Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΣτέλιος Μαμαλάκης, Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου: «Προτεραιότητα μας τα προβλήματα της καθημερινότητας...

Στέλιος Μαμαλάκης, Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου: «Προτεραιότητα μας τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών»

Για τις προτεραιότητες της θητείας του μίλησε ο Στέλιος Μαμαλάκης, Δήμαρχος  Αγ. Δημητρίου στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Oικονομική Aναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη στους atticatimes.gr. «Στόχος μας είναι στη διάρκεια της θητείας μας να δημιουργήσουμε, όπως οφείλουμε στη νέα γενιά, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη», επισημαίνει.

Ποια ζητήματα εντοπίσατε, κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας στο Δημαρχείο ότι απαιτούν άμεση προσοχή;

Σ.Μ.: Παραλάβαμε μια χαοτική κατάσταση σε πολλούς τομείς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι η απολύτως προβληματική  κατάσταση των οικονομικών του Δήμου, με αποκορύφωμα το γεγονός ότι η προηγούμενη διοίκηση δεν μας άφησε προϋπολογισμό. Βρήκαμε ελλείματα και χρέη, την ώρα που χρειάζεται να βελτιώσουμε τις συνθήκες σε ζητήματα καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και  σχολικών υποδομών. Προτεραιότητα για μας ακόμα, αποτελεί η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών στο Δήμο μας. Όλα αυτά τα ζητήματα σε συνδυασμό με θέματα που αφορούν στην κοινωνική πολιτική και τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, όλων των ηλικιών και η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, βρίσκονται πρώτα στην ατζέντα μας.

Πώς σκοπεύετε να υποστηρίξετε την επιχειρηματικότητα στον Δήμο Αγίου Δημητρίου; Ποια είναι τα στοιχεία που πιστεύετε ότι συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της περιοχής;

Σ.Μ.: Η τοπική επιχειρηματικότητα αποτελεί πόλο ανάπτυξης και ευημερίας για κάθε δήμο για κάθε κοινωνία. Ως νέα Διοίκηση στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και ενθαρρύνουμε τους νέους να ασχοληθούν με το επιχειρείν και να μη διστάσουν να κάνουν πράξη τα όνειρα τους. Εμείς θα είμαστε σύμμαχοι και συμπαραστάτες σε αυτήν την προσπάθεια. Επιπλέον επειδή πιστεύουμε στον εξέχοντα ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία και στην αξία της γυναικείας αποτελεσματικότητας, θεσμοθετήσαμε ένα βραβείο για τη γυναικεία Επιχειρηματικότητα, το οποίο φέρει το όνομα της πρώτης Δημάρχου της πόλης μας, της αείμνηστης Βασιλικής Βερυκάκη. Παράλληλα ο Δήμος μας διαθέτει μια εφαρμογή, χρηματοδοτούμενη από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, για την δωρεάν προβολή και υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Στόχος μας είναι εξάλλου, να προχωρήσουμε σε αναπλάσεις που θα συμβάλλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη μας και θα ενισχύσουν τις επιχειρήσεις της. Θέλουμε μια πόλη συμπεριληπτική, φιλική προς όλους τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα ζητήματα ασφάλειας;

Σ.Μ.: Από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας μας ένας από τους βασικούς στόχους μας -όπως σας προανέφερα- ήταν και η βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Για το σκοπό αυτό συναντήθηκα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσω για μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας. Επίσης ύστερα από συνεννόηση που είχα με τον υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πραγματοποιήσαμε διευρυμένη σύσκεψη, με το ίδιο αντικείμενο και τη  συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων του υπουργείου. Στις συναντήσεις αυτές έθεσα όλα τα ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Πότε θα λειτουργήσουν ξανά οι έξι παιδικές χαρές που σφραγίστηκαν λόγω έλλειψης πιστοποιητικού και ειδικού σήματος καταλληλόλητας; Θα πραγματοποιήσετε και άλλους παρόμοιους ελέγχους;

Σ.Μ.: Για εμάς προέχει η προστασία και η ασφάλεια των παιδιών. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που ζητήσαμε να κλείσουν οι συγκεκριμένες παιδιές χαρές, οι οποίες δεν διέθεταν την απαραίτητη πιστοποίηση. Κατανοούμε ότι ενδεχομένως προκλήθηκε αναστάτωση  στους συμπολίτες μας αλλά δεν θα ήταν εφικτό να λειτουργούν παιδικές χαρές, χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας. Πλέον προχωράει η διαδικασία της πιστοποίησης και βρισκόμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης των τυπικών – γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για την επαναλειτουργία των παιδικών χαρών. Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημά σας, θα τηρήσουμε απαρέγκλιτα όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία για την ασφάλεια των παιδικών χαρών σε όλες τις παιδικές χαρές του δήμου μας. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να είναι τα παιδιά μας ασφαλή και στο παιχνίδι τους .

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2024 και με ποια κριτήρια αποφασίστηκε πώς θα διατεθούν οι πόροι;

Σ.Μ.: Ο προϋπολογισμός του δήμου μας πέρασε πρόσφατα, καθώς η προηγούμενη διοίκηση δεν ψήφισε προϋπολογισμό στο τέλος του 2023, ως όφειλε. Για να προχωρήσουμε στην κατάρτιση του χρειάστηκε προηγουμένως να βάλουμε τέρμα στη δημιουργική λογιστική και στην εικονική πραγματικότητα που βρήκαμε μπροστά μας. Ως δημοτική αρχή ερχόμαστε να νοικοκυρέψουμε το δήμο. Παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις και το γνωρίζουμε. Δεν μας είναι ευχάριστο αυτό που συμβαίνει, αλλά εμείς δεσμευόμαστε ότι ο δήμος θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Δεσμευόμαστε για μια χρηστή οικονομική διαχείριση με απόλυτη διαφάνεια.

Με τη ψήφιση του προϋπολογισμού, λοιπόν,  είμαστε πλέον σε θέση να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου μας για την πόλη, αυτό δηλαδή για το οποίο με επέλεξαν οι πολίτες.

Στόχος μας είναι στη διάρκεια της θητείας μας να δημιουργήσουμε, όπως οφείλουμε στη νέα γενιά, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Με αυτά τα κριτήρια διαμορφώσαμε ένα σχέδιο που  παρουσιάσαμε πρόσφατα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έγινε ο πρώτος Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε το Δημαρχείο Αγίου Δημητρίου. Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υλοποίηση του σχεδίου μας. Οι βασικές προτεραιότητες μας είναι:

  • Η ανάπλαση πάρκου Ελευθέριου Βενιζέλου (στον Ασύρματο), έργο το οποίο επανακινήσαμε δρομολογώντας πρόσφατα τη δημοπράτηση του, ύστερα από μια μακρά περίοδο μαρασμού
  • Η κατασκευή κολυμβητηρίου και κοινόχρηστου χώρου
  • Η ανάπλαση του κέντρου της πόλης με τη δημιουργία κεντρικής πλατείας, καθώς είμαστε από τους ελάχιστους δήμους που δεν διαθέτουν κεντρική πλατεία – εμπορικού κέντρου.
  • Η διαπλάτυνση της Λεωφόρου Αγίου Δημητρίου
  • Η υπογειοποίηση του Κέντρου Υψηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ
  • Η επισκευή και συντήρηση του “Στρογγυλού Σχολείου” και η ανάδειξή του σε μητροπολιτικό κέντρο πολιτισμού και εκπαίδευσης
  • Οι απαλλοτριώσεις κοινοχρήστων χώρων
  • Η δημιουργία αστικών διαδρομών για πεζούς και ποδήλατα
  • Η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης και Προστασίας του Ρέματος Πικροδάφνης και η κατασκευή παραρεμάτιου γραμμικού πάρκου

Επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη μιας σημαντικής συνεργασίας με το Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης και το συνάδελφο Γιάννη Κωνσταντάτο. Ήδη έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας για την αξιοποίηση του ΣΜΑ Ελληνικού – Αργυρούπολης και από τον Άγιο Δημήτριο. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα αντισταθμιστικά οφέλη προσδιορίζονται στο σχετικό κείμενο, το οποίο έχει καταρτιστεί και θα λάβει τις υπογραφές των δημάρχων, αφού εγκριθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο δήμων.



Ροη Ειδήσεων