Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΓιάννης Δελακουρίδης, Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων και Ζώων Συντροφιάς, Εθελοντισμού και Νεολαίας...

Γιάννης Δελακουρίδης, Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων και Ζώων Συντροφιάς, Εθελοντισμού και Νεολαίας Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού: Δρομολογούμε τη δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νέων

«Δρομολογούμε τις διαδικασίες για τη δημιουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, μια πρωτοβουλία που θα δώσει βήμα στα νέα παιδιά για να συμμετάσχουν ενεργά με τις προτάσεις και τις ιδέες τους στη λειτουργία του δήμου». , τονίζει ο Γιάννης Δελακουρίδης, Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων και Ζώων Συντροφιάς, Εθελοντισμού και Νεολαίας του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού στους Atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη. Επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων για το λόγο αυτό ο Δήμος εστιάζει στην εξεύρεση χορηγιών στοχεύοντας σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που θέλουν να ενισχύσουν το κοινωνικό τους αποτύπωμα.

 

Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο Δήμο; Υπάρχει budget;

Γ.Δ.:Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων χρειάζεται στενή συνεργασία με τους δημότες και οργανωμένη παρέμβαση. Από τη μία έχουμε ένα νόμο, τον 4830/21 που εκχωρεί μια σειρά αρμοδιοτήτων στους Δήμους παρέχοντας χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος “Άργος” που δυστυχώς δεν επαρκεί για να καλύψει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες. Από την άλλη έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε καθημερινή 24ωρη βάση, περιστατικά που απαιτούν γρήγορα αντανακλαστικά και βιώσιμες λύσεις.

Το σημαντικότερο θέμα που πρέπει να διαχειριστούμε είναι οι στειρώσεις. Αυτή τη στιγμή οι πληθυσμοί των γατιών αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς κι εμείς καλούμαστε να περιορίσουμε τις γεννήσεις και τα γατάκια που καταλήγουν στο δρόμο. Συχνά έχουμε να παλέψουμε με τη νοοτροπία του «άστο να γεννήσει» και στη συνέχεια με το «γεμίσαμε γάτες, ελάτες να τις πάρετε».  Από την πλευρά μας είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους δημότες, την πολύτιμη ομάδα εθελοντών της ΖΩΦΙΨΥ, την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία και τους συνεργαζόμενους κτηνιάτρους.

Το δεύτερο θέμα είναι η σίτιση των ζώων. Πλέον ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρέχουμε premium τροφές στους εθελοντές και μέσα στους επόμενους μήνες θα δημιουργήσουμε πιλοτικούς σταθμούς σίτισης. Και εδώ θα πρέπει να προσθέσω ότι είναι απαραίτητο να γίνει συνείδηση στον κόσμο ότι δεν θα πρέπει να αφήνει ακατάλληλες τροφές που δημιουργούν ασφυκτικές υγειονομικές συνθήκες. Ταΐζουμε με ξηρά τροφή και πάντα με ένα μπολάκι με νερό δίπλα, χωρίς να ενοχλούμε τους περιοίκους.

Η έλλειψη οργανωμένου χώρου φιλοξενίας είναι ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα, το οποίο, προς το παρόν, αντιμετωπίζουμε μέσω της συνεργασίας μας με ιδιώτες, ενώ το υπό κατασκευή Διαδημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, θα δώσει μια μικρή ανάσα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα λύσει το πρόβλημα. Τέλος, οι υπεύθυνες υιοθεσίες αποτελούν μια προσπάθεια που δίνουμε ιδιαίτερο βάρος. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε στο facebook τη σελίδα «Υιοθετώ» με στόχο να βρούμε ένα παντοτινό σπίτι για τα αδέσποτα του Δήμου μας.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, όπως σας είπα και παραπάνω, δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση και για το λόγο αυτό έχουμε εντάξει στον προγραμματισμό μας την εξεύρεση χορηγιών στοχεύοντας σε ιδιώτες, αλλά και επιχειρήσεις που θέλουν να ενισχύσουν το κοινωνικό τους αποτύπωμα.

 

Δυστυχώς βλέπουμε πως σε κάθε φωτιά υπάρχουν ασυνείδητοι που εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους. Πώς προάγετε την ευαισθητοποίηση του κοινού σε τέτοια θέματα;

Γ.Δ.:Οι κάτοικοι του Δήμου μας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένους σε θέματα όπως αυτό που αναφέρετε, καθώς έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τα ζώα συντροφιάς, αλλά και τα αδέσποτα που φροντίζουν. Πιθανώς υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που πιθανώς εγκατέλειπαν τα κατοικίδια τους. Από την πλευρά μας, έχουμε ξεκινήσει τη σύνταξη ενός εντύπου με οδηγίες για την ευζωία των τετράποδων φίλων μας που θα μοιραστεί στους δημότες, ενώ για πρώτη φορά θα «τρέξουν» καμπάνιες ενημέρωσης μέσα από τον Τύπο, τα δημοτικά έντυπα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Ποια είναι η στρατηγική του Δήμου για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων σε εθελοντικές δραστηριότητες και προγράμματα;

Γ.Δ.:Στο Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού πιστεύουμε ότι η αγάπη για τον εθελοντισμό πρέπει να καλλιεργείται από νωρίς. Στην ιστοσελίδα του δήμου μας δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη συμμετοχή των δημοτών κάθε ηλικίας σε εθελοντικές δραστηριότητες. Πρόσφατα μάλιστα με αφορμή τις δράσεις μας για τους πυρόπληκτους με την ομάδα Πολιτικής Προστασίας είχαμε τη χαρά να προσθέσουμε στους εθελοντές μας και εφήβους. Παράλληλα, δρομολογούμε τις διαδικασίες για τη δημιουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, μια πρωτοβουλία που θα δώσει βήμα στα νέα παιδιά για να συμμετάσχουν ενεργά με τις προτάσεις και τις ιδέες τους στη λειτουργία του δήμου. Επιπλέον, ενισχύουμε τη συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής μας μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με τα κατοικίδια, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων.

 

Ποιες είναι οι κύριες πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει για την ενίσχυση της νεολαίας στο Δήμο;

 

Γ.Δ.:Προχωρούμε στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Πάντειο Πανεπιστήμιο για τη δημιουργία hub νεανικής επιχειρηματικότητας στο Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού. Για εμάς τα νέα παιδιά είναι το μέλλον, είναι η ελπίδα και η γέφυρά μας με το αύριο. Τόσο η πρωτοβουλία αυτή όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων που ανέφερα παραπάνω, θεωρούμε ότι θα προσφέρουν στα νέα παιδιά μια σημαντική ευκαιρία συμμετοχής στα κοινά. Παράλληλα, μέσα από μια σειρά αθλητικών δραστηριοτήτων που θα εμπλουτιστούν από το Σεπτέμβριο, αλλά και από προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, καθώς και επιμορφωτικών και πολιτιστικών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στα σχολεία μας, πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρουμε ουσιαστικά δημιουργώντας μια θετική προοπτική για τις επόμενες γενιές.



Ροη Ειδήσεων