει υλοποιήσει προεκλογικές δεσμεύσεις – που είναι συνάμα και υποχρέωση μιας κοινωνίας ανοιχτής και προσβάσιμης σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς, καθώς εξασφάλισε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ το έργο «κατασκευής ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑμεΑ στις σχολικές μονάδες». Με το έργο αυτό, 18 σχολικές μονάδες έχουν ριζικά ανακαινισμένες υποδομές σε υφιστάμενα WC ΑμεΑ και ράμπες, και άλλες 16 έχουν αποκτήσει νέες προδιαγραφές προσβασιμότητας, προκειμένου τα παιδιά μας να έχουν ποιοτική παρουσία και μάθηση. Παράλληλα, έχει τοποθετηθεί αναβατόριο στο 3ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης.

Παράλληλα, το εκπαιδευτικό έτος που μας πέρασε, υλοποιήθηκαν πιλοτικά προγράμματα συμπερίληψης ΑμεΑ με τυπικό πληθυσμό, τόσο με μαθητές των σχολείων μας, όσο και με άτομα τρίτης ηλικίας, μέσω των προγραμμάτων των Κ.Α.Π.Η. του Δήμου μας.

Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα, η δημοτική αρχή μεριμνά για τα άτομα με αναπηρία απαλλάσσοντας τα από τα δημοτικά τέλη.

Με ιδιαίτερη χαρά επίσης, σας ανακοινώνω ότι ο Δήμος μας διαθέτει ένα κοινόχρηστο ηλεκτρικό ποδήλατο για ΑμεΑ που μπορεί να προσφέρει στην πόλη άνετες ποδηλατοβόλτες για έναν άτομο με αναπηρία και το συνοδό αυτού.

Όσον αφορά τα μελλοντικά μας σχέδια, σχεδιάζουμε την περαιτέρω ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι πολίτες μας μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του δήμου με τον πιο εύκολο και φιλικό τρόπο.

Η Διοίκησή μας θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις για να διευκολύνεται η ζωή και η καθημερινότητα των συνανθρώπων μας, κάθε κατηγορίας.

Για εμάς είναι όλοι ίσοι, με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες καθημερινές ανάγκες. Στόχος μας είναι μια πόλη για όλους, όπου κανείς δεν θα νιώθει αποκλεισμένος και όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνική ζωή και στις δραστηριότητες της κοινότητας.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για το κτίριο ΑμεΑ στο Ελληνικό που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αναβάθμιση των υποδομών για άτομα με αναπηρία.

Ε.Α.: Το πλέον σύγχρονο κτίριο ΑμεΑ στην Ευρώπη βρίσκεται στο Ελληνικό, κατασκευασμένο σε οικόπεδο του Δήμου μας εντός της επένδυσης και αποτελεί ένα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα για τα παιδιά ΑμεΑ επί Διοίκησης Κωνσταντάτου.

Ο Δήμος αποτελεί πλέον Δήμο-πρότυπο στην περίθαλψη, υποστήριξη και φροντίδα των ΑμεΑ, με ένα κτίριο που δεν έχει όμοιό του σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η σημαντική υποδομή αντικατοπτρίζει το όραμά της Διοίκησης για μια πόλη φιλική και προσβάσιμη σε όλους, και αποτελεί ένα εμβληματικό έργο που αναβαθμίζει τη ζωή των ατόμων με αναπηρία στην περιοχή μας. Το γεγονός ότι καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο έργο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι απόδειξη της δέσμευσής μας για ισότιμη φροντίδα και συμπερίληψη. Το κτίριο αυτό περιλαμβάνει φυσιοθεραπευτήρια, πισίνες, ιατρεία και πλήθος άλλων παροχών που στόχο έχουν την ολοκληρωμένη υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία.

Αξίζει δε να σημειώσω ότι το κτίριο αυτό, πρόσφατα απέσπασε και πανελλαδική διάκριση, ανακηρύχθηκε «Έργο της Χρονιάς 2023» κατά τη διάρκεια του ITC 2024 – 7ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών, αποσπώντας το 41% των προτιμήσεων των αναγνωστών του ypodomes.com σε διαδικτυακή ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023. Το υπερσύγχρονο Κέντρο Φροντίδας ΑμεΑ αποτελεί καρπό της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 

Σχετικά με την υποστήριξη των νέων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, δυσκολία εύρεσης εργασίας, μπορεί ο Δήμος να βοηθήσει;

Ε.Α.: Ο Δήμος προκηρύσσει συχνά ανακοινώσεις προσλήψεων για θέσεις εργασίας για την κάλυψη βασικών του αναγκών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δήμου για να ενημερώνονται σχετικά. Επιπλέον, διοργανώσαμε με επιτυχία το πρώτο πάρτι νεολαίας, ενώ σχεδιάζουμε την υλοποίηση ημερίδων, όπως «Ημέρα Καριέρας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού», καθώς και κοινωνικές εκδηλώσεις για νέους και επιμορφωτικά σεμινάρια.

Πως μπορούμε να πείσουμε τους νέους να ενδιαφερθούν και να συμμετέχουν περισσότερο στα κοινά;

Ε.Α.: Για να πείσουμε τους νέους μας να ενδιαφερθούν και να συμμετέχουν περισσότερο στα κοινά, είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε ευκαιρίες για ουσιαστική συμμετοχή και διάλογο, δείχνοντάς τους ότι η φωνή τους έχει πραγματικό αντίκτυπο. Η διοίκηση του Δήμου απαρτίζεται από ανθρώπους με όραμα, θέληση και νεανική ορμή, ενώ πολλοί νέοι συμμετέχουν ενεργά με την επιθυμία να προσφέρουν στην πόλη μας. Είμαστε ανοιχτοί σε όλους, στο πλαίσιο της διαρκούς ανανέωσης, αγκαλιάζοντας την κοινωνία και προσκαλώντας τη νέα γενιά να συμβάλει με ιδέες και δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνουμε εκδηλώσεις και δράσεις που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά τους και χρησιμοποιούμε ψηφιακά εργαλεία για άμεση επικοινωνία. Επιπλέον, όπως σας προανέφερα στοχεύουμε μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων και θεματικών ημερίδων, να καλλιεργήσουμε το ενδιαφέρον τους για την τοπική αυτοδιοίκηση. Προτάσεις όπως η «Ημέρα Καριέρας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού», εθελοντικές δράσεις, κοινωνικά πάρτι και επιμορφωτικά σεμινάρια ενισχύουν τη συμμετοχή των νέων στα κοινά.



Ροη Ειδήσεων