Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑσφάλειαΓιατί υπάρχει ανησυχία στην Αθήνα για πιθανό χτύπημα σε ισραηλινό στόχο -...

Γιατί υπάρχει ανησυχία στην Αθήνα για πιθανό χτύπημα σε ισραηλινό στόχο – Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ σε εγρήγορση μετά από “σήμα” ξένων υπηρεσιών

Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για να αποτρέψουν πιθανές επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους στην Ελλάδα, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ, σύμφωνα με την «Καθημερινή», υπηρεσίες ασφαλείας του εξωτερικού έχουν προειδοποιήσει για πιθανή επίθεση σε στόχο ισραηλινού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα.

Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων συγκλίνουν στην πιθανότητα ότι σύντομα θα υπάρξει προσπάθεια αντεκδίκησης με επίθεση σε ισραηλινό στόχο, όχι στο Ισραήλ, αλλά σε τρίτη χώρα. Για κάποιες υπηρεσίες του εξωτερικού, η Ελλάδα θεωρείται μεταξύ των πιθανών χωρών για μια τέτοια επίθεση, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη πληροφόρηση για τον ακριβή στόχο ή την ημερομηνία της επίθεσης.

Στο διάστημα 2023-2024 έχουν ήδη καταγραφεί δύο φορές σχέδια και απόπειρες επίθεσης σε ισραηλινούς στόχους στην Αθήνα. Τον Μάρτιο του 2023, η Αντιτρομοκρατική, σε συνεργασία με την ΕΥΠ και τη Μοσάντ, συνέλαβαν δύο Πακιστανούς που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή στο Μοναστηράκι.

Η δεύτερη περίπτωση καταγράφηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2024, με χαμηλής έντασης εμπρηστικές επιθέσεις σε ισραηλινό ξενοδοχείο και στη συναγωγή στο Μοναστηράκι.

Πηγή: “Καθημερινή”



Ροη Ειδήσεων