Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΑνδρέας Κονδύλης, Δήμαρχος Αλίμου: «Στα 74.000.000 € ο προϋπολογισμός 2024, ο μεγαλύτερος...

Ανδρέας Κονδύλης, Δήμαρχος Αλίμου: «Στα 74.000.000 € ο προϋπολογισμός 2024, ο μεγαλύτερος που είχε η πόλη μας»

O Ανδρέας Κονδύλης, Δήμαρχος Αλίμου στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη μιλά για τις προτεραιότητες της νέας του θητείας και τα έργα που θα υλοποιηθούν το 2024.

«Καθώς καταφέραμε να φτάσει ο προϋπολογισμός του 2024 τα 74.000.000 ευρώ (ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός που έχει γίνει ποτέ στην πόλη μας), κατέστη δυνατόν να χρηματοδοτηθούν έργα που θα αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο την ποιότητα ζωής στην πόλη», επισημαίνει.

Ποια είναι η σημαντικότερη πρόκληση που συναντήσατε κατά τη διάρκεια τής μέχρι τώρα πορείας σας στην αυτοδιοίκηση και πώς την αντιμετωπίσατε;

Νομίζω, είναι ο αργός ρυθμός των πάντων. Σκουριασμένες νοοτροπίες, χρόνιες παθογένειες, τεράστια γραφειοκρατία, αλαλούμ αρμοδιοτήτων και παντελής έλλειψη ευελιξίας, που επιβάλλουν έναν ρυθμό «χελώνας» σε καθετί που προσπαθείς να διορθώσεις, να αλλάξεις, να βελτιώσεις. Τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο αυτό με πολλή πολλή δουλειά και πολύ πολύ τρέξιμο. Και, μάλλον, για να βρισκόμαστε στην τρίτη θητεία μας, τα αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά! Χρειάζεται πίστη στο όραμα, προσήλωση στον στόχο, αδιάκοπη δουλειά και, βέβαια, πολύ γερό στομάχι…

Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες στη νέα σας θητεία, τα πρώτα έργα που θα υλοποιήσετε το 2024;

Ξεκίνησε ήδη η ανέγερση του 2ου Κλειστού Γηπέδου Αλίμου. Βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπλαση του πεζοδρόμου Αγίου Δημητρίου που εξασφαλίζει ασφαλή κίνηση των πεζών με την παράλληλη στάθμευση οχημάτων και ταυτόχρονα αύξηση του πρασίνου. Επίσης ξεκίνησε το μεγάλο έργο στις οδούς Κουμουνδούρου και Μαυρομιχάλη, ύψους 1.500.000 €, το οποίο αναβαθμίζει ριζικά τα πεζοδρόμια, τις θέσεις στάθμευσης, ενώ δημιουργείται χώρος για ποδήλατα και φυτεύεται πολύ πράσινο.

Ανακαινίσαμε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής τής πόλης μας με έργο δαπάνης σχεδόν 300.000 €. Καθώς καταφέραμε να φτάσει ο προϋπολογισμός του 2024 τα 74.000.000 ευρώ (ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός που έχει γίνει ποτέ στην πόλη μας), κατέστη δυνατόν να χρηματοδοτηθούν έργα που θα αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο την ποιότητα ζωής στην πόλη. Τα έργα αυτά, αυτή τη στιγμή, είναι σε εξέλιξη ή υπό δημοπράτηση: ανακαίνιση σχολικών μονάδων, βελτίωση οδικής ασφάλειας, ανέγερση νέου Παιδικού Σταθμού στο Άνω Καλαμάκι, ανέγερση νέου Δημαρχείου, Ποδηλατόδρομος και πεζόδρομοι, Πράσινη Πολιτιστική Διαδρομή, επέκταση δικτύου ομβρίων υδάτων στον Παλαιό Άλιμο κ.ά.

Και βέβαια, μέσα στις προτεραιότητές μας είναι το θέμα του Κοιμητηρίου, αφού συμβαίνει το πρωτάκουστο να μην έχει ο Δήμος Αλίμου το δικό του νεκροταφείο, αλλά και η ολοκλήρωση του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου της οδού Κανάρη που έχουμε ζητήσει την επανεκκίνησή του από την Περιφέρεια Αττικής. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε τον αγώνα μας, για να σταματήσουν οι εξωφρενικά ψηλές οικοδομές και η καταχρηστική δόμηση, που οδηγεί σε πρωτόγνωρα μεγάλα κτήρια, παράταιρα με την πολεοδομική φυσιογνωμία του Αλίμου, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον.

Σε τι στάδιο βρίσκεται η ανάπλαση της Μαρίνας Αλίμου;

Έχει προχωρήσει ο καινούριος σχεδιασμός της Μαρίνας Αλίμου από τον επενδυτή, ωστόσο έχει καθυστερήσει η έναρξη των εργασιών. Η τελευταία ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θα «μπουν μπουλντόζες», ωστόσο δεν φαίνεται να τηρείται αυτό το χρονοδιάγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε ότι η ανάπλαση της Μαρίνας Αλίμου θα αποτελέσει μία εμβληματική βελτίωση της για τη μορφή της πόλης μας και θα δώσει μεγάλη ώθηση στον τουρισμό, την ποιότητα ζωής στον Άλιμο και την τοπική οικονομία.

Αναφερθήκατε στην ανέγερση του 2ου Κλειστού Γηπέδου Αλίμου. Σε τι στάδιο βρίσκεται, πότε θα ολοκληρωθεί;

Η σύμβαση για την «Ανέγερση Κλειστού Γυμναστηρίου», συνολικού ύψους 5.099.177 € είναι πλέον υπογεγραμμένη από τις 23 Ιανουαρίου 2024, έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ξεκίνησαν ήδη οι οικοδομικές εργασίες, που αναμένεται να διαρκέσουν 18 μήνες μέχρι την πλήρη αποπεράτωση του έργου. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στη φάση των εκσκαφών για τη θεμελίωση της κατασκευής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τον κυρίως αγωνιστικό χώρο του Κλειστού Γηπέδου, θα υπάρχει και ένας όροφος (ισόγειος από την πλευρά της οδού Ικαρίας) με επιπλέον χώρους προπόνησης, αλλά και μεγάλο υπόγειο γκαράζ για την εξυπηρέτηση αθλητών και κοινού, ώστε να μην επιβαρύνετια η γειτονιά από οχήματα.

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια προσπαθειών, μελετών, εγκρίσεων, αδειών, διεκδικήσεων χρηματοδότησης και πολλών ακόμα, μέχρι να υπάρξει το αποτέλεσμα αυτό που γέμισε τη Δημοτική μας αρχή με μεγάλη χαρά και περηφάνια! Εκφράζουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι εργάστηκαν για να υλοποιηθεί αυτό το όνειρο, καθώς και στο Υπουργείο Εσωτερικών που καλύπτει εξολοκλήρου τη δαπάνη για το έργο, μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Πώς επηρεάζεται ο Δήμος από τον πληθωρισμό; Μπορεί αυτό να έχει επίπτωση στην υλοποίηση δράσεων ή στην διαχείριση των οικονομικών του υποχρεώσεων;

Η σοβαρότερη επιρροή από τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας είναι η αύξηση του κόστους των δημοσίων έργων που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Εξαιτίας του πολέμου, εκτινάχθηκαν οι τιμές για τις πρώτες ύλες των κατασκευών. Π.χ. το κόστος της ασφάλτου, που είναι παράγωγο του πετρελαίου, αυξήθηκε περίπου κατά 70%, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα για να γίνουν ασφαλτοστρώσεις ή αυτές να γίνονται με μεγάλη δυσκολία και με δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση. Όλα τα υλικά για τις κατασκευές έχουν πλέον πολύ μεγαλύτερο κόστος (το μέταλο, τα πλαστικα – συνθετικά κ.ο.κ.).

Για να ανταποκριθούμε σε αυτό, αναγκαστήκαμε να επανασχεδιάσουμε όλα τα έργα που είχαμε έτοιμα προς δημοπράττηση το 2021. Αφενός αναπροσαρμόσαμε τις μελέτες, ξανασχεδιάζοντας όπου χρειαζόταν το κάθε έργο, αφετέρου βρήκαμε (όπου αυτό ήταν εφικτό) επιπλέον χρηματοδοτήσεις, ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί ομαλά κάθε έργο του Δήμου.

Παρόλες τις καθυστερήσεις και τις δυσκολίες που περάσαμε για δυόμιση χρόνια (από τα μέσα του 2021 έως τα τέλη του 2023), καταφέραμε να τα προχωρήσουμε όλα, ώστε να μην μείνει πίσω ο σχεδιασμός μας για έναν Άλιμο με κορυφαία ποιότητα ζωής, με πολιτισμό στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Εύχομαι, φυσικά, να τερματιστεί ο πόλεμος αυτός το συντομότερο δυνατόν, όχι μόνον για τις τεράστιες οικονομικές παρενέργειες που προκαλεί διεθνώς, αλλά (και κυρίως) για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και για τον πόνο που προκαλεί.

Ο πόλεμος αυτός αποτελεί μία ακόμα απόδειξη πως ό,τι γίνεται στον κόσμο μας επηρεάζει άμεσα, ακόμα και σε τοπικό και προσωπικό επίπεδο. Κανείς δεν είναι μόνος του στον πλανήτη μας και ό,τι κάνει ο καθένας, επηρέαζει και τον άλλον. Όπως ακριβώς και στην κοινωνία μας.



Ροη Ειδήσεων