Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΟι IDF συνεχίζουν το βομβαρδισμό στο Νότιο Λίβανο - Υψώθηκε σημαία τους...

Οι IDF συνεχίζουν το βομβαρδισμό στο Νότιο Λίβανο – Υψώθηκε σημαία τους σε έδαφος του Λιβάνου

Για άλλη μια νύχτα, το νότιο τμήμα της Βηρυτού υπέστη ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου ανέφεραν “μαζική καταστροφή” μετά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που κατέστρεψαν τέσσερα κτίρια σε ένα νότιο προάστιο της Βηρυτού κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι ο Λίβανος θα μπορούσε να υποστεί μια καταστροφή “όπως στη Γάζα”, ενώ το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι την Τρίτη, 36 άτομα σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν σε όλη τη χώρα.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίσης πυραυλική επίθεση στη Δαμασκό, με στόχο πολυκατοικία που, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, φιλοξενούσε στέλεχος της Χεζμπολάχ. Τουλάχιστον 7 πολίτες σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, δήλωσε μέσω Telegram ότι μαχητές της εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων στο νοτιοδυτικό Λίβανο. Οι επιθέσεις στην περιοχή Λαμπούνε ανάγκασαν τα ισραηλινά στρατεύματα να υποχωρήσουν, σύμφωνα με την οργάνωση. Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι μαχητές της συγκρούστηκαν με ισραηλινά στρατεύματα στην πόλη Μπλίντα του Λιβάνου. Η οργάνωση ισχυρίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός, που έχει στείλει μια τέταρτη μεραρχία στρατευμάτων στο νότιο Λίβανο, δεν κατάφερε να προχωρήσει από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης πριν από μια εβδομάδα. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τρεις στρατιώτες του τραυματίστηκαν σοβαρά σε μάχες τις τελευταίες δύο ημέρες στο νότιο Λίβανο.

Στρατιώτες του IDF ύψωσαν την ισραηλινή σημαία στον Λίβανο στα ερείπια ενός χώρου όπου προηγουμένως υπήρχε η ιρανική σημαία.

Το Sky News, επικαλούμενο πηγές της UNIFIL, ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες τελικά αποσύρθηκαν από το “Κήπο του Ιράν” στα περίχωρα της Μαρούν αλ Ρας, μετά από πυροβολισμούς που ακολούθησαν την έπαρση της ισραηλινής σημαίας στην περιοχή.

Μάλιστα, δημοσιεύτηκαν εικόνες από την έπαρση της ισραηλινής σημαίας στη Μαρούν αλ Ρας, στο νότιο Λίβανο.

Στο πάρκο, που βρίσκεται λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα με το Ισραήλ, υπήρχε ένα άγαλμα του δολοφονημένου διοικητή της δύναμης Quds, Κασέμ Σουλεϊμανί, που έδειχνε προς το Ισραήλ και ένα αντίγραφο του Θόλου του Βράχου της Ιερουσαλήμ.

Ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι οι στρατιώτες κατέλαβαν την περιοχή Μαρούν αλ Ρας και κατέστρεψαν σπίτια από τα οποία η Χεζμπολάχ εκτόξευε πυραύλους προς το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ εξουδετέρωσε και τους διαδόχους του Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, αν και ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αν ο Χασέμ Σαφιεντίν, ξάδελφος του πρώην ηγέτη, είναι νεκρός.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόκειται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό σήμερα για τα αντίποινα κατά του Ιράν.

Ο Νετανιάχου ήρθε σε σύγκρουση με τον υπουργό Άμυνας, λέγοντας στον Γιοάβ Γκαλάντ ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον, καθώς πρέπει να διευθετήσει κάποιες λεπτομέρειες. Ο Νετανιάχου επιθυμεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ να μιλήσει πρώτα μαζί του πριν ο υπουργός Άμυνας συζητήσει πολεμικά σχέδια και σχέδια αντιποίνων κατά του Ιράν.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Νετανιάχου θέλει ο υπουργός Άμυνας να εγκρίνει τα σχέδια πριν φύγει για τις ΗΠΑ, παγιδεύοντας ουσιαστικά την αμερικανική κυβέρνηση στις επιλογές που πρέπει να εγκριθούν από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πριν γίνει οποιαδήποτε σχετική συζήτηση στην Ουάσιγκτον. Έτσι, προς το παρόν, τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στην περιοχή, χωρίς να διαφαίνεται τέλος στις μάχες ή κάποιο πολιτικό διάλογο.



Ροη Ειδήσεων