Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΣτέλιος Τσικριτσής Δήμαρχος Τυρνάβου: Διεκδικούμε επαρκή χρηματοδότηση για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις προσωπικού

Στέλιος Τσικριτσής Δήμαρχος Τυρνάβου: Διεκδικούμε επαρκή χρηματοδότηση για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις προσωπικού

O  Στέλιος Τσικριτσής, Δήμαρχος Τυρνάβου στην συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη στους Atticatimes.gr μιλά μεταξύ άλλων για τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν  τους επόμενους μήνες. «Σχεδιάζουμε για τον επόμενο χρόνο μια  σειρά από πρωτοβουλίες όπως: η μείωση ανταποδοτικών τελών , η κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς για τις πιο φτωχές οικογένειες, η ανέγερση κολυμβητηρίου, η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων , η παροχή φθηνότερου νερού , η δημιουργία χώρων αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης για να απολαμβάνουν οι  Τυρναβίτες και τα παιδιά τους δωρεάν»

Με ποιες δράσεις ξεκινήσατε και ποια ζητήματα εντοπίσατε κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας ότι απαιτούν άμεση προσοχή;

 Σ.Τ.: Αναλάβαμε το δήμο Τυρνάβου σε μία δύσκολη συγκυρία με την κυβέρνηση να προωθεί αντιλαϊκές πολιτικές , ενώ και στο επίπεδο της τοπικής  διοίκησης υπάρχει ένα  ασφυκτικό πλαίσιο  που  μετατρέπει τους ΟΤΑ σε ακόμα πιο εχθρικούς μηχανισμούς απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα και διεκδικήσεις, οι οποίοι θα λογοδοτούν σε τακτά χρονικά διαστήματα για την προώθηση «φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος», που περιλαμβάνει παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις, «πράσινες» μπίζνες, παράδοση ελεύθερων χώρων στα επιχειρηματικά συμφέροντα, σύμφωνα και με τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σαν να μην έφταναν αυτές οι τεράστιες δυσκολίες που τις έχουμε αναδείξει και καταγγείλει εμείς στον δήμο Τυρνάβου  είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τη διάλυση που επέφερε με τη στάση της η απερχόμενη δημοτική αρχή που χωρίς καμία αμφιβολία άφησε «ακυβέρνητο» το δήμο τους τελευταίους 2 -3 μήνες.

Παρόλα αυτά  από την πρώτη στιγμή κινηθήκαμε με γνώμονα τις ανάγκες του λαού  του δήμου μας ,από τον πρώτο μήνα λύθηκε το τεράστιο πρόβλημα της καθαριότητας που ταλάνιζε το Δήμο για χρόνια. Πως διώχνοντας τους ιδιώτες στην καθαριότητα και το πράσινο που στοίχιζαν πολλά χρήματα δίνοντας βάρος στην ενεργοποίηση του έμψυχου δυναμικού του Δήμου. Επιπλέον να τονίσω ότι   αιτηθήκαμε από την πρώτη στιγμή την επιπλέον χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία μέσα από πολλές συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς , διεκδικήσαμε την  επαρκή στελέχωση των δομών και των υπηρεσιών του Δήμου, κάναμε προσλήψεις.    Παράλληλα όλο αυτό το 6μηνο έγιναν μια σειρά από παρεμβάσεις  που αφορούν την καθημερινότητα των δημοτών μας, την  βελτίωση της  ζωής τους στο δήμο μας.  Σχεδιάζουμε παρεμβάσεις για τις ανάγκες του λαού στην παιδεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό.

Μπροστά στο καλοκαίρι  και στην αντιπυρική περίοδο που έχει ξεκινήσει ο μηχανισμός του δήμου έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα με σχέδιο άμεσης κινητοποίησής του ανάλογα με το μέγεθος του φαινομένου.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στις παρεμβάσεις  που κάναμε για τους σεισμόπληκτους του δήμου μας, όπως του Δαμασίου, όπου δίνουμε μαζί τους τη μάχη για να σταθούν όρθιοι 3 χρόνια μετά το σεισμό, να αποζημιωθούν πλήρως, να μπουν σε  νέα σύγχρονα και ασφαλή σπίτια.  Μαζί τους οργανώσαμε συλλαλητήριο, επισκεφτήκαμε υπουργεία, πιέζουμε για να δοθούν λύσεις.

Συνολικά το επόμενο διάστημα , στο κέντρο της προσοχής μας, θα συνεχίσουν να βρίσκονται όλα τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή του εργαζόμενου, του ανέργου,  του αγρότη, της λαϊκής οικογένειας, με προτεραιότητα στα παιδιά μας, που είναι το μέλλον μας.

Γνωρίζουμε ότι για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και στις απαιτήσεις του λαού για ένα δήμο δίπλα στους πολίτες θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά, να συγκρουστούμε με εκείνες τις πολιτικές που χαρατσώνουν τους δημότες κι μαζί με τους δημότες να στήσουμε ένα μέτωπο αγώνα και διεκδικήσεων για το καλό του δήμου και του λαού του.

Έχουμε όλοι μας χρέος, τα επόμενα 4,5 χρόνια, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες  των εργαζομένων , των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των  νέων του Τυρνάβου. Απ’ αυτούς λάβαμε την εντολή να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, να μπούμε μπροστά, μαζί τους, για να διεκδικήσουμε όσα τους αξίζουν

Τι είδους πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την στήριξη του αγροτικού τομέα;

 Σ.Τ.: Οι αγρότες του  δήμου μας είναι και αυτοί αντιμέτωποι με μια σειρά από διαχρονικά προβλήματα  που δημιουργούν οι κατευθύνσεις της ΚΑΠ και υλοποιούν οι κυβερνήσεις, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους, οι  ανεπαρκείς αποζημιώσεις ή και καθόλου  από ασθένειες  και φυσικά φαινόμενα.  Η επίλυση αυτών των ζητημάτων εξαρτάται  από τη μαζική συμμετοχή τους στον Αγροτικό Σύλλογο, στους αγώνες .  Εμείς στηρίζουμε, συμμετέχουμε σε αυτούς τους αγώνες , στις παρεμβάσεις τους.  Δεν μένουμε όμως  μόνο εκεί .  Προσπαθούμε να τους στηρίξουμε με τις υπηρεσίες του δήμου, με την υλοποίηση κρότο φανών έργων αγροτικής οδοποιίας και αυτό δεν το λέω εγώ αλλά οι ίδιοι οι συνάδελφοι μου, έργων προστασίας της παραγωγής τους, αλλά και με την μείωση της οικονομικής τους επιβάρυνσης σε μια σειρά από τομείς.     Υπάρχει για παράδειγμα η παύση πληρωμής των τιμολογίων της ΔΕΥΑ Τυρνάβου για ένα χρόνο σε όλους τους κτηνοτρόφους που οι σταβλικές τους εγκαταστάσεις επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Ποια είναι τα στοιχεία που πιστεύετε ότι συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της περιοχής;

 Σ.Τ.: Το θέμα δεν είναι ουδέτερο. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να θεωρείται ως κάτι το ξεκομμένο από την κοινωνία και τους ανθρώπους. Οι άνεργοι  του δήμου περιμένουν εργασία και μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες. Οι αυτοαπασχολούμενοι θέλουν να σταματήσει η συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια. Οι εργαζόμενοι θέλουν δουλειά με πλήρες ωράριο, με… πλήρη ζωή.  Οι αγρότες θέλουν να μείνουν στον τόπο τους  και να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Οι συνταξιούχοι θέλουν συντάξεις που να επαρκούν για να τα βγάλουν πέρα με τις ανάγκες τους για ένα μήνα και όχι να “παραμιλούν” μετά το δεκαπενθήμερο.

Η ανάπτυξη που προτείνουν  όσοι μας κυβερνούν τα τελευταία χρόνια  αφορά τα κέρδη των λίγων.

Εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη της περιοχής για εμάς σημαίνει ότι δημότες μας θα ζουν σε πόλεις και χωριά που δεν θα έχουν ανεργία, που δεν θα τα εγκαταλείπουν οι νέοι , που   η ζωή τους θα είναι πιο ποιοτική. Γιατί  δήμος είναι ο λαός του, είναι η ζωή του, είναι η καθημερινή λειτουργία και η ικανοποίηση των αναγκών του, η στήριξή του.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ξεκινήσει να σχεδιάζουμε για τον επόμενο χρόνο μια  σειρά από πρωτοβουλίες όπως : η μείωση ανταποδοτικών τελών , η κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς για τις πιο φτωχές οικογένειες, η ανέγερση κολυμβητηρίου, η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων , η παροχή φθηνότερου νερού , η δημιουργία χώρων αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης για να απολαμβάνουν οι  Τυρναβίτες και τα παιδιά τους δωρεάν. Στόχος, η αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου ώστε να υλοποιούνται έργα που αφορούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αφού ούτως ή άλλως όλες οι χρηματοδοτήσεις έχουν προκύψει από τη φοροαφαίμαξη του λαού μας, είναι δικά του χρήματα και τις δικές του ανάγκες πρέπει να εξυπηρετούν.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε  επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος, για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση του ήδη υπάρχοντος. Για να στελεχωθούν άμεσα κρίσιμες υπηρεσίες, όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, του πρασίνου και άλλες.  Ενίσχυση του οργανισμού καθαριότητας, με προσωπικό και απαραίτητη υποδομή, MAΠ.  Αντισεισμικό έλεγχο και αναβάθμιση της αντισεισμικής προστασίας όλων των υφιστάμενων σχολικών και δημοτικών κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί με βάση παλαιότερες προδιαγραφές και κανονισμούς. Επικαιροποίηση με βάση όλα τα νέα δεδομένα των σχεδίων εκτάκτων αναγκών, ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα επίπεδα.  Ενίσχυση όλων των υποδομών Υγείας .

Πως μπορεί να ενισχυθεί τουρισμός στην περιοχή;

 Σ.Τ.: Για εμάς τουρισμός είναι η ανάγκη του εργαζόμενου, του αγρότη, του αυτοαπασχολούμενου, του νεολαίου για διακοπές – ξεκούραση – αναψυχή. Είναι το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων να απολαύσουν και να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τις ομορφιές πρώτα και κύρια της χώρας μας,  της Θεσσαλίας, του Τυρνάβου.  Ανάγκη και δικαίωμα που το στερούνται, αφού μα τα δικά τους στοιχεία 3 στις 10 οικογένειες πάνε διακοπές κι εκείνες ολιγοήμερες. Μας ενδιαφέρει να επισκέπτονται το  δήμο μας εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, απ’ όλη τη χώρα, όλους τους μήνες του χρόνου.   Σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύουμε να αναδείξουμε το δήμο μας, με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις όπως το καρναβάλι – μπουρανί, τη γιορτή κρασιού Αμπελώνα, τη γιορτή κτηνοτροφίας, να επαναφέρουμε τη γιορτή τσίπουρου τον Οκτώβριο στον Τύρναβο , τον πολιτιστικό Σεπτέμβρη, όπως επίσης και το γλωσσολογικό συνέδριο τα «Τζαρτζανεια», κάτι το οποίο έλειψε τα τελευταία χρόνια από την πανεπιστημιακή κοινότητα και δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να χαθεί. Εκτός από τις πολιτιστικές δράσεις που ετοιμάζουμε για τους πολίτες του δήμου αλλά και για τους επισκέπτες μας, πρέπει να σταθώ και στις φυσικές ομορφιές της περιοχής του δήμου Τυρνάβου . Όμορφοι χώροι αναψυχής που εξαιτίας της εγκατάλειψης των προηγούμενων χρόνων έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα ηνία του δήμου με διάφορα συνεργεία έχουμε μπει στη διαδικασία επισκευής τους, ώστε να συμβάλλουμε τα μέγιστα χρόνο με το χρόνο στην αποκατάσταση τους. Κάποια από αυτά είναι η βρύση Τυρνάβου, το άλσος του Αγ. Γεωργίου στον Αμπελώνα, το Μάτι Τυρνάβου, το Ρουμάνι στα Πλατανουλια και πολλά άλλα. Αυτό μπορεί να γίνει αν ενισχυθεί το λαϊκό εισόδημα και επιπλέον αν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για τους λίγους, δοθούν για τον κοινωνικό τουρισμό, για μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό, στα μικρά ξενοδοχεία, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, στην οικογενειακή επιχείρηση στον τουρισμό, στην εστίαση. Να μην ξεχάσω να πω βεβαίως ότι μας ενδιαφέρει  και το σε ποιες συνθήκες, με ποια δικαιώματα, με ποιους μισθούς  θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο.



Ροη Ειδήσεων