Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑσφάλειαΜ. Χρυσοχοΐδης: Ο Έβρος είναι απαραβίαστος - Τι είπε για Τουρκία, Γερμανία,...

Μ. Χρυσοχοΐδης: Ο Έβρος είναι απαραβίαστος – Τι είπε για Τουρκία, Γερμανία, μεταναστευτικό

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παραχώρησε συνέντευξη στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», όπου μίλησε για το μεταναστευτικό ζήτημα και τον «νέο πονοκέφαλο» που προέκυψε μετά την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα χερσαία της σύνορα.

«Ανά διαστήματα υπάρχει ένταση και μεταβάλλεται το modus operandi των διακινητών. Τώρα έχει γίνει “μόδα” η χρήση ταχυπλόων και φουσκωτών, που διανύουν μικρές αποστάσεις από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά. Οι διακινητές αφήνουν τους μετανάστες και επιστρέφουν. Τα περισσότερα σκάφη εντοπίζονται, και οι διακινητές συλλαμβάνονται. Υπάρχει ένας συνεχής “πόλεμος”, μια συνεχής προσπάθεια στα ελληνικά νησιά από το Λιμενικό Σώμα, για να προστατεύσουμε τα σύνορα και να καταπολεμήσουμε την παράνομη διακίνηση. Οι τιμές από τις τουρκικές ακτές προς την Ελλάδα έχουν τριπλασιαστεί λόγω της αλλαγής των μέσων μεταφοράς», ανέφερε.

«Στον Έβρο, η κατάσταση είναι διαφορετική. Φαίνεται πως η Τουρκία ακολουθεί πολιτική αποτροπής των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, και οι ελληνικές αρχές επιτελούν εξαιρετική δουλειά. Ο φράχτης και οι συνοριοφύλακες καθιστούν τον Έβρο απαραβίαστο και πλήρως θωρακισμένο», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο των συνόρων από τη Γερμανία, δήλωσε: «Επισκέπτομαι συχνά τον Έβρο, γιατί η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στα σύνορα, τα οποία είναι τόσο ελληνικά όσο και ευρωπαϊκά. Η Ευρώπη παρακολουθεί στενά την κατάσταση, κυρίως η κεντρική Ευρώπη, καθώς οι μεταναστευτικές ροές περνούν από εκεί. Η κατασκευή του φράχτη συνεχίζεται, και θα προσλάβουμε περισσότερους συνοριοφύλακες για την ενίσχυση της δεύτερης γραμμής, στην Καβάλα και τη Ροδόπη. Είμαι πεπεισμένος πως δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις βρίσκονται στα νησιά, όπου το Λιμενικό δίνει έναν τιτάνιο αγώνα».

Σχετικά με τη γερμανική απόφαση, ανέφερε ότι: «Η Γερμανία φαίνεται να βρίσκεται υπό πολιτικές πιέσεις, με την αντιπολίτευση να ασκεί πίεση στην κυβέρνηση, γεγονός που οδήγησε στο μέτρο για τα χερσαία σύνορα. Στα αεροδρόμιά μας, ειδικά στο “Ελ. Βενιζέλος”, έχουμε περίπου 100 πτήσεις την ημέρα προς την Ευρώπη, χωρίς καμία επιστροφή. Η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά στα αεροδρόμια. Αν και ανησυχώ για το μεταναστευτικό, δεν θεωρώ ανησυχητική την τρέχουσα κατάσταση με τη Γερμανία. Είναι ένα πολιτικό μέτρο, και αν υπάρξει απόπειρα παραβίασης της συνθήκης Σένγκεν, είμαστε έτοιμοι, ως ελληνική κυβέρνηση και σε συνεργασία με άλλες κυβερνήσεις, να διασφαλίσουμε τα αυτονόητα».



Ροη Ειδήσεων