Πέμπτη 2 Μαΐου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΔημήτρης Κιούσης: «Αρχές 2025 ολοκληρώνονται οι μελέτες για την αποχέτευση ακαθάρτων στο...

Δημήτρης Κιούσης: «Αρχές 2025 ολοκληρώνονται οι μελέτες για την αποχέτευση ακαθάρτων στο παραλιακό μέτωπο και στους οικισμούς Αγία Μαρίνα-Άγιο Δημήτριο»

Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στους Attica Times.

Η επίλυση πολεοδομικών εκκρεμοτήτων και η συνέχιση έργων ανάπλασης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις προτεραιότητες του Δήμου Κρωπίας.

Ο Δημήτρης Κιούσης, Δήμαρχος Κρωπίας στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Attica Times και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη, επισημαίνει «Έχουμε ολοκληρώσει κα Γρηγοριάδη σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα πόλεως Κορωπίου, έχουμε δρομολογήσει συμπληρωματικά αναγκαία έργα σε σημεία της πόλης».

Έμφαση δίνεται και στην ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού, δεδομένης της ποντιακής κοινότητας του δήμου. Σε συνεργασία με τον τοπικό συλλογικό φορέα και την ΚΕΔΕ, διοργανώνονται εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον ποντιακό πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής, όπως η Πορεία Μνήμης για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στο Κίτσι Κορωπίου.

Ποια είναι η σημαντικότερη πρόκληση που συναντήσατε κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα πορεία σας στην αυτοδιοίκηση;

Δ.Κ.: Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες ήταν πολλές στην αυτοδιοικητική μου πορεία. Η κρίση των μνημονίων που ταρακούνησε την ελληνική κοινωνία και οικονομία, τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, τις κοινωνικές και υγειονομικές δομές της χώρας ήταν η σημαντικότερη πρόκληση. Ο Δήμος μας κατόρθωσε να αντισταθεί, να σταθεί δίπλα στους πολίτες και μαζί  τους να οργανώσει τις «άμυνες» και την στήριξη των περισσότερο ευάλωτων δημοτών μας. Συνακόλουθη και κρίσιμη πρόκληση ήταν και συνεχίζει να είναι, η δραματική υποστελέχωση  των υπηρεσιών μας που περιορίζει, τις δυνατότητες ορθής άσκησης των αρμοδιοτήτων μας και συνακόλουθα την εξυπηρέτηση των πολιτών μαζί φυσικά με την μεγάλη περικοπή των Συνταγματικά κατοχυρωμένων Κρατικών Αυτοτελών Πόρων. Μια περικοπή που δεν έχει αποκατασταθεί με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπ. Εσωτερικών, του Πράσινου Ταμείου και άλλων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για υλοποίηση έργων.

Ποιες οι βασικές σας προτεραιότητες στη νέα σας θητεία;

Δ.Κ.: Προς γνώση των αναγνωστών σας θα έλεγα ότι συνεχίζουμε να υλοποιούμε το βασικό προγραμματικό στόχο της Δημοτικής μας Αρχής, δηλ. όλα τα βασικά και αυτονόητα έργα  αστικής υποδομής στη έδρα του Δήμου μας και στους οικισμούς! Πολλά από αυτά ολοκληρώνονται, αρχίζουν να λειτουργούν για να  αρχίσουν να «παράγουν» την  ποιότητα ζωής που δικαιούνται οι πολίτες μας. Μιλάμε για υποδομές  που έπρεπε να είχαν γίνει 40 και πλέον χρόνια πριν! Από τον Ιανουάριο του 2023 λειτουργεί ήδη το εμβληματικό έργο της αποχέτευσης ακαθάρτων της έδρας του Δήμου Κρωπίας με το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων. Το μεγάλο πρόγραμμα  υποδομών ύδρευσης στους οικισμούς του Δήμου Κρωπίας ολοκληρώνεται και αρχίζουν να λειτουργούν τα συστήματά του.

Μέσα στις  βασικές μας προτεραιότητες είναι:

  • η συνέχιση των έργων της μεγάλης και πολυσύνθετης ανάπλασης κέντρου Κορωπίου (υπογειοποιήσεις δικτύων, δημοτικό φωτισμό, πεζοδρόμια, μονοδρομήσεις, αμφιδρομήσεις, νέους χώρους στάθμευσης επι οδών κ.α). Ένα έργο που περιλαμβάνει όλη την κεντρική λεωφόρο, παρόδιους οδούς, την οδό Κύπρου και άλλων πλατειών και οδών που μετεξελίσσονται σε ήπιας κυκλοφορίας.
  • η οριστική επίλυση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων στο νότιο παραλιακό τομέα του Δήμου μας και στους οικισμούς ώστε να αρχίσουμε κατασκευάζουμε αυτονόητα έργα κοινόχρηστης υποδομής (πεζοδρόμια, πλατείες, παιδικές χαρές και άλλες κοινωνικές δομές και υποδομές).

Πόσο μεγάλη είναι η Ποντιακή κοινότητα στον Δήμο σας και τι δράσεις διοργανώνονται για την προώθηση και ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού;

Δ.Κ.: Είναι μια σημαντική κοινότητα με πολλές νέες οικογένειες. Συγκροτεί  μια από τις βασικές κοινότητες της συνέχειας του ελληνισμού ανά τους αιώνες. Μαζί με το τοπικό συλλογικό φορέα τους και την ΚΕΔΕ διοργανώνουμε τα τελευταία χρόνια την Πορεία Μνήμης για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στο Κίτσι Κορωπίου ενώ σχεδόν κάθε χρόνο μετέχουμε και στις κεντρικές εκδηλώσεις των Ποντιακών Οργανώσεων στην πλ.Συντάγματος. Η σχέση μας είναι ισχυρή εδώ και πολλά χρόνια.  Προγραμματίζουμε να τις ενισχύσουμε με την στήριξη της αναβίωσης ποντιακών εθίμων και παραδόσεων.

Σε τι στάδιο βρίσκεται το μεγάλο αποχετευτικό έργο του παραλιακού μετώπου που αφορά τόσο τον Δήμο Κρωπίας όσο και τον Δήμο Σαρωνικού;

Δ.Κ.: Η αποχέτευση ακαθάρτων στο παραλιακό μέτωπο και στους οικισμούς σε Αγία Μαρίνα-Άγιο Δημήτριο και μαζί και ο Δήμος Σαρωνικού (ομόφωνες αποφάσεις και των δύο δημοτικών συμβουλίων των δύο Δήμων)  με δικές μας ενέργειες το 2018 βρήκε διέξοδο μετά από πολλών ετών παλινωδίες κράτους και αυτοδιοίκησης και εξασφαλίστηκε ο αποδέκτης των λυμάτων και η τριτοβάθμια επεξεργασία τους στο ΚΕΛ Κορωπίου. Το έργο ανέλαβε όμως να το υλοποιήσει η ΕΥΔΑΠ Α.Ε, (λόγω υποχρεωτικής νομοθετικής ρύθμισης του 2014) η οποία έλαβε και την χρηματοδότηση των μελετών από το ΕΣΠΑ. Οι μελέτες βρίσκονται  ήδη σε στάδιο εκπόνησης με πρόβλεψη το πρώτο τετράμηνο του 2025 να παραδοθούν. Μετά την παράδοση των μελετών θα ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Εφιστούμε όμως την προσοχή στην ΕΥΔΑΠ για τις διαδικασίες του διαγωνισμού ώστε να μην προκύψουν προβλήματα καθώς και για τις ιδιαιτερότητες των περιοχών μας που ακόμα δεν έχουν πράξη εφαρμογής. Εμείς θα είμαστε κοντά να λύνουμε θέματα.

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ και σε μια άλλη περιοχή του Δήμου μας που παίρνει σειρά υλοποίησης. Είναι το άλλο μεγάλο έργο αποχέτευσης ακαθάρτων στην  περιοχή των οικισμών Κιτσίου –Σκάρπεζα (η τελευταία περιοχή χρειάζεται ειδικό πολεοδομικό σχεδιασμό όπως η περιοχή στο Μάτι!).Το δίκτυο αγωγών θα αναπτυχθεί  στο κοινόχρηστο οδικό  δίκτυο  με κατασκευή των εξωτερικών συνδέσεων. Τα λύματα σε αυτές τις περιοχές έχουν βρει αποδέκτη στο ΚΕΛ  της Ψυτάλλειας. Και αυτό το έργο το εξελίσσει η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Για τον οικισμό Καρελά το αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων έχει αποδέκτη το ΚΕΛ Κορωπίου. Η ΕΥΔΑΠ θα το αναλάβει και αυτό. Θα είναι μια πιο σύντομη διαδικασία.

Πώς προχωρούν τα αντιπλημμυρικά έργα; Ποια μέτρα θα λάβετε για τη διευθέτηση των ρεμάτων, τα οποία εκτός από θέμα ασφάλειας συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή του σχεδίου πόλης και τη δημιουργία υποδομών;

Δ.Κ.: Έχουμε ολοκληρώσει κα Γρηγοριάδη σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα πόλεως Κορωπίου, έχουμε δρομολογήσει συμπληρωματικά αναγκαία έργα σε σημεία της πόλης. Υπάρχουν πλέον κεντρικοί αποδέκτες για οποιοδήποτε τμήμα εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων. Πολύ σημαντικό αυτό. Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται το μεγάλο σύνθετο έργο του ρέματος  Ξερέα,  που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές και τα ζητήματα απαλλοτριώσεων  πράγματι δημιούργησαν μεγάλες καθυστερήσεις και οικονομικές εκκρεμότητες καθότι τα χρήματα δεν έφτασαν. Η νέα Περιφερειακή Αρχή είναι σε θέση να επανεκκινήσει το έργο, να επισπεύσει τις εργασίες και να παραδώσει σε λειτουργία το έργο μετά από συμπληρωματική εργολαβία.

Εμείς μετά από πολλές  αναβολές χρηματοδοτήσεων συμπληρωματικών έργων τώρα συντάσσουμε μια  συνολική μελέτη αντιπλημμυρικών έργων με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας Αττικής για όλη την επικράτεια με άμεση παράδοση για δημοπράτηση : στο δυτικό τμήμα της πόλης/δυτικά της κεντρικής λεωφόρου μέχρι το στάδιο Γ.Σ Παπασιδέρη, στη οδό Ηφαίστου και Αρχιμήδους, στο κέντρο του Κιτσίου στα σχολεία, στο σχολείο της Αγίας Μαρίνας, στον Καρελά και φυσικά στα παραρέματα της Αγίας Μαρίνας με συμπληρωματικά έργα. Προγραμματίζουμε επίσης πολύ σημαντικά έργα εσωτερικών δικτύων ομβρίων σε τμήματα της πόλης μας που δεν διαθέτουν,  για χρηματοδότηση με προτεραιότητα το Παλάτι και δυτικά της κεντρικής λεωφόρου μέχρι το στάδιο Γ.Σ Παπασιδέρη.



Ροη Ειδήσεων